Spiseforstyrrelse

– bliv sund igen i sind og krop

(Anoreksi, bulimi, ortoreksi, megareksi, BED, atypiske spiseforstyrrelser)

Der er mad i køleskabet, mad på bordet, mad i kantinen, mad på cafeen.

Supermarkederne bugner af kød, brød, frugt.

Familien spiser, vennerne spiser, folk spiser, når de går på gaden.

Medier anmelder, anbefaler og anpriser.

Myndighederne råder og advarer.

Hvis dine tanker i overdreven grad kredser om mad, vægt og om udseende, kan en helt almindelig hverdag være en pinsel. For hvordan undviger du mad, når resten af samfundet har så stor fokus på det?

Du søger kontrol ved at faste, ved at tælle kalorier, ved at begrænse dig selv og undertrykke, ved at lade som du, man ikke er sulten. Ved at træne hårdt, og ved at slippe af med maden igen ved at tage afføringsmidler eller at stikke en finger i halsen.

En spiseforstyrrelse er derfor en psykisk lidelse, der udvikler sig til også at blive en fysisk lidelse. Kroppen mangler næring, energiniveau og immunforsvar mindskes, og organerne kan tage skade.

I værste fald kan en spiseforstyrrelse være dødelig.

Der findes ikke nøjagtige tal på antallet af mennesker med en spiseforstyrrelse i Danmark. Et skøn lyder på 75.000 – de fleste er unge kvinder.

I CEKTOS behandler vi hvert år 20-30 mennesker med spiseforstyrrelser.

Hvad er en spiseforstyrrelse?

Betegnelsen ’spiseforstyrrelse’ er et samlet begreb for flere psykiske lidelser. Fælles for alle mennesker, der har en spiseforstyrrelse, er et forstyrret forhold til mad, til krop og til vægt. Nogle mennesker har én af lidelserne, mens andre oplever flere forskellige på samme tid.

Hvilke symptomer får du?

Oftest udvikler en spiseforstyrrelse sig gradvist over tid. Derfor kan det være vanskeligt selv at få øje på symptomerne.

Og selv hvis du ser dem, vil det være vanskeligt at vurdere, hvornår symptomerne ændrer sig fra at være enkeltstående tilfælde til at blive et uhensigtsmæssigt dagligt adfærdsmønster.

Dog vil nedenstående punkter være vigtige indikatorer på en spiseforstyrrelse:

 • Du slanker dig og bliver mere og mere optaget af dine madvaner og din vægt
 • Du spiser uregelmæssigt, udskyder, spiser langsomt, springer måltider over, eller spiser store mængder mad, når du er alene. Ofte er den mad, du vælger, når du er alene, af en karakter, som du selv betragter som ’forbudt’
 • Du spiser helst alene og forsøger at undgå måltider, når du er sammen med andre
 • Du er meget kritisk over for din krop
 • Du har lavt selvværd
 • Du træner overdrevet meget
 • Du vil slippe af med det, du har spist, for eksempel ved at kaste op
 • Dine menstruationer ophører, eller du får slet ikke menstruation
 • Du har svært ved at koncentrere dig i skolen eller på job
 • Du udvikler tvangsadfærd, for eksempel specifikke måder at spise visse ting på
 • Du føler dig deprimeret eller har angst
 • Du skader dig selv eller har selvmordstanker

en spiseforstyrrelse kan være rigtig svær og næsten umulig selv at klare, vi hos CEKTOS kan hjælpe dig

 

Hvorfor får man en spiseforstyrrelse?

Der er flere måder at udvikle en spiseforstyrrelse på.

En af dem er vores tanker om mad og krop.

Det er ikke unormalt at tænke meget på, hvordan vi ser ud. Vi ser os selv i spejlet og vurderer os selv: “Måske skulle jeg spise sundere eller tabe et par kilo”.  At ønske kontrol over sin krop og det, du spiser, er da også helt fint. Men når tanker om mad og krop og vægttab får lov at fylde mange timer dagligt, risikerer du at udvikle en spiseforstyrrelse.

En anden er vores tanker om kontrol.

