MCT mod depression

Depression er en almindelig psykisk lidelse, som omkring 15% af alle mennesker på et eller andet tidspunkt i livet kommer til at lide af.

Depression kan vise sig med forskellige symptomer, såsom betydeligt nedsat humor, en dyb følelse af tristhed og en nævneværdig mangel på interesse, glæde eller nydelse ved aktiviteter, der tidligere gav glæde og nydelse.

Andre symptomer kan inkludere mangel på appetit og/eller vægttab eller omvendt overspisning eller vægtøgning, søvnløshed, tidlig opvågning om morgenen eller for megen søvn, rastløshed, følelser af værdiløshed eller skyld, håbløshed, grublerier, problemer med at tænke klart eller koncentrere sig, eller træffe beslutninger.

Symptomernes alvorlighedsgrad kan variere fra person til person, og ikke alle udviser alle symptomer. Symptomerne må vare ved i mindst to uger før klinisk depression kan komme på tale. Klinisk depression kan typisk deles ind i let, mellem og svær depression, alt afhængigt af graden af nedsat funktionsevne og antal af opfyldte kriterier for at kunne stille diagnosen.

Udfra den metakognitive forståelse bliver depression vedligeholdt af uhensigtsmæssige tankemønstre, domineret af grublerier og overdreven selvfokuseret opmærksomhed på tanker, følelser og symptomer.

Personen, der lider af depression, har positive antagelser (positive metakognitive overbevisninger) om nødvendigheden af at gruble som et middel til at overvinde depressive følelser og at finde svar på sine problemer, samtidig med at han over tid har udviklet negative antagelser (negative metakognitive overbevisninger) om, at grublerier både er ukontrollerbare og farlige. Eventuelt er personen ikke længere bevidst om mængden af sine grublerier, og den rolle de spiller for opretholdelsen af de depressive symptomer. Et eksempel på en positiv metakognitiv overbevisning kan være “At tænke på årsagerne til min depression vil hjælpe mig med at forebygge den”, en overbevisning som opretholder grublerierne.

Depression vedligeholdes og forstærkes altså af aktiveringen af grublerier og mønstre i opmærksomheden. Men dysfunktionel adfærd som respons på tanker og følelser af tristhed spiller også en vigtig rolle i at holde depressionen i gang. Især har personer, der lider af depression, tendens til at nedsætte sine aktiviteter og at isolere sig fra andre mennesker og undgå arbejde. Dette giver mere plads til at gruble og uhjælpsom dvælen ved tanker og følelser.

Eksempler på negative metakognitioner er “Der er ikke noget, jeg kan gøre ved mine tanker”, “Min depression er uden for min kontrol”. Andre negative overbevisninger om grublerier har at gøre med den forestilling, at grublerierne er tegn på en biologisk fejl i hjernen, især når de ramte ikke er i stand til at finde en årsag til følelsen af depression.

Metakognitiv terapi mod depression

Metakognitiv terapi mod depression gør brug af opmærksomhedstræning som et middel til at forøge bevidstheden om sin tænkning og opdage egenkontrol og fleksibel kontrol over tænkning. Opmærksomhedstræningen modarbejder også depressiv passivitet ved at tilvejebringe et sæt daglige øvelser. MCT fokuserer på at nedsætte mængden af grublerier og uhensigtsmæssig coping adfærd. Den ændrer også på de positive og negative metakognitive overbevisninger om grublerier.


Behandlingen strækker sig typisk fra 5 til 12 sessioner og er noget af det mest effektive terapi der findes idag.

CEKTOS – Center for Kognitiv Terapi og Supervision og klinikchef Pia Callesen arbejder i øjeblikket på et PhD-studie, hvor effekten af metakognitiv terapi i behandlingen af depression måles i forhold til traditionel kognitiv terapi. Traditionel kognitiv terapi regnes på nuværende tidspunkt som en af de mest effektive behandlinger af depression. Studiet er det største af sin slags i Europa og vi forventer at kunne offentliggøre resultaterne i begyndelsen af 2016

Skriv til CEKTOS

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Det siger vores klienter

Super professionelle

"Super profesionelle psykologer, de er vildt dygtige og søde! Har snart haft 12 gange, størstedelen hos Michelle! Hun er super dygtig og har udfordret mig og lært mig, at kunne være menneske igen!"​

- Nikolaj Amtoft Pihlman

Et berigende kursus

"Det har været et berigende kursus i aflæring af 40 års dårlig vane med at forfølge bekymringerne. En øjenåbner for, at jeg selv kan beslutte hvad vej tanker og følelser skal gå..."

- Merry Andresen

Jeg har det rigtig godt

“Jeg har det rigtig godt, bedre end jeg har haft det i mange år! Jeg syntes at det er fantastisk, at så få behandlinger kan give så meget! Jeg bruger de værktøjer du har givet mig dagligt.”

- Tidligere klient​

Allerede efter allerførste gang

“Allerede efter allerførste gang, var min hverdag med en ellers 20 år gammel BED (tvangsoverspisning) fundamentalt forandret.”

- Rikke

Vi er medlem af​

Skriv dig op til Pia Callesens ugentlige blog

Få 3 råd til at styre bekymringer og tilmeld dig Pia Callesens blog direkte i din mailboks hver søndag.

Tilmeld ugentlig blog

CEKTOS – København

​Borgergade 28, 4. sal

1300 København K - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

CEKTOS – Aarhus

​Fredens Torv 8, 1. tv

8000 Aarhus C - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

CEKTOS – Næstved

​Riddergade 7, 1. sal

4700 Næstved - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

CEKTOS - Thisted

Toldbodgade 2B, 1. tv.

7700 Thisted - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

Om klinikken

Som den første klinik i Danmark har vi specialiseret os i metakognitiv terapi til behandling af psykiske lidelser og nervøse tilstande hos børn, unge og voksne.

Vi behandler en bred vifte af klienter med blandt andet depression, angst, spiseforstyrrelser, OCD og PTSD.

Telefontider

Mandag​

09.00 - 15.00

Tirsdag​

09.00 - 15.00​

​​​Onsdag​

09.00 - 15.00

Torsdag​

09.00 - 15.00

Fredag​

09.00 - 15.00

fb32  linked-in

dk-ny  swe  no  uk  de  faroe  kinesisk  fr