Metakognitiv terapi (MCT)

EN NY PSYKOLOGISK BEHANDLINGSMETODE TIL PSYKISKE LIDELSER

Hvad er metakognitiv terapi?

Metakognitiv terapi (MCT) er en ny evidensbaseret psykologisk behandlingsmetode til behandling af psykiske lidelser som stress og depression. Den metakognitive terapeut bestræber sig på at fjerne tidskrævende bekymringer og grublerier ved at udvikle nye måder, du kan forholde dig til negative tanker på.

Metoden er udviklet af Dr. Adrian Wells og baseres på forskning omkring det faktum, at det ikke er tilstedeværelsen af negative tanker, som gør os syge, angste og deprimerede, men snarere den tid vi bruger på at bearbejde og bekymre os om de negative tanker.

I fagsproget kaldes dette begreb for det kognitive opmærksomhedssyndrom CAS (Cognitive Attentional Syndrome).

Få kontrol over dine tanker med metakognitiv terapi

CAS’en består af tidskrævende spekulationer og grublerier, fiksering af opmærksomhed på trusler samt fejlslåen coping-adfærd, der giver bagslag og forværrer problemerne.

Denne uheldige ændring i tanke- og opmærksomhedsmønstre skyldes vores metakognitive overbevisninger. Dvs. de tanker vi har om vores tanker. En anden måde at forklare det på er, at vores metakognitive overbevisninger styrer vores strategier og guider os til, hvordan vi skal forholde os til og bearbejde vores tanker.

Med metakognitiv terapi arbejder man på at fjerne CAS. Dette sker ved at hjælpe dig til at udvikle nye måder at kontrollere din opmærksomhed på og nye måder at forholde dig til negative tanker på. Terapeuten prøver at ændre de metakognitive overbevisninger – tanker om tankerne – der giver anledning til de uheldige tankemønstre og opmærksomhedsmønstre.

55 73 48 49

Hvem kan blive behandlet med metakognitiv terapi?

Metakognitiv terapi kan med fordel anvendes over for en række forskellige psykiske lidelser.

Der findes i dag metakognitive behandlingsmanualer for følgende lidelser:

Den teoretiske model bag metakognitiv terapi er bakket godt op af videnskabelige undersøgelser, mens der i disse år offentliggøres flere og flere solide videnskabelige beviser for metodens kliniske effekt over for de forskellige lidelser.

Er du i tvivl om, hvad der er det bedste for dig, så kan du ringe til os og få mere information.

55 73 48 49

Er der forskel på metakognitiv terapi og traditionel kognitiv terapi?

Ja der er stor forskel.

Traditionel kognitiv adfærdsterapi blev udbredt i USA i løbet af 1970’erne. I Danmark blev metoden først udbredt omkring årtusindskiftet.

Ganske kort fortalt så har man ved den kognitive terapi fokus på indholdet af dine tanker. Fokus i behandlingen er på at ændre indholdet af disse tanker. Dvs. dine fortolkninger af forskellige kritiske situationer til andre tankegange, der gør dig mindre depressiv, angst eller vred.

Eksempel – Kognitiv terapi

Du kommer til den kognitive psykolog, fordi du føler dig deprimeret. Du synes, du er et dårligt menneske, og at du spilder dit liv.

Psykologen vil så spørge dig, om ikke man kunne se det på en anden måde? Hvilke beviser har du for, at du er et dårligt menneske, der spilder sit liv?

Er der mon ikke også nogle beviser for, at du faktisk er en god person, som betyder noget for andre? Eksempelvis dine børn eller venner osv.

Formålet med traditionel kognitiv terapi er altså at ændre din opfattelse af dine negative tanker og på den måde mindske deres indflydelse på dig.

Metakognitiv terapi er en markant anderledes metode

Behandlingen bygger på over tyve års grundforskning i den menneskelige psyke. Men selve behandlingsmanualerne blev først udgivet i 2009.