Hvis vi oplever, at vi ikke har kontrol over dele af vores liv, eller hvis vi befinder os i en vanskelig situation, kan det menneskelige sind søge kontrol og orden i andre dele af vores liv – for eksempel over madindtag og vægt.

Hvordan kan du blive behandlet for en spiseforstyrrelse?

Mange mennesker med en spiseforstyrrelse, for eksempel anoreksi, forsøger at undgå behandling. Fordi behandlingen hyppigt både rummer fysisk behandling – at tage på i vægt – og psykologisk behandling.

Da lidelsen netop indebærer stor frygt for at miste kontrollen og at tage på i vægt, kan behandling virke meget skræmmende.

Nogle mennesker med en spiseforstyrrelse oplever desuden lidelsen som en del af deres personlighed. Og trods smerten giver lidelsen dem en form for tryghed. Det betyder, at behandling – som at gøre op med sin fiksering på mad og måltider – kan føles meget voldsomt. Denne følelse opstår, selvom man ønsker at slippe af med spiseforstyrrelsen.

Der er effektiv psykologisk hjælp mod spiseforstyrrelser.

Hos CEKTOS tilbyder vi metakognitiv terapi, der er en hurtigtvirkende og meget effektiv metode.

I metakognitiv terapi er målet at nå en forståelse af, at det er vores egne indgroede vaner og strategier, der fastholder os i spiseforstyrrelsen.

Behandlingsmetoden arbejder derfor med at finde alternative strategier til det overdrevne fokus på mad og vægt og til den uheldige brug af opkastninger til at overdøve tanker og følelser. I den metakognitive terapi får du hjælp til at håndtere og begrænse mængden af tanker om tanker om og fokus på mad, vægt og krop.

Dermed lærer du at vende dit fokus væk fra sig selv og ud i verden.

Behandling i metakognitiv terapi er typisk et forløb bestående af 6-12 sessioner i enten gruppeterapi eller i 1:1-terapi.

Hvordan kommer spiseforstyrrelsen til udtryk?

Der er forskel på, hvordan de forskellige spiseforstyrrelser kommer til udtryk.

Her følger en kort introduktion til de mest almindelige:

Anoreksi

Hvis du lider af anoreksi, forsøger du at tabe dig ved for eksempel at skære voldsomt ned på kalorieindtaget, ved at faste eller ved at træne hårdt. De fleste med anoreksi fortæller, at årsagen til deres konstante fokus på at slanke sig er frygten for at tage på i vægt og blive fed.

Anorektikerens billede af sig selv og opfattelse af egen vægt og udseende er ofte svært forvrænget. Derfor vil det fra omgivelsernes perspektiv være meget svært at forstå, at for eksempel en objektiv normalvægtig ung kvinde har så høj fokus på vægt og vægttab.

Mennesker med anoreksi risikerer også at udvikle angst, tvangstanker, tvangshandlinger.

Bulimi

Hvis du har bulimi, har du formentlig perioder, hvor du går på slankekure og fastekure. Men det er overspisningerne med efterfølgende udrensninger, som er mest kendetegnende for bulimi.

Mennesker med bulimi ønsker at komme af med kalorierne igen efter at have spist for at undgå at tage på. Derfor pålægger de sig selv det, de kalder en udrensning, ved at kaste op, dyrke overdreven motion eller at tage afføringsmidler. Nogle bruger alkohol eller stoffer for at undertrykke appetitten.

Mennesker med bulimi risikerer at udvikle depression, nogle får selvmordstanker og andre bliver selvskadende. Mange trækker sig fra familie og venner, fordi de skammer sig over lidelsen.

Megareksi

Megareksi er en form for anoreksi, som rammer mænd oftere end kvinder.

Hvis du har megareksi, vil du typisk have stor fokus på, at du er for tynd og ikke er muskuløs nok. Mange med denne spiseforstyrrelse styrketræner i timevis hver dag for at blive større og mere muskuløs og omlægger kosten drastisk til fedtfattig og proteinrig mad.

Ortoreksi

Hvis du har fået diagnosen ortoreksi, har du en variant af anoreksi.

