​Metakognitiv terapi (MCT)

EN NY PSYKOLOGISK BEHANDLINGSMETODE TIL PSYKISKE LIDELSER

Hvad er metakognitiv terapi?

Metakognitiv terapi (MCT) er en ny evidensbaseret psykologisk behandlingsmetode til behandling af psykiske lidelser som stress og depression. Den metakognitive terapeut bestræber sig på at fjerne tidskrævende bekymringer og grublerier ved at udvikle nye måder, du kan forholde dig til negative tanker på.

Metoden er udviklet af Dr. Adrian Wells og baseres på forskning omkring det faktum, at det ikke er tilstedeværelsen af negative tanker, som gør os syge, angste og deprimerede, men snarere den tid vi bruger på at bearbejde og bekymre os om de negative tanker.

I fagsproget kaldes dette begreb for det kognitive opmærksomhedssyndrom CAS (Cognitive Attentional Syndrome).

Få kontrol over dine tanker med metakognitiv terapi

CAS’en består af tidskrævende spekulationer og grublerier, fiksering af opmærksomhed på trusler samt fejlslåen coping-adfærd, der giver bagslag og forværrer problemerne.

Denne uheldige ændring i tanke- og opmærksomhedsmønstre skyldes vores metakognitive overbevisninger. Dvs. de tanker vi har om vores tanker. En anden måde at forklare det på er, at vores metakognitive overbevisninger styrer vores strategier og guider os til, hvordan vi skal forholde os til og bearbejde vores tanker.

Med metakognitiv terapi arbejder man på at fjerne CAS. Dette sker ved at hjælpe dig til at udvikle nye måder at kontrollere din opmærksomhed på og nye måder at forholde dig til negative tanker på. Terapeuten prøver at ændre de metakognitive overbevisninger – tanker om tankerne – der giver anledning til de uheldige tankemønstre og opmærksomhedsmønstre.

For at se denne Vimeo video skal du acceptere statistik cookies

Administrer samtykke

Hvem kan blive behandlet med metakognitiv terapi?

Metakognitiv terapi kan med fordel anvendes over for en række forskellige psykiske lidelser.

Der findes i dag metakognitive behandlingsmanualer for følgende lidelser:

Den teoretiske model bag metakognitiv terapi er bakket godt op af videnskabelige undersøgelser, mens der i disse år offentliggøres flere og flere solide videnskabelige beviser for metodens kliniske effekt over for de forskellige lidelser.

Er du i tvivl om, hvad der er det bedste for dig, så kan du ringe til os og få mere information.

Er der forskel på metakognitiv terapi og traditionel kognitiv terapi?

Ja der er stor forskel.

Traditionel kognitiv adfærdsterapi blev udbredt i USA i løbet af 1970’erne. I Danmark blev metoden først udbredt omkring årtusindskiftet.

Ganske kort fortalt så har man ved den kognitive terapi fokus på indholdet af dine tanker. Fokus i behandlingen er på at ændre indholdet af disse tanker. Dvs. dine fortolkninger af forskellige kritiske situationer til andre tankegange, der gør dig mindre depressiv, angst eller vred.

Eksempel – Kognitiv terapi

Du kommer til den kognitive psykolog, fordi du føler dig deprimeret. Du synes, du er et dårligt menneske, og at du spilder dit liv.

Psykologen vil så spørge dig, om ikke man kunne se det på en anden måde? Hvilke beviser har du for, at du er et dårligt menneske, der spilder sit liv?

Er der mon ikke også nogle beviser for, at du faktisk er en god person, som betyder noget for andre? Eksempelvis dine børn eller venner osv.

​Formålet med traditionel kognitiv terapi er altså at ændre din opfattelse af dine negative tanker og på den måde mindske deres indflydelse på dig.

Metakognitiv terapi er en markant anderledes metode

Behandlingen bygger på over tyve års grundforskning i den menneskelige psyke. Men selve behandlingsmanualerne blev først udgivet i 2009.

I metakognitiv terapi handler det ikke om indholdet af dine tanker. I stedet er fokus på, hvor meget tid og opmærksomhed, du bruger på disse tanker, og hvilke begrundelser du har for at behandle dine tanker, som du gør.

Eksempel – Metakognitiv terapi

Du kommer til den metakognitive psykolog, fordi du føler dig deprimeret. Du synes, du er et dårligt menneske, og at du spilder dit liv.

Psykologen vil spørge dig om, hvor lang tid du bruger på disse tanker? Hvorfor bruger du så lang tid på disse? Tror du, at du kan mindske den tid, du bruger på dine negative tanker? Psykologen vil så lære dig øvelser og redskaber til at rette din opmærksomhed andre steder. Den metakognitive psykolog ved, at du ikke kan tømme dit hoved for tanker, og at det er en nytteløs kamp at forsøge at få tanker til at forsvinde eller ændre sig til mere realistiske tanker.

​Din hjerne vil konstant producere tanker. Det kan du ikke styre.

Men du kan til gengæld godt styre, hvor meget opmærksomhed, du giver disse tanker. Når du giver de negative tanker mindre opmærksomhed, så vil de automatisk fylde mindre og påvirke dig mindre.

Når du påvirkes mindre, vil dine symptomer på stress, angst eller depression derfor også lette og forsvinde.