I metakognitiv terapi handler det ikke om indholdet af dine tanker. I stedet er fokus på, hvor meget tid og opmærksomhed, du bruger på disse tanker, og hvilke begrundelser du har for at behandle dine tanker, som du gør.

metakognitiv terapi er en effektiv psykisk behandlingsmetode

Eksempel – Metakognitiv terapi

Du kommer til den metakognitive psykolog, fordi du føler dig deprimeret. Du synes, du er et dårligt menneske, og at du spilder dit liv.

Psykologen vil spørge dig om, hvor lang tid du bruger på disse tanker? Hvorfor bruger du så lang tid på disse? Tror du, at du kan mindske den tid, du bruger på dine negative tanker? Psykologen vil så lære dig øvelser og redskaber til at rette din opmærksomhed andre steder. Den metakognitive psykolog ved, at du ikke kan tømme dit hoved for tanker, og at det er en nytteløs kamp at forsøge at få tanker til at forsvinde eller ændre sig til mere realistiske tanker.

Din hjerne vil konstant producere tanker. Det kan du ikke styre.

Men du kan til gengæld godt styre, hvor meget opmærksomhed, du giver disse tanker. Når du giver de negative tanker mindre opmærksomhed, så vil de automatisk fylde mindre og påvirke dig mindre.

Når du påvirkes mindre, vil dine symptomer på stress, angst eller depression derfor også lette og forsvinde.

Formålet med metakognitiv terapi er altså at opdage, at du har kontrollen over dine tanker. Det er ikke tankerne, der kontrollerer dig. Herefter kan du så lære at bruge din nyopdagede kontrol til at minimere den tid og opmærksomhed, du bruger på disse tanker.

CEKTOS tilbyder online behandling med metakognitiv terapi. Bor du ikke i nærheden af vores klinikker i København, Aarhus eller Næstved, og er du interesseret i individuel terapi, har du dermed muligheden.

Er metakognitiv terapi individuelt eller er det i grupper?

Hos CEKTOS er det begge dele.

 • Vi tilbyder individuel terapi, hvis du har henvisning fra lægen, betaler selv eller har en sundhedsforsikring. Bor du langt fra vores klinikker tilbyder vi også online terapi via webcam.

 

 • Vi tilbyder behandling i metakognitive grupper, hvor du til en attraktiv pris (mindre end lægehenvisning) kan lære de metakognitive metoder imod eksempelvis stress, depression, angst, PTSD.

Vi har tre klinikker på Sjælland, og derudover tilbyder vi løbende vores effektive metakognitive gruppeforløb over hele Danmark. Vi har gruppeforløb i alle Danmarks fem regioner.

Metakognitiv terapi er meget effektiv, og mange klienter oplever positive reaktioner allerede efter få sessioner i enten vores grupper eller i individuel terapi.

Tryk på kortet nedenfor og se det aktuelle program i din region

Hvor længe varer et typisk forløb?

Et metakognitivt gruppeforløb hos CEKTOS løber over seks uger. I mødes én gang om ugen i to timer ad gangen. I alt 12 timer.

Du får altså ligeså mange timers terapi i gruppen, som du kan få på en henvisning fra din læge.

Et gennemsnitligt individuelt forløb vil løbe over 8 – 10 sessioner. De individuelle forløb har forskellig længde fra person til person.

Hovedreglen er, at du ved om terapien har en positiv effekt for dig efter få sessioner. Manualerne for angst, depression, PTSD eller OCD varer 8 – 10 sessioner.

Cektos psykologer er førende inden for Metakognitiv Terapi

CEKTOS psykologerne er nogle af Danmarks bedst uddannede inden for metakognitiv terapi.

Klinikchef Pia Callesen har som den eneste psykolog bosiddende i Danmark gennemført den 2-årige metakognitive efteruddannelse og den 1-årige advanced level-overbygning ved det internationale MCT-Institute ved grundlæggeren af metoden Professor Adrian Wells i Manchester.

Derudover er yderligere tre af CEKTOS psykologer certificerede og andre tre er i gang med certificeringsuddannelsen.

CEKTOS klinikchef Pia Callesen færdiggjorde i 2016 et stort forskningsstudie, hvor effekten af metakognitiv terapi i behandlingen af depression måles i forhold til traditionel kognitiv terapi.

Traditionel kognitiv terapi regnes på nuværende tidspunkt som en af de mest effektive behandlinger af depression. Studiet er det største af sin slags i Europa, og vi forventer at kunne offentliggøre resultaterne i et internationalt tidsskrift inden for nærmeste fremtid.

55 73 48 49
Skriv til os

Tilmeld dig vores nyhedsbrev nederst på siden og modtag ny viden, indspark og blogs fra Klinikchef Pia Callesen.

 • “Jeg har det rigtig godt, bedre end jeg har haft
  det i mange år! Jeg syntes at det er fantastisk,
  at så få behandlinger kan give så meget!
  Jeg bruger de værktøjer du har givet mig dagligt.”

  Tidligere klient
 • "Trigger-tankerne popper jævnligt op - men uden at jeg bruger
  en masse kræfter på dem - føler jeg begynder at kunne "styre dem".
  Altså at have tankerne men uden at bruge kræfter på dem - at lade
  dem passerer som skyer :) :) :) føler jeg er på rette vej :) og er dig
  virkelig taknemmelig over at din hjælp :)"

  Tidligere klient
 • "Jeg har haft meget glæde af forløbet og er blevet
  god til at bekymre mig mindre"

  Tidligere klient
 • "Det har været meget omvendt af al det jeg har lært hidtil og
  jeg glæder mig til at bruge det resten af livet og komme ud af
  angsten for angsten. Tak for gode og lærerige dage"

  Tidligere klient
 • "Til at starte var jeg skeptisk over at noget så enkelt skulle kunne
  gøre en forskel. Men jeg kan nu konstatere at metoden virkelig
  har ændret mit liv i en meget positiv retning! Fantastisk!"

  Tidligere klient
 • "Metakognitiv Terapi: Glem alt om psykologiens traditionelle metoder. Et budskab der er så enkelt og alligevel så svært at mestre - men det kan lade sig gøre for alle hvis man har viljen og evnen til at se tingene på en HELT NY måde"

  Hans-Henrik Thomsen
 • "Fantastisk tilgang til psyken og fantastisk hjælp til at arbejde mere effektivt med opgaver og uden at brænde ud. Jeg glæder mig til den bliver endnu mere udbredt i Danmark."

  Malene Boisen Hansen
 • "Stor hjælp. Yderst professionelle."

  Trine Trasbo
 • "Jeg har lige afsluttet et Metakognitivt gruppeforløb hos cektos, og vil bare sige at det er alle pengene værd."

  Laila Søe Rasmussen
 • "Et forløb hos Cektos i grupper kan varmt anbefales - har lige afsluttet et gruppeforløb og allerede efter første gang (2x1 lektion) var der store forbedringer - det er alle pengene værd!"

  Helle Frost Nielsen
 • "En anderledes tankegang. Allerede 1. gang var der en bedring hos mig. Super:-)"

  Jette Rasmussen
 • "Utroligt hvad de kan udrette på kort tid. Jeg kan kun give CEKTOS de bedste anbefalinger."

  Linda Johansson
 • "Kan varmt anbefales"

  Anette Arvidson Blom
 • "Når man i offentligt regi, skal vente 4-6 mdr. på terapi forløb - så er det vel nok godt, der findes så super godt meta forløb hos jer"

 • Super profesionelle psykologer, de er vildt dygtige og søde! Har snart haft 12 gange, størstedelen hos Michelle! Hun er super dygtig og har udfordret mig og lært mig, at kunne være menneske igen! Jeg vil til enhver tid anbefale dem

  Nikolaj Amtoft Pihlman
 • "Jeg har netop afsluttet et gruppeforløb hos Cektos. Jeg havde høje forventninger til forløbet og synes bestemt, at de er blevet indfriet. Jeg har indset, hvilke mekanismer der har bevirket, at jeg har spændt ben for mig selv i forhold til at bekymre mig ALT for meget, om mange ret ligegyldige ting. Det er ikke en proces der er slut endnu, men nu har jeg værktøjet til, at fortsætte med at give bekymringerne baghjul og leve i nuet, for det er der livet skal leves!"

  Ann Skovgaard Worm
 • "Det var den rigtige løsning for mig, og cektos hjalp mig igennem min daværende situation, da jeg havde mest brug for det ;-) I dag er jeg en hel masse meta kognitive strategier rigere og har dermed nemmere ved at tackle vanskelige situationer :-)"

  Julia Toft
 • "Det har været et berigende kursus i aflæring af 40 års dårlig vane med at forfølge bekymringerne. En øjenåbner for, at jeg selv kan beslutte hvad vej tanker og følelser skal gå. Jeg er så glad for beslutningen om at opsøge jer!"

  Merry Andresen
 • Jeg gik i gruppeforløb på Amagerfor et halvandet år siden, og blot beslutningen om det skulle være på Amager eller i Hellerup vakte grublen og tungsind. Jeg har gået i alm. kognitiv terapi mange gange, det hjalp mig også, men meta-kognitiv terapi hjalp mig det sidste stykke, og jeg kan i dag gøre alt selv, hvor jeg før havde svært ved at få købt ind, komme i træningscenteret eller lade være med at gruble og spilde min tid med at være ked af det når jeg kom hjem.
  Nu træner jeg flere gange om ugen, har fuldtidsjob, tegner, hækler, ser venner, you name it. Jeg har ikke har haft det så godt, som jeg har det nu, siden før min depression. Det kom bare stille og roligt af sig selv. Det var ikke noget jeg forcerede, og det hele har været en stor rejse, og er ikke kommet på én gang - det er så dejligt at mærke jeg hele tiden udvikler mig og får det endnu bedre!
  Et meta-kognitivt gruppeforløb er et af de bedste valg jeg har taget i mit liv!