I stedet for at være drevet af et stærkt ønske om at være slank, ønsker du formentlig at have fuld kontrol over din krop og at opnå en bestemt livsstil helt uden afvigelser. Det kan for eksempel være, at du stiler efter at spise 100% sundt, 100% økologisk eller 100% uden ’hvide’ kulhydrater.

Mennesker med ortoreksi går meget op i diæter og har typisk regler og ritualer for maden. At maden skal have en særlig farve, eller at man ikke spiser mad, som andre har tilberedt, da det kan være, at maden så ikke er tilberedt på den rigtige måde.

For en person med ortoreksi kan mad og måltider være en væsentlig barriere i forhold til socialt at være sammen med andre mennesker.

Atypisk spiseforstyrrelse

Hvis du i hverdagen undlader at spise ligesom en person med anoreksi, og samtidig har perioder, hvor du overspiser og kaster op, ligesom en person med bulimi, har du det, der kaldes en atypisk spiseforstyrrelse.

BED – Binge Eating Disorder/tvangsoverspisning

Nogle mennesker, der tidligere har haft anoreksi eller bulimi, udvikler den såkaldte BED-lidelse.

Det er perioder med tvangsoverspisning, men uden at kaste op eller på anden måde rense maden ud bagefter. Mennesker med BED kan blive svært overvægtige og udvikle andre psykiske lidelser som for eksempel angst eller depression.

 • “Jeg har det rigtig godt, bedre end jeg har haft
  det i mange år! Jeg syntes at det er fantastisk,
  at så få behandlinger kan give så meget!
  Jeg bruger de værktøjer du har givet mig dagligt.”

  Tidligere klient
 • "Trigger-tankerne popper jævnligt op - men uden at jeg bruger
  en masse kræfter på dem - føler jeg begynder at kunne "styre dem".
  Altså at have tankerne men uden at bruge kræfter på dem - at lade
  dem passerer som skyer :) :) :) føler jeg er på rette vej :) og er dig
  virkelig taknemmelig over at din hjælp :)"

  Tidligere klient
 • "Jeg har haft meget glæde af forløbet og er blevet
  god til at bekymre mig mindre"

  Tidligere klient
 • "Det har været meget omvendt af al det jeg har lært hidtil og
  jeg glæder mig til at bruge det resten af livet og komme ud af
  angsten for angsten. Tak for gode og lærerige dage"

  Tidligere klient
 • "Til at starte var jeg skeptisk over at noget så enkelt skulle kunne
  gøre en forskel. Men jeg kan nu konstatere at metoden virkelig
  har ændret mit liv i en meget positiv retning! Fantastisk!"

  Tidligere klient
 • "Metakognitiv Terapi: Glem alt om psykologiens traditionelle metoder. Et budskab der er så enkelt og alligevel så svært at mestre - men det kan lade sig gøre for alle hvis man har viljen og evnen til at se tingene på en HELT NY måde"

  Hans-Henrik Thomsen
 • "Fantastisk tilgang til psyken og fantastisk hjælp til at arbejde mere effektivt med opgaver og uden at brænde ud. Jeg glæder mig til den bliver endnu mere udbredt i Danmark."

  Malene Boisen Hansen
 • "Stor hjælp. Yderst professionelle."

  Trine Trasbo
 • "Jeg har lige afsluttet et Metakognitivt gruppeforløb hos cektos, og vil bare sige at det er alle pengene værd."

  Laila Søe Rasmussen
 • "Et forløb hos Cektos i grupper kan varmt anbefales - har lige afsluttet et gruppeforløb og allerede efter første gang (2x1 lektion) var der store forbedringer - det er alle pengene værd!"

  Helle Frost Nielsen
 • "En anderledes tankegang. Allerede 1. gang var der en bedring hos mig. Super:-)"

  Jette Rasmussen
 • "Utroligt hvad de kan udrette på kort tid. Jeg kan kun give CEKTOS de bedste anbefalinger."

