Emetofobi (fobi mod at kaste op)
Emetofobi er en specifik fobi, hvor personen er meget bange for at kaste op. Kun få med emetofobi er bange for at andre skal kaste op. Mennesker med emetofobi har ofte meget sikkerheds- og undgåelsesadfærd, hvilket fører til store begrænsninger i livet.
Hvordan kommer emetofobi til udtryk?
Personer med emetofobi har sikkerheds- og undgåelsesadfærd hvilket kommer til udtryk gennem undvigelse af offentlig transport, offentlige toiletter, fester, undgåelse af sociale sammenhæng fx skole, arbejde.
Personen kan være meget nøje med håndtering af fødevarer, skyller fx frugt og grønsager ekstra mange gange. Der ses ofte undgåelse af fødevarer såsom kylling og skaldyr, eller undgåelse restauranter eller buffeter hvor maden kan vare forurenet. Det er også almindeligt, at kvinder med emetofobi undgår at blive gravide for at undgå symptomer som kvalme og opkast.
Videre kan emetofobi vare relateret med angst og/eller panikangst i relation til at blive udsat for det man er bange for fx at gå til en middag eller lignende eller når man mærker kvalme.
Hvordan behandler man emetofobi?
I kognitiv adfærdsterapi går man igennem eksponering trinvis der man udfordrer dem ting man undgår pga. fobien, der man starter med det som ikke er så svært og øger sværhedsgraden.
En anden effektiv behandlingsform er metakognitiv terapi, der personen erfarer at han/hun har kontrollen over sine handlinger uanset tanker og følelser.