Metakognitiv terapi

Metakognitiv terapi (MCT) er en ny psykologisk behandlingsmetode overfor psykiske lidelser. Metoden er baseret på årtiers søgen efter og forskning i den største kilde til psykiske lidelser. Forskningen, som professor Adrian Wells fra Manchester Universitet har stået i spidsen for, viser, at psykiske lidelser er forårsaget af forskellige mentale strategier som kaldes det kognitive opmærksomhedssyndrom (CAS). CAS’en består af tidskrævende bekymringer, spekulationer og grublerier, fiksering af opmærksomhed på trusler og andre undgåelsesstrategier, der giver bagslag og forværrer problemerne. Årsagen til CAS er vores metakognitive overbevisninger om vi selv kan styre CAS (feks. ”Jevg kan ikke styre mine bekymringer) og nytteværdien (“Hvis jeg analysere mine problemer vil jeg finde svar”).

Efter CAS blev identificeret som den vigtigste kilde til psykiske symptomer udviklede Wells sine Metakognitive manualer mod alle psykiske lidelser. Disse blev publiceret i 2009, og siden har terapiformen vist meget positive resultater. Flere randomiserede og kontrollerede undersøgelser viser markanter og overlegne resultater i forhold til andre metoder. I et stort sammenligningsstudie med kognitiv terapi mod generaliseret angst blev hele 90 % angstfri. Forsøget viste så markante resultater, at den engelske sundhedsstyrelse i 2015 besluttede at anbefale metakognitiv terapi som førstevalg mod generaliseret angst

Der findes i dag forskellige metakognitive behandlingsmanualer for følgende lidelser:

 • Depression
 • Social angst (SAD)
 • Obsessiv-kompulsiv lidelse (OCD)
 • Generaliseret angstlidelse (GAD)
 • Posttraumatisk stresstilstand (PTSD)
 • Borderline personlighedsforstyrrelse
 • Psykoser

Hvis du bor langt fra vores klinikker i København, Hellerup eller Næstved, og er interesseret i Meta-terapi, har du mulighed, for at få denne nye behandling online – klik her for at læse mere

CEKTOS – Center for Kognitiv Terapi og Supervision’s Klinikchef Pia Callesen har en PhD fra Manchester Universitet og er i øjeblikket ved at udgive en artikel, hvor hun afdækker effekten af kognitiv og metakognitiv terapi mod depression på 153 danskere. Studiet er det største af sin slags og vi forventer at kunne offentliggøre resultaterne ganske snart.

CEKTOS psykologerne er nogle af Danmarks bedst uddannede inden for metakognitiv terapi, og klinikchef Pia Callesen har som den eneste psykolog bosiddende i Danmark gennemført den 2-årige metakognitive MCT-I certificerede Mesterklasseuddannelse ved professor Adrian Wells på Manchester University efterfulgt af den 1-årige advanced level 2 i Oxford.

Landsdækkende Metakognitive grupper

Hos CEKTOS tilbyder vi metakognitive grupper over hele landet, hvor du til en attraktiv pris (mindre end lægehenvisning) kan lære de metakognitive metoder imod psykiske symptomer som eksempelvis manglende overskud, søvnproblemer, stress, depression, angst, OCD eller PTSD. Grupperne er mere beskrevet her.

I CEKTOS tilbyder vi også individuel metakognitiv terapi, hvis du har henvisning fra lægen, betaler selv eller har en sundhedsforsikring.

Har du spørgsmål til metakognitiv terapi, er du altid velkommen til at ringe til os på 55 73 48 49, hvor du kan bestille tid til terapi og kurser. Du er også velkommen til at udfylde kontaktformularen, og vi vil så vende tilbage til dig hurtigst muligt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev nederst på siden og modtag ny viden, indspark og blogs fra Klinikchef Pia Callesen

 • “Jeg har det rigtig godt, bedre end jeg har haft
  det i mange år! Jeg syntes at det er fantastisk,
  at så få behandlinger kan give så meget!
  Jeg bruger de værktøjer du har givet mig dagligt.”

