Agorafobi
Hvad er agorafobi?
Agorafobi er en angstlidelse, hvor det at være alene uden for hjemmet kan udløse angst. I flere tilfælde er agorafobi ledsaget af panikangst, som kan være voldsomme og yderst pinefulde angstanfald.
Ubehandlet kan det vokse sig til være et stort handicap, idet fobien hæmmer livsudfoldelsen, når frygten overtager lysten og behovet for at færdes frit. Lider man af agorafobi, kan daglige indkøb i forretninger være en uoverskuelig udfordring, der fremkalder hjertebanken, svedrespons og andre typiske tegn på angst. Agorafobi omfatter generelt en angst mod at færdes offentlige steder og/eller, hvor mange mennesker er samlet.
Det kan også handle om at skulle rejse alene med offentlige transportmidler, tog, bus eller fly.
Hvordan kommer agorafobi til udtryk?
Agorafobi kan være (men er det ikke nødvendigvis) udløst af pludselig panikagtig angst, som ikke er begrænset til særlige situationer eller omstændigheder, og som derfor optræder uforudsigeligt.
Det stærke ubehag, som en sådan oplevelse indebærer, kan sætte spor i tanker, følelser og adfærd. Således starter en uheldig spiral af undgåelses- og sikkerhedsadfærd, der på kort sigt reducerer angsten, fordi man undgår det frygtede.
Men på lang sigt kan angsten vokse, og personen kan føle sig tiltagende hæmmet i sin livsudfoldelse, idet flere og flere steder uden for hjemmet undgås. Det er derfor ikke usædvanligt, at det kan føre til isolation fra familie og venner samt forhindre personen i at have en relation til arbejdsmarkedet.
Symptomer for agorafobi
Når agorafobi er ledsaget af panikangst, kan man føle eller frygte, at man mister kontrollen ved færden på offentlige steder. Ofte frygter personen at besvime, hvilket næsten aldrig sker, da ”kamp-flugt”-hormonet adrenalin holder blodtrykket oppe.
Det typiske mønster for agorafobi kan opdeles i fire kategorier.
Men det er individuelt, hvordan angsten kommer til udtryk:
- Fysiologisk: hjertebanken, trykken i brystet, kvælningsfornemmelse, svimmelhed, rødmen, rysten på hænderne, kvalme, spænding af muskler og/eller åndenød. Når angsten falder kan man føle sig meget træt.
- Følelsesmæssigt: uvirkelighedsfølelse (depersonalisation eller derealisation), frygt, angst, nervøsitet, vrede og skam.
- Adfærd: tendens til at isolere sig derhjemme og/eller udgå at færdes bestemte områder/steder uden for hjemmet.
- Tanker kan være: ”jeg har ingen kontrol”, ”hvad hvis nogen så, hvor meget jeg ryster”, ”jeg gør mig selv til grin”. Personer der oplever denne type angst, har en tilbøjelighed til at være meget fokuseret på den mindste smule ubehag i kroppen. Det man kan kalde ”angst for angsten”, hvilket er med til at vedligeholde den onde spiral.
Hvordan behandler man agorafobi?
Med den rette behandling er det muligt at behandle agorafobi. Kognitiv adfærdsterapi og metakognitiv terapi, som Cektos tilbyder, har dokumenteret effekt, når det kommer til at behandle angstlidelser, som agorafobi hører under.
I kognitiv adfærdsterapi består behandlingen af eksponering, hvor man, i et trygt samarbejde med terapeuten, bliver udfordret i at færdes der, hvor angsten typisk opstår. Man starter med små lette øvelser og øger gradvist eksponeringen i takt med at angsten falder.
Sideløbende arbejdes med at identificere og omstrukturere de negative/positive kognitive antagelser, såsom katastrofetanker, der udløser og vedligeholder agorafobien. Afspændingsøvelser kan indgå i terapien.
Metakognitiv terapi arbejder med vores negative/positive metakognitive antagelser. Her hjælpes klienten via terapi og en række øvelser til at erfare, at han/hun har kontrol over sine bekymringer og de mentale mekanismer, der vedligeholder agorafobien, såsom ”hvis jeg bekymrer mig, om alt det der kan gå galt, er jeg forberedt og uden for fare”.
Terapien arbejder på at nedsætte mængden af grublerier og selvfokus og derved reducere angstsymptomerne.
Du kan blive behandlet for Agorafobi i København, Aarhus og Næstved
Cektos tilbyder behandling fra vores klinikker i København, Aarhus og Næstved. Det vil altid være klientens specifikke situation, der er afgørende for om vi med fordel kan behandle med metakognitiv terapi, eller om vi anvender kognitiv adfærdsterapi.
Har du brug for en psykolog i København, Aarhus eller Næstved, så er du altid velkommen til at ringe til os på 55 73 48 49, hvor du kan bestille tid til terapi og kurser. Du er også velkommen til at udfylde kontaktformularen, og vi vil så vende tilbage til dig hurtigst muligt.