Metakognitiv behandling og coaching til børn og voksne

Hvad er metakognitiv terapi?

Metakognitiv terapi (MCT) er en ny evidensbaseret psykologisk behandlingsmetode til behandling af psykiske lidelser som stress og depression. Den metakognitive terapeut bestræber sig på at fjerne tidskrævende bekymringer og grublerier ved at udvikle nye måder, du kan forholde dig til negative tanker på.

Metoden er udviklet af Dr. Adrian Wells og baseres på forskning omkring det faktum, at det ikke er tilstedeværelsen af negative tanker, som gør os syge, angste og deprimerede, men snarere den tid vi bruger på at bearbejde og bekymre os om de negative tanker.

I fagsproget kaldes dette begreb for det kognitive opmærksomhedssyndrom CAS (Cognitive Attentional Syndrome).​

Få kontrol over dine tanker med metakognitiv terapi

CAS’en består af tidskrævende spekulationer og grublerier, fiksering af opmærksomhed på trusler samt fejlslåen coping-adfærd, der giver bagslag og forværrer problemerne.

Denne uheldige ændring i tanke- og opmærksomhedsmønstre skyldes vores metakognitive overbevisninger. Dvs. de tanker, vi har om vores tanker. En anden måde at forklare det på er, at vores metakognitive overbevisninger styrer vores strategier og guider os til, hvordan vi skal forholde os til og bearbejde vores tanker.

Med Adrian Wells’ metakognitiv behandling arbejder man på at fjerne CAS. Dette sker ved at hjælpe dig til at udvikle nye måder at kontrollere din opmærksomhed på og nye måder at forholde dig til negative tanker på. Terapeuten prøver at ændre de metakognitive overbevisninger – tanker om tankerne – der giver anledning til de uheldige tankemønstre og opmærksomhedsmønstre.

For at se denne Vimeo video skal du acceptere statistik cookies

Administrer samtykke

Hvem kan blive behandlet med metakognitiv terapi?

Adrian Wells metakognitiv terapi kan med fordel anvendes over for en række forskellige psykiske lidelser.

Der findes i dag behandlingsmanualer inden for metakognitiv psykologi for følgende lidelser:

Den teoretiske model bag metakognitiv psykologi er bakket godt op af videnskabelige undersøgelser, mens der i disse år offentliggøres flere og flere solide videnskabelige beviser for metodens kliniske effekt over for de forskellige lidelser.

Er du i tvivl om, hvad der er det bedste for dig, så kan du ringe til os og få mere information. Vi tilbyder metakognitiv behandling i vores klinikker i henholdsvis København, Aarhus, Næstved og Thisted.

​​

Er der forskel på metakognitiv terapi og traditionel kognitiv terapi?

Ja, der er stor forskel.

Traditionel kognitiv terapi blev udbredt i USA i løbet af 1970’erne. I Danmark blev metoden først udbredt omkring årtusindskiftet.

Ganske kort fortalt, så har man ved traditionel kognitiv terapi fokus på indholdet af dine tanker. Fokus i behandlingen er at ændre indholdet af disse tanker. Dvs. dine fortolkninger af forskellige kritiske situationer til andre tankegange, der gør dig mindre depressiv, angst eller vred.

Eksempel – traditionel kognitiv terapi

Du kommer til en kognitiv terapeut, fordi du føler dig deprimeret. Du synes, at du er et dårligt menneske, og at du spilder dit liv.

Psykologen vil så spørge dig, om ikke man kunne se det på en anden måde? Hvilke beviser har du for, at du er et dårligt menneske, der spilder sit liv?

Er der mon ikke også nogle beviser for, at du faktisk er en god person, som betyder noget for andre? Eksempelvis dine børn eller venner osv.​

​Formålet med traditionel kognitiv terapi er altså at ændre din opfattelse af dine negative tanker og på den måde mindske deres indflydelse på dig.

Adrian Wells’ metakognitiv terapi er en markant anderledes metode

Behandlingen bygger på over tyve års grundforskning i den menneskelige psyke. Men selve behandlingsmanualerne blev først udgivet i 2009.

I Adrian Wells’ metakognitiv behandling handler det ikke om indholdet af dine tanker. I stedet er fokus på, hvor meget tid og opmærksomhed du bruger på disse tanker, og hvilke begrundelser du har for at behandle dine tanker, som du gør.

Eksempel – Metakognitiv terapi

Du kommer til den metakognitive psykolog, fordi du føler dig deprimeret. Du synes, at du er et dårligt menneske, og at du spilder dit liv.

Psykologen vil spørge dig om, hvor lang tid du bruger på disse tanker? Hvorfor bruger du så lang tid på disse? Tror du, at du kan mindske den tid, du bruger på dine negative tanker?

Psykologen vil så lære dig øvelser og redskaber til at rette din opmærksomhed andre steder. Den metakognitive psykolog ved, at du ikke kan tømme dit hoved for tanker, og at det er en nytteløs kamp at forsøge at få tanker til at forsvinde eller ændre sig til mere realistiske tanker.

​Din hjerne vil konstant producere tanker. Det kan du ikke styre. Men du kan til gengæld godt styre, hvor meget opmærksomhed du giver disse tanker. Når du giver de negative tanker mindre opmærksomhed, så vil de automatisk fylde mindre og påvirke dig mindre.

Når du påvirkes mindre, vil dine symptomer på stress, angst eller depression derfor også lette og forsvinde.

Formålet med metakognitiv behandling er altså at opdage, at du har kontrollen over dine tanker. Det er ikke tankerne, der kontrollerer dig. Herefter kan du så lære at bruge din nyopdagede kontrol til at minimere den tid og opmærksomhed, du bruger på disse tanker.

CEKTOS tilbyder online behandling med metakognitiv terapi. Bor du ikke i nærheden af vores klinikker i København, Aarhus, Thisted eller Næstved, og er du interesseret i individuel terapi, har du dermed muligheden.​

Er metakognitiv terapi individuelt eller er det i grupper?

Hos CEKTOS er det begge dele.

​Vi tilbyder individuel terapi, hvis du har henvisning fra lægen, betaler selv eller har en sundhedsforsikring. Bor du langt fra vores klinikker, tilbyder vi også online terapi via webcam.

Vi tilbyder behandling i metakognitive grupper, hvor du til en attraktiv pris (mindre end lægehenvisning) kan lære de metakognitive metoder imod eksempelvis stress, depression, angst, PTSD.

Vi har fysiske klinikker i København, Aarhus, Næstved og Thisted, og derudover tilbyder vi løbende vores effektive metakognitive gruppeforløb enten online eller i en af følgende byer:

  • Aalborg
  • Aarhus
  • Skive
  • Vejle
  • ​Næstved
  • ​Køge
  • ​København
  • ​Hillerød​

Metakognitiv psykologi er meget effektivt, og mange klienter oplever positive reaktioner allerede efter få sessioner i enten vores grupper eller i individuel terapi.

Hvor længe varer et typisk forløb?

Et metakognitivt gruppeforløb hos CEKTOS løber over seks uger. I mødes én gang om ugen i to timer ad gangen. I alt 12 timer.

Du får altså lige så mange timers terapi i gruppen, som du kan få på en henvisning fra din læge.

Et gennemsnitligt individuelt forløb vil løbe over 8 – 10 sessioner. De individuelle forløb har forskellig længde fra person til person.

Hovedreglen er, at du ved om terapien har en positiv effekt for dig efter få sessioner. Manualerne for angst, depression, PTSD eller OCD varer 8 – 10 sessioner.​

For at se denne Vimeo video skal du acceptere statistik cookies

Administrer samtykke

Vores psykologer er førende inden for metakognitiv psykologi

CEKTOS-psykologerne er nogle af Danmarks bedst uddannede inden for Adrian Wells metakognitiv terapi.

Klinikchef Pia Callesen har som den eneste psykolog bosiddende i Danmark gennemført den 2-årige metakognitive efteruddannelse og den 1-årige advanced level-overbygning ved det internationale MCT-Institute ved grundlæggeren af metoden, Professor Adrian Wells, i Manchester.

Derudover er yderligere tre af CEKTOS’ psykologer certificerede og andre tre er i gang med certificeringsuddannelsen.

CEKTOS’ klinikchef, Pia Callesen, færdiggjorde i 2016 et stort forskningsstudie, hvor effekten af metakognitiv terapi i behandlingen af depression måles i forhold til traditionel kognitiv terapi.

Traditionel kognitiv terapi regnes på nuværende tidspunkt som en af de mest effektive behandlinger af depression. Studiet er det største af sin slags i Europa, og vi forventer at kunne offentliggøre resultaterne i et internationalt tidsskrift inden for nærmeste fremtid.

Skriv til CEKTOS

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Det siger vores klienter

Super professionelle

"Super profesionelle psykologer, de er vildt dygtige og søde! Har snart haft 12 gange, størstedelen hos Michelle! Hun er super dygtig og har udfordret mig og lært mig, at kunne være menneske igen!"​

- Nikolaj Amtoft Pihlman

Et berigende kursus

"Det har været et berigende kursus i aflæring af 40 års dårlig vane med at forfølge bekymringerne. En øjenåbner for, at jeg selv kan beslutte hvad vej tanker og følelser skal gå..."

- Merry Andresen

Jeg har det rigtig godt

“Jeg har det rigtig godt, bedre end jeg har haft det i mange år! Jeg syntes at det er fantastisk, at så få behandlinger kan give så meget! Jeg bruger de værktøjer du har givet mig dagligt.”

- Tidligere klient​

Allerede efter allerførste gang

“Allerede efter allerførste gang, var min hverdag med en ellers 20 år gammel BED (tvangsoverspisning) fundamentalt forandret.”

- Rikke

Vi er medlem af​

Skriv dig op til Pia Callesens ugentlige blog

Få 3 råd til at styre bekymringer og tilmeld dig Pia Callesens blog direkte i din mailboks hver søndag.

Tilmeld ugentlig blog

CEKTOS – København

​Borgergade 28, 4. sal

1300 København K - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

CEKTOS – Aarhus

​Fredens Torv 8, 1. tv

8000 Aarhus C - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

CEKTOS – Næstved

​Riddergade 7, 1. sal

4700 Næstved - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

CEKTOS - Thisted

Toldbodgade 2B, 1. tv.

7700 Thisted - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

Om klinikken

Som den første klinik i Danmark har vi specialiseret os i metakognitiv terapi til behandling af psykiske lidelser og nervøse tilstande hos børn, unge og voksne.

Vi behandler en bred vifte af klienter med blandt andet depression, angst, spiseforstyrrelser, OCD og PTSD.

Telefontider

Mandag​

09.00 - 15.00

Tirsdag​

09.00 - 15.00​

​​​Onsdag​

09.00 - 15.00

Torsdag​

09.00 - 15.00

Fredag​

09.00 - 15.00

fb32  linked-in

dk-ny  swe  no  uk  de  faroe  kinesisk  fr