  Linda Johansson
 • "Kan varmt anbefales"

  Anette Arvidson Blom
 • "Når man i offentligt regi, skal vente 4-6 mdr. på terapi forløb - så er det vel nok godt, der findes så super godt meta forløb hos jer"

 • Super profesionelle psykologer, de er vildt dygtige og søde! Har snart haft 12 gange, størstedelen hos Michelle! Hun er super dygtig og har udfordret mig og lært mig, at kunne være menneske igen! Jeg vil til enhver tid anbefale dem

  Nikolaj Amtoft Pihlman
 • "Jeg har netop afsluttet et gruppeforløb hos Cektos. Jeg havde høje forventninger til forløbet og synes bestemt, at de er blevet indfriet. Jeg har indset, hvilke mekanismer der har bevirket, at jeg har spændt ben for mig selv i forhold til at bekymre mig ALT for meget, om mange ret ligegyldige ting. Det er ikke en proces der er slut endnu, men nu har jeg værktøjet til, at fortsætte med at give bekymringerne baghjul og leve i nuet, for det er der livet skal leves!"

  Ann Skovgaard Worm
 • "Det var den rigtige løsning for mig, og cektos hjalp mig igennem min daværende situation, da jeg havde mest brug for det ;-) I dag er jeg en hel masse meta kognitive strategier rigere og har dermed nemmere ved at tackle vanskelige situationer :-)"

  Julia Toft
 • "Det har været et berigende kursus i aflæring af 40 års dårlig vane med at forfølge bekymringerne. En øjenåbner for, at jeg selv kan beslutte hvad vej tanker og følelser skal gå. Jeg er så glad for beslutningen om at opsøge jer!"

  Merry Andresen
 • Jeg gik i gruppeforløb på Amagerfor et halvandet år siden, og blot beslutningen om det skulle være på Amager eller i Hellerup vakte grublen og tungsind. Jeg har gået i alm. kognitiv terapi mange gange, det hjalp mig også, men meta-kognitiv terapi hjalp mig det sidste stykke, og jeg kan i dag gøre alt selv, hvor jeg før havde svært ved at få købt ind, komme i træningscenteret eller lade være med at gruble og spilde min tid med at være ked af det når jeg kom hjem.
  Nu træner jeg flere gange om ugen, har fuldtidsjob, tegner, hækler, ser venner, you name it. Jeg har ikke har haft det så godt, som jeg har det nu, siden før min depression. Det kom bare stille og roligt af sig selv. Det var ikke noget jeg forcerede, og det hele har været en stor rejse, og er ikke kommet på én gang - det er så dejligt at mærke jeg hele tiden udvikler mig og får det endnu bedre!
  Et meta-kognitivt gruppeforløb er et af de bedste valg jeg har taget i mit liv!

