​Kognitiv terapi

Kognitiv terapi har vist sig effektiv mod en lang række psykiske lidelser.

Terapien er som udgangspunkt en korttidsbehandling. Afhængigt af problemets omfang og varighed, vil klienten efter ca. 8-10 timer have erhvervet sig redskaber til at tackle sine vanskeligheder og selvstændigt arbejde videre med dem. Efter 12-16 sessioner vil klienten typisk kunne mærke en markant forskel.

Hvis problemerne har varet hele livet og er blevet en mere integreret del af personligheden (personlighedsforstyrrelse), vil et behandlingsforløb dog typisk vare 50+ timer, dvs. 2-3 år. Ca. 90% af vores klienter får det væsentligt bedre efter et kognitivt terapiforløb.

På nuværende tidspunkt anses kognitiv terapi, internationalt set, som værende en af de mest effektive tilgange til behandling af de fleste psykiske lidelser. Der forskes hele tiden i teknikker og metoder til forbedring og optimering af behandlingen.

I kognitiv terapi arbejder klienten og terapeuten sammen om at identificere negative tanke – og adfærdsmønstre. Vi ser alle verden gennem bestemte ”briller” skabt gennem tidligere erfaringer. Der foregår hele tiden automatiske tankeprocesser, som f.eks. kan gøre os deprimerede, angste, jaloux eller vrede.

Vi tilbyder kognitiv terapi i København, Aarhus og Næstved

Cektos har klinikker i både København, Aarhus og Næstved. I alle klinikkerne er det muligt at modtage kognitiv terapi. Ring til os på 55 73 48 49 for at høre mere, eller for at bestille en tid. Du er også velkommen til at skrive til os via kontaktformularen, og vi vil så vende tilbage hurtigst muligt.

Kognitiv adfærdsterapi har udviklet sig de sidste fyrre år stærkt inspireret af den amerikanske psykiater Aaron T. Beck, der oprindelig er psykoanalytisk uddannet.

I arbejdet med deprimerede klienter fandt han ud af, at psykoanalysen var en både langsom og ineffektiv behandlingsform. Han opdagede, at klienterne havde en ”parallel-samtale” kørende i hovedet. Når han stillede spørgsmålet „Hvad går igennem hovedet på dig lige nu?“ blev det klart, at der foregik en masse i klientens tanker, som havde indflydelse på dennes følelsesliv. Beck besluttede sig for at undersøge betydningen af denne ”indre tale” og finde ud af, hvordan man effektivt kunne intervenere overfor sådanne dysfunktionelle tanker. Det fundamentale i den kognitive metode er, at en persons individuelle fortolkning af en situation skaber en bestemt adfærd, følelser og kropslige fornemmelser.

Den kognitive model

Disse fire ovennævnte elementer påvirker hinanden gensidigt og er i princippet lige vigtige. Men når vi alligevel taler om ”den kognitive model”, er det fordi, vi antager, at personens fortolkning – eller betydningstillæggelse – er helt central for, hvad der siden kommer til at ske. Et eksempel er en mand, som er alene hjemme og hører en lyd. Hvis denne person tolker lyden som tegn på en indbrudstyv (tanke), bliver han naturligvis bange (følelse), får hjertebanken (krop) og ringer måske til politiet (adfærd). Hvis han derimod tænker: ”Det er nok bare min kone der kommer hjem!” (tanke) bliver han måske glad (følelse), får energi og et sug i maven (krop) og løber ud mod døren (adfærd).

Et andet eksempel er en person, der lider af sygdomsangst/helbredsangst. Han tolker f.eks. sin svimmelhed som tegn på en blodprop. Her er det jo meget naturligt, at han bliver bange, får fysiske angstsymptomer og skynder sig til lægen for at få undersøgt symptomet og forhåbentlig få afkræftet sine negative tanker.

Kognitiv terapi handler i essensen om at identificere negative antagelser om sig selv, andre og verden. For herefter undersøge om der kan være mere positive og nuancerede måder at opfatte sig selv og verden på. Der vil typisk indgå hjemmeopgaver i terapien, hvor klienten afprøver egne overbevisninger eller øver sig på at bruge de kognitive redskaber og overvinde negative tankemønstre.

Kognitiv terapi har vist sig effektivt mod:

 • Alle angstlidelser (herunder socialangst, generaliseret angst osv)
 • OCD – tvangstanker og handlinger
 • Lavt selvværd
 • Posttraumatisk stresssyndrom (PTSD)
 • Sorg og krise
 • Afhængighedsproblematikker, herunder alkoholmisbrug, stofmisbrug, sexafhængighed
 • Stresstilstande
 • Parproblemer
 • Eksistentielle problematikker,
 • Interkulturel psykologi
 • Personlig udvikling
 • Særlig sensitivitet
 • Trikotillomani
 • Fobier, herunder edderkopper, katte, hunde
 • Emetofobi (Angst for opkast)
 • Borderline personlighedsforstyrrelse
 • Vrede – og aggressionssproblematikker
 • ADHD (opmærksomhedsforstyrrelser)
 • Psykoser
 • Skizofreni

Skriv til CEKTOS

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Det siger vores klienter

Super professionelle

"Super profesionelle psykologer, de er vildt dygtige og søde! Har snart haft 12 gange, størstedelen hos Michelle! Hun er super dygtig og har udfordret mig og lært mig, at kunne være menneske igen!"​

- Nikolaj Amtoft Pihlman

Et berigende kursus

"Det har været et berigende kursus i aflæring af 40 års dårlig vane med at forfølge bekymringerne. En øjenåbner for, at jeg selv kan beslutte hvad vej tanker og følelser skal gå..."

- Merry Andresen

Jeg har det rigtig godt

“Jeg har det rigtig godt, bedre end jeg har haft det i mange år! Jeg syntes at det er fantastisk, at så få behandlinger kan give så meget! Jeg bruger de værktøjer du har givet mig dagligt.”

- Tidligere klient​

Allerede efter allerførste gang

“Allerede efter allerførste gang, var min hverdag med en ellers 20 år gammel BED (tvangsoverspisning) fundamentalt forandret.”

- Rikke

Vi er medlem af​

Skriv dig op til Pia Callesens ugentlige blog

Få 3 råd til at styre bekymringer og tilmeld dig Pia Callesens blog direkte i din mailboks hver søndag.

Tilmeld ugentlig blog

CEKTOS – København

​Borgergade 28, 4. sal

1300 København K - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

CEKTOS – Aarhus

​Fredens Torv 8, 1. tv

8000 Aarhus C - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

CEKTOS – Næstved

​Riddergade 7, 1. sal

4700 Næstved - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

CEKTOS - Thisted

Toldbodgade 2B, 1. tv.

7700 Thisted - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

Om klinikken

Som den første klinik i Danmark har vi specialiseret os i metakognitiv terapi til behandling af psykiske lidelser og nervøse tilstande hos børn, unge og voksne.

Vi behandler en bred vifte af klienter med blandt andet depression, angst, spiseforstyrrelser, OCD og PTSD.

Telefontider

Mandag​

09.00 - 15.00

Tirsdag​

09.00 - 15.00​

​​​Onsdag​

09.00 - 15.00

Torsdag​

09.00 - 15.00

Fredag​

09.00 - 15.00

fb32  linked-in

dk-ny  swe  no  uk  de  faroe  kinesisk  fr