  Anna Rebien
 • “Glimrende kurser – og en super terapiform! Har tillige henvist en del klienter til CEKTOS,som ligeledes har været yderst tilfredse,
  Susanne Kjellmann
 • Super kursus – kan kun anbefale dette kursus, det er så lærerigt!!!
  Lisbet Thomassen
 • Ja, jeg har kun godt at sige om mit kursus hos CEKTOS. Jeg vil anbefale det til alle jeg kender.
  Lis J.
 • Har været på gruppeforløb og efterfølgende haft nogle online sessioner.
  Det er nu snart tre år siden, og har det fantastisk.Bruger til stadighed værktøjerne.
  Det bliver nemmere og nemmere, ved jeg aldrig nogensinde falder helt tilbage igen, for vil altid have mine værktøjer.
  Det kræver man er åben og selv er villig til at yde en indsats uden at forvente det bliver serveret på et sølvfad.
  Mine varmeste anbefalinger til CEKTOS.
  Gitte Maria Meeske
 • Det reddede mit liv! For to år siden gav blandingen af stress og ekstrem angst mig PTSD lignende symptomer.Jeg kunne ikke sove, græd konstant, var på beroligende og troede at jeg var ved at blive sindssyg – jeg havde selvmordstanker flere gange dagligt.Jeg startede ved CEKTOS i gruppe”terapi” og allerede inden forløbets ende, var alt dette forsvundet.Jeg kan ikke forklare hvordan det skete, men det virkede bare. Jeg anbefaler det til alle jeg kender.På mit hold var vi vist en enkelt, ud af 10-11 styks, som ikke følte nogen forskel efter endt forløb.
  De fleste af os fik mere ud af dette forløb, end vi nogensinde havde fået med medicin/psykologtimer osv. Det er nu to år siden, og jeg har ikke haft tilbagefald af nogen art. Jeg føler mig sikker i troen om, at hvis jeg nogensinde får brug for hjælp igen, bliver det igennem CEKTOS. Men jeg tvivler på, at jeg får brug for det heldigvis.
  Emma Vad
 • Jeg deltog i et gruppeforløb i kølvandet på meget alvorlig sygdom, hvor katastrofetankerne efterfølgende kunne løbe afsted med mig.
  Allerede efter de første to gange kunne jeg “lade katastrofetænkningen være”.
  det er nu tre år siden, og siden har jeg anbefalet det til flere af mine venner, der ligeledes har fået en gave med derfra.
  Strategierne er nu så lagret i mig, at jeg hurtig kan gribe fat i dem, hvis jeg forfalder til det gamle. Selv i disse Corona-tider.
  Jeg synes faktisk også sådan et gruppeforløb er ret billigt set i forhold til andet. Den største anbefaling herfra.
  Grete Aas
 • De penge jeg brugte på 6 gruppesessioner hos Cektos har været SÅ godt givet ud.Tror beløbet svarer til 1/4 del af al den terapi jeg havde betalt for forinden.
  Jeg ville anbefale enhver at starte et gruppeforløb hos Cektos – jeg har følt mig så stabil og psykisk rustet, robust og nuanceret siden.
  Emil H. Christiansen
 • Helt fantastisk effekt. Tak er kun et fattigt ord.
  Britta Geisler
 • Jeg har haft psykiske problemer flere gange i mit liv. Jeg har prøvet flere forskellige metoder til at få det bedre med.
  Men da jeg havde læst Pia Callesens to bøger og fulgt et forløb har jeg virkelig fundet en måde der hjælper mig.
  Det er helt utroligt og jeg bruger metoden, man skal lige vende sig til at “gruble” mindre Men det var lige det der fangede mig.
  John Obel
 • "Jeg vil bare lige sige tusind tak for et virkelig givtigt forløb. Det har virkelig ændret mit liv på meget kort tid!"
  Marianne
 • "Jeg har haft 3 fantastiske og enestående samtaler en af jeres psykologer, som på en meget kompetent, behagelig og empatisk måde, har håndteret mig på præcis den direkte og umiddelbar facon, som jeg helst vil det, fordi det er den måde jeg bedst lærer og opfatter på.
  Min psykolog har meget dygtigt hjulpet med, at jeg har fået gjort op med både negative og positive overbevisninger om hvorfor jeg partout skulle give bestemte tanker et helt urimeligt fokus som de grundlæggende slet ikke fortjener. Samtidig har psykologen hjulpet med øvelser i, at skifte mit fokus fra at være rettet indad til at være helt eller delvist rettet ud af samt bevidstheden om, at jeg kan skifte. Friheden i at opleve at jeg selv 110% styrer hvilke tanker jeg giver mig fokus, hvornår og hvordan, må være det tætteste jeg kommer på reinkarnation.
  Jeg er evigt taknemmelig og det er en rar tanke, som jeg tit giver fokus og hver gang jeg gør det, får jeg en dejlig varm fornemmelse indeni og smilet dukker frem på mit ansigt, uden at jeg egentlig kan gøre noget for at forhindre netop det. Og det vælger jeg jo heldigvis helt selv.
  Tusind tak"
  Claus
 • "Et angstanfald udløste mange reaktioner af ubehagelig tanker af forskellig karakter. Jeg bekymrede mig, grublede, mærkede konstant efter fysiske symptomer mm.
  Jeg har fået det godt igen og er nu efter 10 behandlinger der hvor vi ikke har aftalt en fast tid næste gang :)
  Min psykolog har gennem hele forløbet virket utrolig professionel og forberedt fra session til session. Det var rart at møde et menneske, som har styr på sin teori og samtidig også mestrer at være menneskelig og empatisk. Derudover også en evne til at forklare teknikker og metoder så de bliver lette at bruge, forstå og forholde sig til.
  Det er så sjældent man tager sig tid til at rose folk. Men jeg vil gerne give mine varmeste anbefaling til Cektos :) "
  Morten