  Anna Rebien
 • “Glimrende kurser – og en super terapiform! Har tillige henvist en del klienter til CEKTOS,som ligeledes har været yderst tilfredse,
  Susanne Kjellmann
 • Super kursus – kan kun anbefale dette kursus, det er så lærerigt!!!
  Lisbet Thomassen
 • Ja, jeg har kun godt at sige om mit kursus hos CEKTOS. Jeg vil anbefale det til alle jeg kender.
  Lis J.
 • Har været på gruppeforløb og efterfølgende haft nogle online sessioner.
  Det er nu snart tre år siden, og har det fantastisk.Bruger til stadighed værktøjerne.
  Det bliver nemmere og nemmere, ved jeg aldrig nogensinde falder helt tilbage igen, for vil altid have mine værktøjer.
  Det kræver man er åben og selv er villig til at yde en indsats uden at forvente det bliver serveret på et sølvfad.
  Mine varmeste anbefalinger til CEKTOS.
  Gitte Maria Meeske
 • Det reddede mit liv! For to år siden gav blandingen af stress og ekstrem angst mig PTSD lignende symptomer.Jeg kunne ikke sove, græd konstant, var på beroligende og troede at jeg var ved at blive sindssyg – jeg havde selvmordstanker flere gange dagligt.Jeg startede ved CEKTOS i gruppe”terapi” og allerede inden forløbets ende, var alt dette forsvundet.Jeg kan ikke forklare hvordan det skete, men det virkede bare. Jeg anbefaler det til alle jeg kender.På mit hold var vi vist en enkelt, ud af 10-11 styks, som ikke følte nogen forskel efter endt forløb.
  De fleste af os fik mere ud af dette forløb, end vi nogensinde havde fået med medicin/psykologtimer osv. Det er nu to år siden, og jeg har ikke haft tilbagefald af nogen art. Jeg føler mig sikker i troen om, at hvis jeg nogensinde får brug for hjælp igen, bliver det igennem CEKTOS. Men jeg tvivler på, at jeg får brug for det heldigvis.
  Emma Vad
 • Jeg deltog i et gruppeforløb i kølvandet på meget alvorlig sygdom, hvor katastrofetankerne efterfølgende kunne løbe afsted med mig.
  Allerede efter de første to gange kunne jeg “lade katastrofetænkningen være”.
  det er nu tre år siden, og siden har jeg anbefalet det til flere af mine venner, der ligeledes har fået en gave med derfra.
  Strategierne er nu så lagret i mig, at jeg hurtig kan gribe fat i dem, hvis jeg forfalder til det gamle. Selv i disse Corona-tider.
  Jeg synes faktisk også sådan et gruppeforløb er ret billigt set i forhold til andet. Den største anbefaling herfra.
  Grete Aas
 • De penge jeg brugte på 6 gruppesessioner hos Cektos har været SÅ godt givet ud.Tror beløbet svarer til 1/4 del af al den terapi jeg havde betalt for forinden.
  Jeg ville anbefale enhver at starte et gruppeforløb hos Cektos – jeg har følt mig så stabil og psykisk rustet, robust og nuanceret siden.
  Emil H. Christiansen
 • Helt fantastisk effekt. Tak er kun et fattigt ord.
  Britta Geisler
 • Jeg har haft psykiske problemer flere gange i mit liv. Jeg har prøvet flere forskellige metoder til at få det bedre med.
  Men da jeg havde læst Pia Callesens to bøger og fulgt et forløb har jeg virkelig fundet en måde der hjælper mig.
  Det er helt utroligt og jeg bruger metoden, man skal lige vende sig til at “gruble” mindre Men det var lige det der fangede mig.
  John Obel
 • "Jeg vil bare lige sige tusind tak for et virkelig givtigt forløb. Det har virkelig ændret mit liv på meget kort tid!"
  Marianne
 • "Jeg har haft 3 fantastiske og enestående samtaler en af jeres psykologer, som på en meget kompetent, behagelig og empatisk måde, har håndteret mig på præcis den direkte og umiddelbar facon, som jeg helst vil det, fordi det er den måde jeg bedst lærer og opfatter på.
  Min psykolog har meget dygtigt hjulpet med, at jeg har fået gjort op med både negative og positive overbevisninger om hvorfor jeg partout skulle give bestemte tanker et helt urimeligt fokus som de grundlæggende slet ikke fortjener. Samtidig har psykologen hjulpet med øvelser i, at skifte mit fokus fra at være rettet indad til at være helt eller delvist rettet ud af samt bevidstheden om, at jeg kan skifte. Friheden i at opleve at jeg selv 110% styrer hvilke tanker jeg giver mig fokus, hvornår og hvordan, må være det tætteste jeg kommer på reinkarnation.
  Jeg er evigt taknemmelig og det er en rar tanke, som jeg tit giver fokus og hver gang jeg gør det, får jeg en dejlig varm fornemmelse indeni og smilet dukker frem på mit ansigt, uden at jeg egentlig kan gøre noget for at forhindre netop det. Og det vælger jeg jo heldigvis helt selv.
  Tusind tak"
  Claus
 • "Et angstanfald udløste mange reaktioner af ubehagelig tanker af forskellig karakter. Jeg bekymrede mig, grublede, mærkede konstant efter fysiske symptomer mm.
  Jeg har fået det godt igen og er nu efter 10 behandlinger der hvor vi ikke har aftalt en fast tid næste gang :)
  Min psykolog har gennem hele forløbet virket utrolig professionel og forberedt fra session til session. Det var rart at møde et menneske, som har styr på sin teori og samtidig også mestrer at være menneskelig og empatisk. Derudover også en evne til at forklare teknikker og metoder så de bliver lette at bruge, forstå og forholde sig til.
  Det er så sjældent man tager sig tid til at rose folk. Men jeg vil gerne give mine varmeste anbefaling til Cektos :) "
  Morten