Agorafobi

Hvad er agorafobi?
Agorafobi er en angstlidelse, hvor det at være alene uden for hjemmet kan udløse angst. I flere tilfælde er agorafobi ledsaget af panikangst, som kan være voldsomme og yderst pinefulde angstanfald. Ubehandlet kan det vokse sig til være et stort handicap, idet fobien hæmmer livsudfoldelsen, når frygten overtager lysten og behovet for at færdes frit. Lider man af agorafobi, kan daglige indkøb i forretninger være en uoverskuelig udfordring, der fremkalder hjertebanken, svedrespons og andre typiske tegn på angst. Agorafobi omfatter generelt en angst mod at færdes offentlige steder og/eller, hvor mange mennesker er samlet. Det kan også handle om at skulle rejse alene med offentlige transportmidler, tog, bus eller fly.

Hvordan kommer agorafobi til udtryk?
Agorafobi kan være (men er det ikke nødvendigvis) udløst af pludselig panikagtig angst, som ikke
er begrænset til særlige situationer eller omstændigheder, og som derfor optræder uforudsigeligt. Det stærke ubehag, som en sådan oplevelse indebærer, kan sætte spor i tanker, følelser og adfærd. Således starter en uheldig spiral af undgåelses- og sikkerhedsadfærd, der på kort sigt reducerer angsten, fordi man undgår det frygtede. Men på lang sigt kan angsten vokse, og personen kan føle sig tiltagende hæmmet i sin livsudfoldelse, idet flere og flere steder uden for hjemmet undgås. Det er derfor ikke usædvanligt, at det kan føre til isolation fra familie og venner samt forhindre personen i at have en relation til arbejdsmarkedet.

Symptomer for agorafobi

Når agorafobi er ledsaget af panikangst, kan man føle eller frygte, at man mister kontrollen ved færden på offentlige steder. Ofte frygter personen at besvime, hvilket næsten aldrig sker, da ”kamp-flugt”-hormonet adrenalin holder blodtrykket oppe. Det typiske mønster for agorafobi kan opdeles i fire kategorier, men det er individuelt, hvordan angsten kommer til udtryk:

 • Fysiologisk: hjertebanken, trykken i brystet, kvælningsfornemmelse, svimmelhed, rødmen, rysten på hænderne, kvalme, spænding af muskler og/eller åndenød. Når angsten falder kan man føle sig meget træt.
 • Følelsesmæssigt: uvirkelighedsfølelse (depersonalisation eller derealisation), frygt, angst, nervøsitet, vrede og skam.
 • Adfærd: tendens til at isolere sig derhjemme og/eller udgå at færdes bestemte områder/steder uden for hjemmet.
 • Tanker kan være: ”jeg har ingen kontrol”, ”hvad hvis nogen så, hvor meget jeg ryster”, ”jeg gør mig selv til grin”.
  Personer der oplever denne type angst, har en tilbøjelighed til at være meget fokuseret på den mindste smule ubehag i kroppen. Det man kan kalde ”angst for angsten”, hvilket er med til at vedligeholde den onde spiral.

Hvordan behandler man agorafobi?
Med den rette behandling er det muligt at behandle agorafobi. Kognitiv adfærdsterapi og metakognitiv terapi, som Cektos tilbyder, har dokumenteret effekt, når det kommer til at behandle angstlidelser, som agorafobi hører under.

I kognitiv adfærdsterapi består behandlingen af eksponering, hvor man, i et trygt samarbejde med terapeuten, bliver udfordret i at færdes der, hvor angsten typisk opstår. Man starter med små lette øvelser og øger gradvist eksponeringen i takt med at angsten falder. Sideløbende arbejdes med at identificere og omstrukturere de negative/positive kognitive antagelser, såsom katastrofetanker, der udløser og vedligeholder agorafobien. Afspændingsøvelser kan indgå i terapien.

Metakognitiv terapi arbejder med vores negative/positive metakognitive antagelser. Her hjælpes klienten via terapi og en række øvelser til at erfare, at han/hun har kontrol over sine bekymringer og de mentale mekanismer, der vedligeholder agorafobien, såsom ”hvis jeg bekymrer mig, om alt det der kan gå galt, er jeg forberedt og uden for fare”.
Terapien arbejder på at nedsætte mængden af grublerier og selvfokus og derved reducere angstsymptomerne.

Du kan blive behandlet for Agorafobi i København, Hellerup og Næstved

Cektos tilbyder behandling fra vores klinikker i København og Næstved. Det vil altid være klientens specifikke situation, der er afgørende for om vi med fordel kan behandle med metakognitiv terapi, eller om vi anvender kognitiv adfærdsterapi. Har du brug for en psykolog i København eller Næstved, så er du altid velkommen til at ringe til os på 55 73 48 49, hvor du kan bestille tid til terapi og kurser. Du er også velkommen til at udfylde kontaktformularen, og vi vil så vende tilbage til dig hurtigst muligt.

