Angst og depression hos mennesker med autisme

Nyt forskningsprojekt

Denne uges nyhedsbrev er skrevet af Cektos psykolog Julie C. Schou, 


Myter om autisme
Når man hører ordet autisme, er der mange, der instinktivt tænker på Dustin Hoffmann, der spiller den autistiske Raymond i filmen Rain Man (1988). Raymon har fantastiske egenskaber og lige så bemærkelsesværdige udfordringer. Filmen var med til at introducerede diagnosen autisme for mange, men den giver langtfra en realistiske afspejling af, hvad autisme er.
Raymonds særlige hukommelse og egenskaber skyldes for eksempel ikke hans autisme, men det faktum, at han er savant. Savant er en sjælden tilstand med næsten overmenneskelige egenskaber indenfor et bestemt område, f.eks. matematik eller musik, ligesom den savante ofte har en ekstrem hukommelse. Savante egenskaber forekommer hyppigere blandt folk med autisme, men er ikke en del af diagnosen autisme.
Hovedpersonen Raymon havde Kim Peek som inspiration. Kim Peek (1951-2009) blev kendt på en helt ekstraordinær hukommelse. I de senere år er der stillet spørgsmålstegn ved, om Kim Peek havde autisme. Nogle mener, at han i stedet led af en sjælden genetisk sygdom.

Hvad er autisme?
Den korte definition på autisme er, at det er en udviklingsforstyrrelse, som er kendetegnet ved en anderledes udvikling inden for kommunikation, sociale færdigheder, adfærd og interesser.
De senere år er der kommet større fokus på, at autisme dækker over et stort spektrum. Nogle mennesker med autisme kan klare sig uden nogen former for hjælp, nogle kan tilmed klare sig utroligt godt både i forhold til uddannelse, job og i sociale sammenhænge. Samtidig er der andre, der har et stort behov for hjælp, og som ikke kan fungere selvstændigt.
Men uanset hvor på spektret, man befinder sig, har alle mennesker med autisme særlige udfordringer, der gør det sværere og mere krævende for dem at begå sig i tilværelsen.

Sanseforstyrrelser
En udfordring, som mange med autisme oplever, er sanseforstyrrelser. Sanseforstyrrelser betyder, at man enten har en øget eller nedsat følsomhed og vanskeligheder med at sortere i sanseindtryk. Det kan påvirke alle sanser lige fra høresansen, følesansen og smertesansen til oplevelsen af sult. Hvor folk uden autisme hører den svage lys fra en radiatoren, uden at den generer dem, kan den samme lyd for en person med autisme opleves lige så ubehagelig og gennemtrængende som lyden af et vækkeur, der bare bliver ved. Vores sanser påvirker os langt mere, end vi til dagligt tænker over. Det er først, når sanserne kommer på overarbejde, at vi rigtigt bemærker dem. Hvis jeg beder dig om at stikke din finger ind over et stearinlys, vil du opleve smerte. Og du vil opleve smerten, uanset om jeg siger, at det ikke gør ondt. Fordi dit sansesystem fortæller dig det. Mange med autisme bliver derfor konstant fejlinformeret af deres eget sansesystem.

Øget risiko for psykiske lidelser
De udfordringer, der følger med en autisme diagnose, betyder, at folk med autisme kan føle, at de befinder sig på en fremmed planet; en planet, hvor alle instinktivt kan aflæse hinandens følelser, hvor alle siger én ting, men mener noget andet, hvor det skarpe lys i klasselokalet giver hovedpine og gør opgaveløsning uoverkommelig.
Disse udfordringer medfører ikke alene, at mennesker med autisme kan opleve en nedsat livskvalitet, men de har også en øget risiko for at udvikle en række psykiske lidelser, bl.a. angst og depression.

Cektos lancerer ny forskningsprojekt om angst og depression hos folk med autisme
På nuværende tidspunkt er der i Danmark ingen officielle retningslinjer for, hvordan man bedst behandler psykiske lidelser hos folk med autisme. Derfor har vi i Cektos taget initiativ til at undersøge, hvilken effekt metakognitiv terapi har på mennesker med autisme, og om metakognitiv terapi er en effektiv behandling til mennesker med autisme. Vi har gode erfaringer fra klinikken og vil nu indsamle information til et forskningsprojekt, som kan være med til afdække effekten.

Helt Konkret om forskningsprojektet
Derfor: Har du autisme og angst eller depression, vil vi gerne invitere dig til at deltage i vores forskningsprojekt.
Du vil modtage op til 12 sessioner af metakognitiv terapi i Næstved eller online.
Du vil løbende blive bedt om at udfylde en række spørgeskemaer.
Hvis du vælger at deltage i projektet, skal du kun betale 575 kr. pr. session, som er halvdelen af den normale takst.

Ønsker du at høre mere om projektet, er du velkommen til at skrive til Julie C. Schou på: Julie.Schou@cektos.dk

Med venlig hilsen
Julie C. Schou,
cand. psych.

​Priser for alle aldersgrupper

Se prisliste her

​Tryg og personlig behandling

Lær os bedre at kende

Landsdækkende metakognitive psykologer

Se afdelinger her

Kontakt os såfremt du har spørgsmål

Klik på kontaktknappen her på siden, og du vil se et overblik over vores forskellige afdelinger.

Vi er medlem af​

Det siger vores klienter

"Super profesionelle psykologer, de er vildt dygtige og søde! Har snart haft 12 gange, størstedelen hos Michelle! Hun er super dygtig og har udfordret mig og lært mig, at kunne være menneske igen!"​

- Nikolaj Amtoft Pihlman

"Det har været et berigende kursus i aflæring af 40 års dårlig vane med at forfølge bekymringerne. En øjenåbner for, at jeg selv kan beslutte hvad vej tanker og følelser skal gå..."

- Merry Andresen

“Jeg har det rigtig godt, bedre end jeg har haft
det i mange år! Jeg syntes at det er fantastisk,
at så få behandlinger kan give så meget!
Jeg bruger de værktøjer du har givet mig dagligt.”

- Tidligere klient​

Kontakt Cektos i dag​

Udfyld formularen her på siden og vi vil snarest kontakte dig.​

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Om klinikken

Som den første klinik i Danmark har vi specialiseret os i metakognitiv terapi til behandling af psykiske lidelser og nervøse tilstande hos børn, unge og voksne.

Vi behandler en bred vifte af klienter med blandt andet depression, angst, spiseforstyrrelser, OCD og PTSD.

Telefontider

Mandag​

09.00 - 14.00

Tirsdag​

09.00 - 14.00​

​​​Onsdag​

09.00 - 14.00

Torsdag​

09.00 - 14.00

Fredag​

09.00 - 12.00

CEKTOS – København

​Borgergade 28, 4. sal

1300 København K - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

CEKTOS – Aarhus

​Fredens Torv 8, 1. tv

8000 Aarhus C - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

CEKTOS – Næstved

​Riddergade 7, 1. sal

4700 Næstved - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk