Hæmofobi

- Fobi mod synet af blod, BII (blood, injury, injection )

Hvad er hæmofobi?

Hæmofobi er en angstlidelse, der medfører, at man bliver svimmel og utilpas ved synet af ens eget eller andres blod. I nogle tilfælde vil svimmelheden resultere i besvimelse.

Det kan for eksempel være synet af en hudafskrabning eller blod på film og tv. Som ved andre fobier (evt link) er reaktionen ude af proportioner med den aktuelle fare. Det er særligt et stort problem at få taget blodprøver, og ofte knytter fobien sig også til nåle (trypanofobi) og andre medicinske fobier for eksempel tandlægeskræk (odontofobi).

For faggrupper såsom sygeplejersker og læger kan fobien være særligt problematisk. Man kan sagtens være velfungerende på en række andre områder, selvom man har denne fobi.

Typisk er den opstået i midten af barndommen, og langt de fleste kan huske en ubehagelig episode forbundet med blod. Fobien kan også være opstået på baggrund af, at have overværet, at en anden har reageret med angst ved synet af blod.

På den måde har personen ”lært” selv at reagere på denne måde i situationer, hvor blod indgår.

Hvordan kommer hæmofobi til udtryk?

Mennesker med hæmofobi reagerer ved synet af blod (eller tanken om blod) først ved en hurtigt accelererende angstreaktion, efterfulgt af fald i bevidsthed som, i visse tilfælde, leder til besvimelse.

Udover den akutte reaktion på konfrontationen med blod kan tanken om en forestående nærkontakt medføre svimmelhed, kvalme, hjertebanken og ondt i maven i timerne og dagene forinden.

Ved andre angstlidelser, især panikangst, er det ikke unormalt at frygte at besvime, men det forekommer yderst sjældent på grund af adrenalinen i kroppen, der øger blodtrykket.

Derimod sker der ved hæmofobi et hurtigt fald i blodtryk, således at hjernen ikke får tilført tilstrækkeligt med blod fra hjertet.

Der ses ofte sikkerheds- og undgåelsesadfærd, såsom at undgå at være bloddoner, men det er blot med til at forstærke og forankre fobien. Mennesker med hæmofobi ved udmærket, at de ikke er i fare, så det er ikke nok at tale sig ud af angsten.

For at komme fobien til livs skal man handle anderledes, og der skal korrekt behandling til.

Hvordan behandler du hæmofobi?

Hæmofobi kan behandles med kognitiv  eller metakognitiv terapi.  

I kognitiv terapi anvendes eksponering i et trygt samarbejde med terapeuten. Klienten udsættes gradvist for synet af blod, imens han/hun udfører muskelopspænding for at holde blodtrykket oppe. Resultatet af terapien er, at angsten reduceres.

I metakognitiv terapi spænder klienten op i de store muskler for at undgå besvimelse og erfarer, at vedkommende kan lade tanker, følelser og kropslige fornemmelser være.

Skriv til CEKTOS

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Det siger vores klienter

Super professionelle

"Super profesionelle psykologer, de er vildt dygtige og søde! Har snart haft 12 gange, størstedelen hos Michelle! Hun er super dygtig og har udfordret mig og lært mig, at kunne være menneske igen!"​

- Nikolaj Amtoft Pihlman

Et berigende kursus

"Det har været et berigende kursus i aflæring af 40 års dårlig vane med at forfølge bekymringerne. En øjenåbner for, at jeg selv kan beslutte hvad vej tanker og følelser skal gå..."

- Merry Andresen

Jeg har det rigtig godt

“Jeg har det rigtig godt, bedre end jeg har haft det i mange år! Jeg syntes at det er fantastisk, at så få behandlinger kan give så meget! Jeg bruger de værktøjer du har givet mig dagligt.”

- Tidligere klient​

Allerede efter allerførste gang

“Allerede efter allerførste gang, var min hverdag med en ellers 20 år gammel BED (tvangsoverspisning) fundamentalt forandret.”

- Rikke

Vi er medlem af​

Skriv dig op til Pia Callesens ugentlige blog

Få 3 råd til at styre bekymringer og tilmeld dig Pia Callesens blog direkte i din mailboks hver søndag.

Tilmeld ugentlig blog

CEKTOS – København

​Borgergade 28, 4. sal

1300 København K - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

CEKTOS – Aarhus

​Fredens Torv 8, 1. tv

8000 Aarhus C - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

CEKTOS – Næstved

​Riddergade 7, 1. sal

4700 Næstved - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

CEKTOS - Thisted

Toldbodgade 2B, 1. tv.

7700 Thisted - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

Om klinikken

Som den første klinik i Danmark har vi specialiseret os i metakognitiv terapi til behandling af psykiske lidelser og nervøse tilstande hos børn, unge og voksne.

Vi behandler en bred vifte af klienter med blandt andet depression, angst, spiseforstyrrelser, OCD og PTSD.

Telefontider

Mandag​

09.00 - 15.00

Tirsdag​

09.00 - 15.00​

​​​Onsdag​

09.00 - 15.00

Torsdag​

09.00 - 15.00

Fredag​

09.00 - 15.00

fb32  linked-in

dk-ny  swe  no  uk  de  faroe  kinesisk  fr