​Afhængighed - behandling med metakognitiv terapi

Føler du dig afhængig af noget?

Så er du ikke alene! Forskning peger nemlig på, at ca. hver femte dansker udvikler en afhængighed i deres liv.

Måske du også er en af dem, der oplever en form for afhængighed af fx. din mobil, spil, shopping, sex eller alkohol? Føler du, at det har taget overhånd? Så kan behandling metakognitiv terapi sandsynligvis hjælpe dig. Vi tilbyder behandling af forskellige former for afhængighed i vores afdelinger i henholdsvis Thisted, Aarhus, København og Næstved samt online eller via gruppeforløb i resten Danmark.

Hvad er afhængighed?

Afhængighed er en kompleks og udfordrende tilstand, der kan have negative konsekvenser for en persons liv. Afhængighed indebærer ændringer i almindelig adfærd. Disse ændringer kan være kendetegnet ved et tvangspræget behov for at udføre en bestemt handling eller få tilført et stof på grund af de virkninger, man forbinder og oplever med det eller som en konsekvens af det. Det er vigtigt at bemærke, at afhængighed ikke kun handler om fysiske stoffer såsom alkohol eller narkotika. Det kan nemlig også omfatte adfærdsmæssige afhængigheder som spil, shopping, skærmtid og meget andet. Man kan snakke om to dimensioner af afhængighed; en fysisk og en psykisk.

Fysisk afhængighed

Fysisk afhængighed opstår, når kroppen har vænnet sig til et stof, og derfor opstår der symptomer, når indtagelsen af stoffet pludselig udebliver. Disse symptomer kan være ubehagelige og omfatter typisk uro, rastløshed, kvalme, opkast, diarré, hovedpine, feber og kramper. Den fysiske afhængighed forstærkes ofte af trangen til at undgå disse symptomer, hvilket kan føre til en vedvarende cyklus af brug og tilbagetrækning.

Psykisk afhængighed:

Psykisk afhængighed er mere relateret til den mentale og følelsesmæssige komponent af afhængighed. Det handler om overbevisningen om, at man ikke kan leve eller håndtere visse situationer uden at få tilført stoffet eller udføre den bestemte handling. Den psykiske afhængighed kan forstærke de positive antagelser om det afhængighedsskabende, mens tiltroen til ens egen evne til at håndtere negative tanker og følelser mindskes.

Den onde cirkel

Ofte bruges det, som man er afhængig af, som en måde at dulme negative følelser på. Dette kan typisk være følelser af angst, stress, uro, tristhed eller kedsomhed. Afhængighed skaber ofte en ond cirkel, hvor negative tanker og følelser dulmes eller undertrykkes. Dette er dog kun kortvarigt, da følelserne eller abstinenserne igen vil dukke op, når “rusen” er aftaget. Dette kan føre til en fortsat brug eller udførelse af den afhængighedsskabende adfærd.

Behandling af afhængighed med metakognitiv terapi

Metakognitiv terapi er en terapeutisk tilgang, der har vist sig at være effektiv i behandlingen af afhængighed. I terapien arbejder man med at identificere og udforske de uhensigtsmæssige strategier og overbevisninger, der opretholder den afhængige adfærd. Man vil få redskaber, så man ikke skal kæmpe med trangen og efterfølgende langtids-ærgre- og skamme sig. På den måde vil man få mere modstandskraft til at kunne lade lyst og trang være uden at handle på den.

Vi ved at en afhængighedsproblematik kan være yderst invaliderende for ens egen livskvalitet, men også for ens omgangskreds, der risikerer at blive påvirkede.

Oplever du eller en du har kær, at afhængigheden er begyndt at fylde uhensigtsmæssigt meget i hverdagen, så kontakt os endelig på 55 73 48 49 eller info@cektos.dk .

Skriv til CEKTOS

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Det siger vores klienter

Super professionelle

"Super profesionelle psykologer, de er vildt dygtige og søde! Har snart haft 12 gange, størstedelen hos Michelle! Hun er super dygtig og har udfordret mig og lært mig, at kunne være menneske igen!"​

- Nikolaj Amtoft Pihlman

Et berigende kursus

"Det har været et berigende kursus i aflæring af 40 års dårlig vane med at forfølge bekymringerne. En øjenåbner for, at jeg selv kan beslutte hvad vej tanker og følelser skal gå..."

- Merry Andresen

Jeg har det rigtig godt

“Jeg har det rigtig godt, bedre end jeg har haft det i mange år! Jeg syntes at det er fantastisk, at så få behandlinger kan give så meget! Jeg bruger de værktøjer du har givet mig dagligt.”

- Tidligere klient​

Allerede efter allerførste gang

“Allerede efter allerførste gang, var min hverdag med en ellers 20 år gammel BED (tvangsoverspisning) fundamentalt forandret.”

- Rikke

Vi er medlem af​

Skriv dig op til Pia Callesens ugentlige blog

Få 3 råd til at styre bekymringer og tilmeld dig Pia Callesens blog direkte i din mailboks hver søndag.

Tilmeld ugentlig blog

CEKTOS – København

​Borgergade 28, 4. sal

1300 København K - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

CEKTOS – Aarhus

​Fredens Torv 8, 1. tv

8000 Aarhus C - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

CEKTOS – Næstved

​Riddergade 7, 1. sal

4700 Næstved - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

CEKTOS - Thisted

Toldbodgade 2B, 1. tv.

7700 Thisted - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

Om klinikken

Som den første klinik i Danmark har vi specialiseret os i metakognitiv terapi til behandling af psykiske lidelser og nervøse tilstande hos børn, unge og voksne.

Vi behandler en bred vifte af klienter med blandt andet depression, angst, spiseforstyrrelser, OCD og PTSD.

Telefontider

Mandag​

09.00 - 15.00

Tirsdag​

09.00 - 15.00​

​​​Onsdag​

09.00 - 15.00

Torsdag​

09.00 - 15.00

Fredag​

09.00 - 15.00

fb32  linked-in

dk-ny  swe  no  uk  de  faroe  kinesisk  fr