  Tidligere klient
 • "Trigger-tankerne popper jævnligt op - men uden at jeg bruger
  en masse kræfter på dem - føler jeg begynder at kunne "styre dem".
  Altså at have tankerne men uden at bruge kræfter på dem - at lade
  dem passerer som skyer :) :) :) føler jeg er på rette vej :) og er dig
  virkelig taknemmelig over at din hjælp :)"

  Tidligere klient
 • "Jeg har haft meget glæde af forløbet og er blevet
  god til at bekymre mig mindre"

  Tidligere klient
 • "Det har været meget omvendt af al det jeg har lært hidtil og
  jeg glæder mig til at bruge det resten af livet og komme ud af
  angsten for angsten. Tak for gode og lærerige dage"

  Tidligere klient
 • "Til at starte var jeg skeptisk over at noget så enkelt skulle kunne
  gøre en forskel. Men jeg kan nu konstatere at metoden virkelig
  har ændret mit liv i en meget positiv retning! Fantastisk!"

  Tidligere klient
 • "Metakognitiv Terapi: Glem alt om psykologiens traditionelle metoder. Et budskab der er så enkelt og alligevel så svært at mestre - men det kan lade sig gøre for alle hvis man har viljen og evnen til at se tingene på en HELT NY måde"

  Hans-Henrik Thomsen
 • "Fantastisk tilgang til psyken og fantastisk hjælp til at arbejde mere effektivt med opgaver og uden at brænde ud. Jeg glæder mig til den bliver endnu mere udbredt i Danmark."

  Malene Boisen Hansen
 • "Stor hjælp. Yderst professionelle."

  Trine Trasbo
 • "Jeg har lige afsluttet et Metakognitivt gruppeforløb hos cektos, og vil bare sige at det er alle pengene værd."

  Laila Søe Rasmussen
 • Lige nu Kort ventetid uden brug af henvisning fra lægen
 • "Et forløb hos Cektos i grupper kan varmt anbefales - har lige afsluttet et gruppeforløb hos Carsten Juul og allerede efter første gang (2x1 lektion) var der store forbedringer - det er alle pengene værd!"

  Helle Frost Nielsen
 • "En anderledes tankegang. Allerede 1. gang var der en bedring hos mig. Super:-)"

  Jette Rasmussen
 • "Utroligt hvad de kan udrette på kort tid. Jeg kan kun give CEKTOS de bedste anbefalinger." Linda Johansson
 • "Kan varmt anbefales"

  Anette Arvidson Blom
 • "Når man i offentligt regi, skal vente 4-6 mdr. på terapi forløb - så er det vel nok godt, der findes så super godt meta forløb hos jer

 • Super profesionelle psykologer, de er vildt dygtige og søde! Har snart haft 12 gange, størstedelen hos Michelle! Hun er super dygtig og har udfordret mig og lært mig, at kunne være menneske igen! Jeg vil til enhver tid anbefale dem

  Nikolaj Amtoft Pihlman
 • "Jeg har netop afsluttet et gruppeforløb hos Cektos. Jeg havde høje forventninger til forløbet og synes bestemt, at de er blevet indfriet. Jeg har indset, hvilke mekanismer der har bevirket, at jeg har spændt ben for mig selv i forhold til at bekymre mig ALT for meget, om mange ret ligegyldige ting. Det er ikke en proces der er slut endnu, men nu har jeg værktøjet til, at fortsætte med at give bekymringerne baghjul og leve i nuet, for det er der livet skal leves!"

  Ann Skovgaard Worm
 • "I dag har jeg afsluttet mit forløb hos Cektos, jeg er ovenud lykkelig for at jeg valgte at følge den anbefaling jeg fik af en ven, til netop at gøre brug af jer. I starten var jeg meget skeptisk da jeg efterhånden har prøvet alt for at få bugt med angst, som var blevet altoverskyggende i mit liv. Efter 7 samtaler med jeres dygtige psykolog Maiken Lykke Christensen har jeg fået livsglæden tilbage, værktøjer til at håndtere mine udfordringer og angsten styrer ikke mit liv mere. Det fantastiske ved jer er at det ikke bare er en snak man kommer for at få, hos jer bliver man udfordret så det kan mærkes, og jeres træningsværktøjer gør det helt åbenlyst for en at man rent faktisk selv er herre over sin krop og tanker OG så sætter i gerne hele kontoret i spil for at hjælpe en - hils jeres søde kontordame og sig tak fordi hun ville bruge hendes gode tid på at være en del af mine træningsforløb ☺️ TAK for et fantastisk forløb og tak til dig Maiken, du er super dygtig"

  Ann Skovgaard Worm
 • "Det var den rigtige løsning for mig, og cektos hjalp mig igennem min daværende situation, da jeg havde mest brug for det ;-) I dag er jeg en hel masse meta kognitive strategier rigere og har dermed nemmere ved at tackle vanskelige situationer :-)"

  Julia Toft