​Styrk dit parforhold med metakognitiv terapi

Kærlighed, forelskelse og fælles planer. Det er tit sådan, mange parforhold starter. Men hvorfor fortsætter det ikke på den måde, og hvad kan man gøre for at pleje sit parforhold, så man kan stå endnu stærkere sammen?

I metakognitiv parterapi får man en unik mulighed for at vælge hinanden til og gøre forholdet endnu bedre og stærkere. I vil blive klogere på jeres egne og hinandens uhensigtsmæssige tanke- og adfærdsmønstre samt hvordan disse påvirker eller kan påvirke jeres parforhold negativt.

Den kan være, at I står midt i konkrete problemer eller konflikter, som I ønsker at løse. Men I behøver ikke nødvendigvis have store konflikter for at opsøge og få gavn af parterapi. Man kan se den metakognitive parterapi som en slags serviceeftersyn, der kan være med til at styrke parforholdet og gøre det bæredygtigt på den lange bane.

Metakognitiv parterapi

”Hvorfor hjælper han aldrig til?”, ”Det er vigtigere for hende, at huset er rent, end at hun er sammen med mig” eller “Han taler altid dårligt til mig!” hører vi ofte i klinikken fra frustrerede kærester og ægtefæller.

Det er normalt at være uenige og at skændes i parforholdet. Påstande som dem ovenfor leder ofte til timelange grublerier og skænderier i parforholdet. Og passiv-aggressivitet for de konfrontationssky par.

Videnskabelige studier viser, at der er en sammenhæng mellem problemer i parforholdet og angst, depression, og alkoholmisbrug. Disse konsekvenser går ikke kun ud over parret, men også deres børn, fordi psykisk pressede forældre ofte kommer til at bruge uhensigtsmæssige strategier overfor deres børn, selvom dette bestemt ikke er intentionen.

Hjælper det at arbejde på parforholdsproblemer?

Der findes et hav af inspiration til, hvordan man kan forbedre parforholdet. Lige fra samtale med venner, selvhjælpsbøger og parterapi, der har fokus på at problemløse parrets individuelle og fælles problemer ved at dvæle ved episoder, hvor den ene part har sagt eller gjort noget, der har fyldt hos den anden flere timer om dagen i en længere periode.


Men selv de bedste intentioner om at redde parforholdet kan risikere at give bagslag, da ovenstående løsningsforslag primært består af fælles grublerier, samtidig med, at de ikke har dokumenteret god effekt på den lange bane. Studier viser, at for omfattende fælles grublerier har negative konsekvenser for vores romantiske relationer og ikke mindst vores psykiske velbefindende.


Vi oplever derfor ikke, at det hjælper at arbejde på parforholdet gennem tilgængelige metoder, som fælles-grublerier, analyse, selvhjælp og klassisk parterapi.

Uhensigtsmæssige strategier fastholder problemerne

Mange par bruger også selv uhensigtsmæssige strategier for at løse deres problemer i for stor udstrækning, dvs. tidsmæssigt. Der er typisk tale om følgende strategier:

  • Fælles grublerier eller samgrubling (par fælles-grubler typisk, når de taler sammen om deres problemer i timevis i et forsøg på at løse dem)
  • Bekymringer (når par bruger tid på at bekymre sig om forholdet, om fremtiden, om usikkerhed på hinanden)
  • Skænderier (når par bruger tid på at skændes om det de er uenige om)
  • Monitorering af trusler (når par holder øje med hinandens negative adfærd)
  • Analyse af signaler fra ens partner (“hvorfor sagde han sådan?”, “hvorfor gjorde hun det?” etc.)


Men hvis man bruger mange timer dagligt på at dvæle ved uenighederne i forsøget på at løse dem, sidder man bare mere fast i tankerne og ender paradoksalt nok med et dårligere parforhold.

Problemerne bliver ikke løst, og de ubehagelige følelser der opstår, bliver fastholdt i time- og dagevis. Måske er det derfor, at amerikanske undersøgelser viser, at kun 60% føler sig tilfredse i deres parforhold.

Tænk tilbage på sidst, da du skændtes eller analyserede din partners adfærd. Fik du virkelig løst konflikten? Hang tristheden, angsten, og irritationen ved efterfølgende? Kunne du koncentrere dig om børnene, gåturen eller arbejdet?

I metakognitiv parterapi vil I få redskaber til:

  • ​At kunne kommunikere bedre sammen
  • ​Bedre samarbejde
  • ​At slippe jeres uhensigtsmæssige strategier - både hos jer selv og i relation til hinanden
  • ​At slippe overflødige konflikter og hjælp til at håndtere de vigtige og nødvendige konflikter mere hensigtsmæssigt.

Hos Cektos ser vi dagligt beviser på, at når man som par mindsker de uhensigtsmæssige strategier gennem metakognitiv parterapi, så fylder tristhed, vrede og angst mindre hos vores klienter. Mange fortæller, hvordan det har øget nærvær, overskud og intimitet i parforholdet, samtidig med at det har mindsket konflikterne.

Vil du høre mere om vores parterapi eller vil du bestille en tid til at snakke med en af vores psykologer? Så hører vi gerne fra dig.

Skriv til CEKTOS

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Det siger vores klienter

Super professionelle

"Super profesionelle psykologer, de er vildt dygtige og søde! Har snart haft 12 gange, størstedelen hos Michelle! Hun er super dygtig og har udfordret mig og lært mig, at kunne være menneske igen!"​

- Nikolaj Amtoft Pihlman

Et berigende kursus

"Det har været et berigende kursus i aflæring af 40 års dårlig vane med at forfølge bekymringerne. En øjenåbner for, at jeg selv kan beslutte hvad vej tanker og følelser skal gå..."

- Merry Andresen

Jeg har det rigtig godt

“Jeg har det rigtig godt, bedre end jeg har haft det i mange år! Jeg syntes at det er fantastisk, at så få behandlinger kan give så meget! Jeg bruger de værktøjer du har givet mig dagligt.”

- Tidligere klient​

Allerede efter allerførste gang

“Allerede efter allerførste gang, var min hverdag med en ellers 20 år gammel BED (tvangsoverspisning) fundamentalt forandret.”

- Rikke

Vi er medlem af​

Skriv dig op til Pia Callesens ugentlige blog

Få 3 råd til at styre bekymringer og tilmeld dig Pia Callesens blog direkte i din mailboks hver søndag.

Tilmeld ugentlig blog

CEKTOS – København

​Borgergade 28, 4. sal

1300 København K - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

CEKTOS – Aarhus

​Fredens Torv 8, 1. tv

8000 Aarhus C - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

CEKTOS – Næstved

​Riddergade 7, 1. sal

4700 Næstved - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

CEKTOS - Thisted

Toldbodgade 2B, 1. tv.

7700 Thisted - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

Om klinikken

Som den første klinik i Danmark har vi specialiseret os i metakognitiv terapi til behandling af psykiske lidelser og nervøse tilstande hos børn, unge og voksne.

Vi behandler en bred vifte af klienter med blandt andet depression, angst, spiseforstyrrelser, OCD og PTSD.

Telefontider

Mandag​

09.00 - 15.00

Tirsdag​

09.00 - 15.00​

​​​Onsdag​

09.00 - 15.00

Torsdag​

09.00 - 15.00

Fredag​

09.00 - 15.00

fb32  linked-in

dk-ny  swe  no  uk  de  faroe  kinesisk  fr