Formålet med metakognitiv terapi er altså at opdage, at du har kontrollen over dine tanker. Det er ikke tankerne, der kontrollerer dig. Herefter kan du så lære at bruge din nyopdagede kontrol til at minimere den tid og opmærksomhed, du bruger på disse tanker.

CEKTOS tilbyder online behandling med metakognitiv terapi. Bor du ikke i nærheden af vores klinikker i København, Aarhus eller Næstved, og er du interesseret i individuel terapi, har du dermed muligheden.

Er metakognitiv terapi individuelt eller er det i grupper?

Hos CEKTOS er det begge dele.

  • ​Vi tilbyder individuel terapi, hvis du har henvisning fra lægen, betaler selv eller har en sundhedsforsikring. Bor du langt fra vores klinikker tilbyder vi også online terapi via webcam.
  • Vi tilbyder behandling i metakognitive grupper, hvor du til en attraktiv pris (mindre end lægehenvisning) kan lære de metakognitive metoder imod eksempelvis stress, depression, angst, PTSD.

Vi har tre klinikker på Sjælland, og derudover tilbyder vi løbende vores effektive metakognitive gruppeforløb over hele Danmark. Vi har gruppeforløb i alle Danmarks fem regioner.

Metakognitiv terapi er meget effektiv, og mange klienter oplever positive reaktioner allerede efter få sessioner i enten vores grupper eller i individuel terapi.

Hvor længe varer et typisk forløb?

Et metakognitivt gruppeforløb hos CEKTOS løber over seks uger. I mødes én gang om ugen i to timer ad gangen. I alt 12 timer.

Du får altså ligeså mange timers terapi i gruppen, som du kan få på en henvisning fra din læge.

Et gennemsnitligt individuelt forløb vil løbe over 8 – 10 sessioner. De individuelle forløb har forskellig længde fra person til person.

Hovedreglen er, at du ved om terapien har en positiv effekt for dig efter få sessioner. Manualerne for angst, depression, PTSD eller OCD varer 8 – 10 sessioner.

For at se denne Vimeo video skal du acceptere statistik cookies

Administrer samtykke

Cektos psykologer er førende inden for Metakognitiv Terapi

CEKTOS psykologerne er nogle af Danmarks bedst uddannede inden for metakognitiv terapi.

Klinikchef Pia Callesen har som den eneste psykolog bosiddende i Danmark gennemført den 2-årige metakognitive efteruddannelse og den 1-årige advanced level-overbygning ved det internationale MCT-Institute ved grundlæggeren af metoden Professor Adrian Wells i Manchester.

Derudover er yderligere tre af CEKTOS psykologer certificerede og andre tre er i gang med certificeringsuddannelsen.

CEKTOS klinikchef Pia Callesen færdiggjorde i 2016 et stort forskningsstudie, hvor effekten af metakognitiv terapi i behandlingen af depression måles i forhold til traditionel kognitiv terapi.

Traditionel kognitiv terapi regnes på nuværende tidspunkt som en af de mest effektive behandlinger af depression. Studiet er det største af sin slags i Europa, og vi forventer at kunne offentliggøre resultaterne i et internationalt tidsskrift inden for nærmeste fremtid.

​Priser for alle aldersgrupper

Se prisliste her

​Tryg og personlig behandling

Lær os bedre at kende

Landsdækkende metakognitive psykologer

Se afdelinger her

Kontakt os såfremt du har spørgsmål

Klik på kontaktknappen her på siden, og du vil se et overblik over vores forskellige afdelinger.

Vi er medlem af​

Det siger vores klienter

"Super profesionelle psykologer, de er vildt dygtige og søde! Har snart haft 12 gange, størstedelen hos Michelle! Hun er super dygtig og har udfordret mig og lært mig, at kunne være menneske igen!"​

- Nikolaj Amtoft Pihlman

"Det har været et berigende kursus i aflæring af 40 års dårlig vane med at forfølge bekymringerne. En øjenåbner for, at jeg selv kan beslutte hvad vej tanker og følelser skal gå..."

- Merry Andresen

“Jeg har det rigtig godt, bedre end jeg har haft
det i mange år! Jeg syntes at det er fantastisk,
at så få behandlinger kan give så meget!
Jeg bruger de værktøjer du har givet mig dagligt.”

- Tidligere klient​

Kontakt Cektos i dag​

Udfyld formularen her på siden og vi vil snarest kontakte dig.​

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Om klinikken

Som den første klinik i Danmark har vi specialiseret os i metakognitiv terapi til behandling af psykiske lidelser og nervøse tilstande hos børn, unge og voksne.

Vi behandler en bred vifte af klienter med blandt andet depression, angst, spiseforstyrrelser, OCD og PTSD.

Telefontider

Mandag​

09.00 - 14.00

Tirsdag​

09.00 - 14.00​

​​​Onsdag​

09.00 - 14.00

Torsdag​

09.00 - 14.00

Fredag​

09.00 - 12.00

CEKTOS – København

​Borgergade 28, 4. sal

1300 København K - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

CEKTOS – Aarhus

​Fredens Torv 8, 1. tv

8000 Aarhus C - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

CEKTOS – Næstved

​Riddergade 7, 1. sal

4700 Næstved - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk