Behandling af Post Traumatisk Stress Syndrom​

Slip tanker om fortiden med behandling af PTSD

En kvinde led af skyld og angst efter at have været involveret i en voldsom trafikulykke og fået skylden for ulykken.

En anden kvinde havde taget en indbrudstyv på fersk gerning en sen aften i sin lejlighed og havde nu svært ved at sove.

En ung mand havde oplevet overgreb i sin barndom og var vedvarende anspændt og havde svært ved at koncentrere sig.

Og en mand i 40’erne havde været udsendt som soldat i Afghanistan og oplevede mareridt og flashbacks.

Umiddelbart er de fire menneskers oplevelser vidt forskellige. Men alle kom til CEKTOS med behov for behandling af posttraumatisk stress syndrom, PTSD.

Hvis du har været udsat for en livstruende begivenhed, kan du også være i risikogruppen for at udvikle PTSD. Vi tilbyder professionel behandling af PTSD i vores klinikker i henholdsvis København, Næstved, Aarhus og Thisted samt i resten af Danmark.

​​

Hvad er PTSD?

Du har højst sandsynligt hørt om posttraumatisk stresssyndrom før, men hvad er PTSD egentlig?

Når vi mennesker oplever en voldsom begivenhed, er det almindeligt at få en stressreaktion.

De fleste af os vil få ubehagelige symptomer i tiden efter, som vil aftage efter nogle uger eller måneder. Vi vil finde tilbage til en almindelig hverdag med den traumatiske oplevelse som en del af livet, som vi ikke tænker meget på i det daglige.

For nogle mennesker vil oplevelserne imidlertid udvikle sig til invaderende minder, der ikke slipper igen. Hverken efter måneder eller år.

De oplever, at det er svært at få livet til at fungere normalt igen. De føler sig utrygge, er direkte bange i situationer, der minder om oplevelsen, har mareridt og har svært ved at sove.

Det er denne tilstand, vi kalder posttraumatisk stress syndrom (PTSD) eller posttraumatisk belastningsreaktion.

​​

Typiske PTSD-symptomer

Mennesker med PTSD forsøger at undgå tanker, følelser, aktiviteter og situationer, der er forbundet med traumet. Nogle vil desuden opleve, at de får dårlig hukommelse eller mister erindringen om den hændelse, der udløste tilstanden.

Andre vil opleve flashbacks udløst af dufte, følelser, lyde etc. Flashbacks er ukontrollable genoplevelser af de traumatiske hændelser.

​​

Hvilke symptomer får du?

Symptomer på PTSD kan være både følelsesmæssige og adfærdsmæssige, og det er således vigtigt at sætte ind med den rette behandling af PTSD. Desuden relaterer de sig ofte til den hændelse, der udløste tilstanden. Du kan for eksempel opleve:

  • ​Søvnproblemer
  • ​Irritabilitet
  • ​Skyld og skam over det, der er sket
  • ​Angst
  • ​Koncentrationsbesvær
  • ​Passivitet
  • ​Øget anspændthed
  • ​Ekstrem årvågenhed
  • ​Følsomhed over for pludselige lyde.

 

Hvorfor bliver du ramt af PTSD?

Indtil for nogle år siden mentes det, at posttraumatisk stresssyndrom – ligesom flere andre psykiske lidelser – opstod på grund af traumer og voldsomme oplevelser. For eksempel fra barndommen og ungdommen, eller fra grusomme hændelser i krigsområder, hvor udsendte soldater har arbejdet.

Teorien var, at traumer blev ophobet i menneskets sind og en dag kunne komme til udtryk som PTSD.

I dag tyder forskning på, at det ikke er hele forklaringen. For ikke alle mennesker, der får traumer efter livstruende oplevelser, udvikler PTSD.

Studier viser, at et menneske ikke ophober gamle traumer, men bearbejder gamle traumer i højere eller mindre grad. Det menneskelige sind fungerer som en si og er i stand til at lade de dårlige oplevelser sive ud igen.

Hvis du derimod bearbejder, håndterer og vedvarende grubler over disse oplevelser, tanker og følelser, risikerer du at udvikle PTSD.

​​​

Hvordan foregår PTSD-behandling?

Posttraumatisk stress syndrom er en tilstand, der kræver behandling.

Hos CEKTOS tilbyder vi behandling af post traumatisk stress syndrom i form af metakognitiv terapi, som giver overbevisende resultater.

​Tidligere tilbød vi også kognitiv adfærdsterapi og arbejdede med eksponering. Det vil sige opsøgte situationer, der bringer minder om traumet. Gennem en årrække har velunderbyggede studier imidlertid gentagne gange vist, at metakognitiv terapi, der ikke involverer eksponering, har væsentlig bedre resultater ved behandling af PTSD.

80 procent bliver helbredt ved hjælp af PTSD-behandling med metakognitiv terapi, og 100 procent minimerer deres symptomer.

I behandlingen af PTSD med metakognitiv terapi får du en forståelse af, at det er indgroede vaner og overbevisninger, der er årsag til PTSD.

Vi arbejder med det, der kaldes CAS, som er en samlet betegnelse for de vaner og strategier, der vedligeholder dine symptomer.

CAS er blandt andet grublerier om fortiden og bekymringer for fremtiden. CAS er også, at du overvåger trusler – både udefrakommende og tanker og følelser indeni, og at du forsøger at undgå situationer, der fremprovokerer ubehagelige tanker eller flashbacks.

Du lærer, at du selv har kontrollen over de mentale mekanismer – som grublerier og selvfokus – der vedligeholder symptomerne, og du kommer til at forstå, at sindet (din hjerne) kan regulere sig selv, hvis du lader tænkerne være.

PTSD-behandling i metakognitiv terapi er typisk et forløb bestående af 6-12 sessioner i enten gruppeterapi eller i 1:1-terapi.

Kontakt os og få svar på dine spørgsmål

Hvad er PTSD, og kan dine specifikke udfordringer hænge sammen med lidelsen? Hvis du sidder inde med spørgsmål som disse og ikke har fundet alle de svar, du søger, herover – så er du meget velkommen til at ringe eller skrive til os. Vi hjælper dig gerne med al den information, du har brug for.

Vi tilbyder også traumebehandling.

Skriv til CEKTOS

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Det siger vores klienter

Super professionelle

"Super profesionelle psykologer, de er vildt dygtige og søde! Har snart haft 12 gange, størstedelen hos Michelle! Hun er super dygtig og har udfordret mig og lært mig, at kunne være menneske igen!"​

- Nikolaj Amtoft Pihlman

Et berigende kursus

"Det har været et berigende kursus i aflæring af 40 års dårlig vane med at forfølge bekymringerne. En øjenåbner for, at jeg selv kan beslutte hvad vej tanker og følelser skal gå..."

- Merry Andresen

Jeg har det rigtig godt

“Jeg har det rigtig godt, bedre end jeg har haft det i mange år! Jeg syntes at det er fantastisk, at så få behandlinger kan give så meget! Jeg bruger de værktøjer du har givet mig dagligt.”

- Tidligere klient​

Allerede efter allerførste gang

“Allerede efter allerførste gang, var min hverdag med en ellers 20 år gammel BED (tvangsoverspisning) fundamentalt forandret.”

- Rikke

Vi er medlem af​

Skriv dig op til Pia Callesens ugentlige blog

Få 3 råd til at styre bekymringer og tilmeld dig Pia Callesens blog direkte i din mailboks hver søndag.

Tilmeld ugentlig blog

CEKTOS – København

​Borgergade 28, 4. sal

1300 København K - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

CEKTOS – Aarhus

​Fredens Torv 8, 1. tv

8000 Aarhus C - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

CEKTOS – Næstved

​Riddergade 7, 1. sal

4700 Næstved - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

CEKTOS - Thisted

Toldbodgade 2B, 1. tv.

7700 Thisted - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

Om klinikken

Som den første klinik i Danmark har vi specialiseret os i metakognitiv terapi til behandling af psykiske lidelser og nervøse tilstande hos børn, unge og voksne.

Vi behandler en bred vifte af klienter med blandt andet depression, angst, spiseforstyrrelser, OCD og PTSD.

Telefontider

Mandag​

09.00 - 15.00

Tirsdag​

09.00 - 15.00​

​​​Onsdag​

09.00 - 15.00

Torsdag​

09.00 - 15.00

Fredag​

09.00 - 15.00

fb32  linked-in

dk-ny  swe  no  uk  de  faroe  kinesisk  fr