Slip tvangen og find roen med OCD-terapi
En ung mand forklarede, at han befandt sig i et kaos af tanker døgnet rundt. Kun når han detaljeret foretog sig samme ritual igen og igen, lettede tankemylderet kortvarigt og gav ham ro – indtil tankerne vendte tilbage med samme styrke efter kort tid.
Hans tanker kredsede om at gøre skade på sin søster. Nogle gange forestillede han sig, at han konkret påkørte hende i bil.
Andre gange, at der opstod brand i huset, og at han løb derfra uden at opdage, at hun sov på sit værelse.
Han frygtede, at alle disse ukontrollable tanker en dag ville føre til, at de blev til virkelighed. Kun ved at vaske hænder – og dermed vaske de forfærdelige tanker af sig – fik han et øjebliks ro.
Men roen var så kort, at han blev nødt til at vaske hænder igen.
Hans lidelse var OCD, Obsessive Compulsive Disorder. Man mener, at cirka 100.000 danskere har OCD i mere eller mindre grad.
Hos CEKTOS tilbyder vi OCD-behandling til børn og voksne med metakognitiv terapi i vores klinikker i henholdsvis Thisted, Aarhus, Næstved og København, og hvert år behandler vi cirka 100 mennesker med OCD i Danmark.
Hvad er OCD?
Alle mennesker oplever på et tidspunkt i deres liv en form for tvangstanker og tvangshandlinger. Som børn undgår vi at træde på stregerne på fortovet, og som voksne går vi tilbage til køkkenet flere gange for at sikre, at vi slukkede for kogepladen. Eller sikrer – flere gange – at døren er låst, inden vi går i seng.
Det er helt normalt og ufarligt at have det sådan indimellem.
Men når mennesket er fanget i et mønster af tanker og handlinger, som er kommet ud af kontrol, har det udviklet sig til den psykiske lidelse OCD.
Den viser sig netop som tvangstanker og ofte også tvangshandlinger samt undvigende adfærd.
Både tanker og handlinger skaber betydelige problemer for den enkelte. Dels fylder tanker og handlinger ofte meget i bevidstheden hos personen, der lider af OCD. Dels er de meget tidskrævende. Derfor påvirker de dagligdagen på mange måder, blandt andet i forhold til job og studie samt relationer til andre mennesker, og det er derfor en god idé at opsøge hjælp i form af OCD-terapi.
Hvordan kommer OCD til udtryk?
OCD er kendetegnet ved tre karakteristika – dog i varierende grad fra person til person:
Tvangstanker:
Uønskede tanker, som kan rumme tvivl, aggressioner, frygt, angst etc. Tvangstanker opstår ufrivilligt og kan dukke op nærmest ud af det blå i uønskede situationer. Typisk bygger tvangstankerne på ubehagelige billeder, tanker eller spørgsmål, som indledes med: “Hvad nu hvis… ”. “Hvad nu hvis huset brændte, og min søster brændte inde?”. ”Hvad nu hvis min søster blev syg, og jeg ikke hjalp hende?”. Tankerne kan være helt meningsløse – også for personen selv. Og alligevel være voldsomt ubehagelige og for nogle invaliderende.
Tvangshandlinger:
Gentagne handlinger eller ritualer, som de også kaldes, der har til hensigt at kontrollere, dulme eller neutralisere tvangstankerne. Typisk vil handlingerne give ro og mildne ubehaget, men dog kun midlertidigt.
Undvigende adfærd:
Stort fokus på at undgå de situationer, som kan føre til tvangstanker eller -handlinger. Lige så stort fokus på at undgå, at andre ser tvangshandlingerne.
Nogle oplever, at tvangstankerne og -handlingerne er helt irrationelle. Andre, at begge dele bunder i en form for rationel frygt. Fælles for alle er dog, at man føler sig ude af stand til at bryde fri.
Hvilke symptomer får du?
OCD ses i forskellige sværhedsgrader og udtryk. Derfor kan symptomerne være meget forskellige. Fælles er dog, at de mange tanker kredser om kontrol – måske kender du disse:
- At have et stort behov for at vaske hænder, skifte tøj, gøre rent etc.
- At tjekke efter mange gange, om døren er låst, ovnen er slukket, strygejernet er koldt etc.
- At tjekke, om rengøringsmidler og kemiske midler er bag lås og slå – og holde øje med andre ting, der kan associeres med skader eller fare
- At bruge flere timer dagligt på at foretage ritualer
- At være bekymret for, om alt er, som det skal være og udført på den helt rigtige måde
- At være bekymret for, om der sker noget forfærdeligt med nogen i familien
- At være bekymret for, om man kommer til at gøre noget forkert og kan blive straffet
- At føle sig tvunget til at tælle (biler, færdselstavler, mennesker, gafler, skeer, blomster etc.) eller udføre en handling mange gange
- At have specifikke ufravigelige opfattelser af for eksempel bestemte tal eller farver, for eksempel kun at kunne parkere i en bås hvor tallet 4 indgår, eller kun at kunne gå i sko, der har noget grønt på
- At samle på ting og være overbevist om, at noget slemt vil ske, hvis man smider noget væk
- At dagligdags eller rutinemæssige opgaver skal udføres på en bestemt både, der føles helt rigtigt
- At opleve, at omgivelserne irriteres over ritualer
- At føle angst, hvis man bliver forhindret i at udføre de handlinger, man har sat sig for
- At føle sig skamfuld over sine tanker og adfærd og prøve på at skjule dem for andre.