 • “Jeg har det rigtig godt, bedre end jeg har haft
  det i mange år! Jeg syntes at det er fantastisk,
  at så få behandlinger kan give så meget!
  Jeg bruger de værktøjer du har givet mig dagligt.”

  Tidligere klient
 • "Trigger-tankerne popper jævnligt op - men uden at jeg bruger
  en masse kræfter på dem - føler jeg begynder at kunne "styre dem".
  Altså at have tankerne men uden at bruge kræfter på dem - at lade
  dem passerer som skyer :) :) :) føler jeg er på rette vej :) og er dig
  virkelig taknemmelig over at din hjælp :)"

  Tidligere klient
 • "Jeg har haft meget glæde af forløbet og er blevet
  god til at bekymre mig mindre"

  Tidligere klient
 • "Det har været meget omvendt af al det jeg har lært hidtil og
  jeg glæder mig til at bruge det resten af livet og komme ud af
  angsten for angsten. Tak for gode og lærerige dage"

  Tidligere klient
 • "Til at starte var jeg skeptisk over at noget så enkelt skulle kunne
  gøre en forskel. Men jeg kan nu konstatere at metoden virkelig
  har ændret mit liv i en meget positiv retning! Fantastisk!"

  Tidligere klient
 • "Metakognitiv Terapi: Glem alt om psykologiens traditionelle metoder. Et budskab der er så enkelt og alligevel så svært at mestre - men det kan lade sig gøre for alle hvis man har viljen og evnen til at se tingene på en HELT NY måde"

  Hans-Henrik Thomsen
 • "Fantastisk tilgang til psyken og fantastisk hjælp til at arbejde mere effektivt med opgaver og uden at brænde ud. Jeg glæder mig til den bliver endnu mere udbredt i Danmark."

  Malene Boisen Hansen
 • "Stor hjælp. Yderst professionelle."

  Trine Trasbo
 • "Jeg har lige afsluttet et Metakognitivt gruppeforløb hos cektos, og vil bare sige at det er alle pengene værd."

  Laila Søe Rasmussen
 • Lige nu Kort ventetid uden brug af henvisning fra lægen
 • "Et forløb hos Cektos i grupper kan varmt anbefales - har lige afsluttet et gruppeforløb hos Carsten Juul og allerede efter første gang (2x1 lektion) var der store forbedringer - det er alle pengene værd!"

  Helle Frost Nielsen
 • "En anderledes tankegang. Allerede 1. gang var der en bedring hos mig. Super:-)"

  Jette Rasmussen
 • "Utroligt hvad de kan udrette på kort tid. Jeg kan kun give CEKTOS de bedste anbefalinger." Linda Johansson
 • "Kan varmt anbefales"

  Anette Arvidson Blom
 • "Når man i offentligt regi, skal vente 4-6 mdr. på terapi forløb - så er det vel nok godt, der findes så super godt meta forløb hos jer

 • Super profesionelle psykologer, de er vildt dygtige og søde! Har snart haft 12 gange, størstedelen hos Michelle! Hun er super dygtig og har udfordret mig og lært mig, at kunne være menneske igen! Jeg vil til enhver tid anbefale dem

  Nikolaj Amtoft Pihlman
 • "Jeg har netop afsluttet et gruppeforløb hos Cektos. Jeg havde høje forventninger til forløbet og synes bestemt, at de er blevet indfriet. Jeg har indset, hvilke mekanismer der har bevirket, at jeg har spændt ben for mig selv i forhold til at bekymre mig ALT for meget, om mange ret ligegyldige ting. Det er ikke en proces der er slut endnu, men nu har jeg værktøjet til, at fortsætte med at give bekymringerne baghjul og leve i nuet, for det er der livet skal leves!"

  Ann Skovgaard Worm
 • "I dag har jeg afsluttet mit forløb hos Cektos, jeg er ovenud lykkelig for at jeg valgte at følge den anbefaling jeg fik af en ven, til netop at gøre brug af jer. I starten var jeg meget skeptisk da jeg efterhånden har prøvet alt for at få bugt med angst, som var blevet altoverskyggende i mit liv. Efter 7 samtaler med jeres dygtige psykolog Maiken Lykke Christensen har jeg fået livsglæden tilbage, værktøjer til at håndtere mine udfordringer og angsten styrer ikke mit liv mere. Det fantastiske ved jer er at det ikke bare er en snak man kommer for at få, hos jer bliver man udfordret så det kan mærkes, og jeres træningsværktøjer gør det helt åbenlyst for en at man rent faktisk selv er herre over sin krop og tanker OG så sætter i gerne hele kontoret i spil for at hjælpe en - hils jeres søde kontordame og sig tak fordi hun ville bruge hendes gode tid på at være en del af mine træningsforløb ☺️ TAK for et fantastisk forløb og tak til dig Maiken, du er super dygtig"

  Ann Skovgaard Worm
 • "Det var den rigtige løsning for mig, og cektos hjalp mig igennem min daværende situation, da jeg havde mest brug for det ;-) I dag er jeg en hel masse meta kognitive strategier rigere og har dermed nemmere ved at tackle vanskelige situationer :-)"

  Julia Toft