OCD

– slip tvangen og find roen

TILMELD OCD-GRUPPEFORLØB I KØBENHAVN

En ung mand forklarede, at han befandt sig i et kaos af tanker døgnet rundt. Kun når han detaljeret foretog sig samme ritual igen og igen, lettede tankemylderet kortvarigt og gav ham ro. Indtil tankerne vendte tilbage med samme styrke efter kort tid.

Hans tanker kredsede om at gøre skade på sin søster. Nogle gange forestillede han sig, at han konkret påkørte hende i bil.

Andre gange, at der opstod brand i huset, og at han løb derfra uden at opdage, at hun sov på sit værelse.

Han frygtede, at alle disse ukontrollable tanker en dag ville føre til, at de blev til virkelighed. Kun ved at vaske hænder – og dermed vaske de forfærdelige tanker af sig – fik han et øjebliks ro.

Men roen var så kort, at han blev nødt til at vaske hænder igen.

Hans lidelse var OCD, Obsessive-Compulsive Disorder. Man mener, at cirka 100.000 danskere har OCD i mere eller mindre grad.

Hos CEKTOS behandler vi hvert år cirka 100 mennesker med OCD.

Hvad er OCD?

Alle mennesker oplever på et tidspunkt i deres liv en form for tvangstanker og tvangshandlinger. Som børn undgår vi at træde på stregerne på fortovet, og som voksne går vi tilbage til køkkenet flere gange for at sikre, at vi slukkede for kogepladen. Eller sikrer – flere gange – at døren er låst, inden vi går i seng.

Det er helt normalt og ufarligt at have det sådan indimellem.

Men når mennesket er fanget i et mønster af tanker og handlinger, som er kommet ud af kontrol, har det udviklet sig til den psykiske lidelse ODC.

Den viser sig netop som tvangstanker og ofte også tvangshandlinger og undvigende adfærd.

Både tanker og handlinger skaber betydelige problemer for den enkelte. Dels fylder tanker og handlinger ofte meget i bevidstheden hos personen, der lider af OCD. Dels er de meget tidskrævende. Derfor påvirker de dagligdagen på mange måder, blandt andet i forhold til job og studie og relationer til andre mennesker.

Hvordan kommer OCD til udtryk?

OCD er kendetegnet ved tre karakteristika – dog i varierende grad fra person til person:

 • Tvangstanker: Uønskede tanker, som kan rumme tvivl, aggressioner, frygt, angst etc. Tvangstanker opstår ufrivilligt og kan dukke op nærmest ud af det blå i uønskede situationer. Typisk bygger tvangstankerne på ubehagelige billeder, tanker eller spørgsmål, som indledes med: “Hvad nu hvis… ”. “Hvad nu hvis huset brændte, og min søster brændte inde?”. ”Hvad nu hvis min søster blev syg, og jeg ikke hjalp hende?”. Tankerne kan være helt meningsløse – også for personen selv. Og alligevel være voldsomt ubehagelige og for nogle invaliderende.
 • Tvangshandlinger: Gentagne handlinger eller ritualer, som de også kaldes, der har til hensigt at kontrollere, dulme eller neutralisere tvangstankerne. Typisk vil handlingerne give ro og mildne ubehaget, men dog kun midlertidigt.
 • Undvigende adfærd: Stor fokus på at undgå de situationer, som kan føre til tvangstanker eller -handlinger. Ligeså stor fokus på at undgå, at andre ser tvangshandlingerne.

Nogle oplever, at tvangstankerne og -handlingerne er helt irrationelle. Andre, at begge dele bunder i en form for rationel frygt. Fælles for alle er dog, at man føler sig ude af stand til at bryde fri.

Hvilke symptomer får du?

OCD ses i forskellige sværhedsgrader og udtryk. Derfor kan symptomerne være meget forskellige. Fælles er dog, at de mange tanker kredser om kontrol – måske kender du disse:

 • At have et stort behov for at vaske hænder, skifte tøj, gøre rent etc.
 • At tjekke efter mange gange, om døren er låst, ovnen er slukket, strygejernet er koldt etc.
 • At tjekke, om rengøringsmidler og kemiske midler er bag lås og slå – og holde øje med andre ting, der kan associeres med skader eller fare
 • At bruge flere timer dagligt på at foretage ritualer
 • At være bekymret for, om alt er, som det skal være og udført på den helt rigtige måde
 • At være bekymret for, om der sker noget forfærdeligt med nogen i familien
 • At være bekymret for, om man kommer til at gøre noget forkert og kan blive straffet
 • At føle sig tvunget til at tælle (biler, færdselstavler, mennesker, gafler, skeer, blomster etc.) eller udføre en handling mange gange
 • At have specifikke ufravigelige opfattelser af for eksempel bestemte tal eller farver, for eksempel kun at kunne parkere i en bås hvor tallet 4 indgår, eller kun at kunne gå i sko, der har noget grønt på
 • At samle på ting og være overbevist om, at noget slemt vil ske, hvis man smider noget væk
 • At dagligdags eller rutinemæssige opgaver skal udføres på en bestemt både, der føles helt rigtigt
 • At opleve, at omgivelserne irriteres over ritualer
 • At føle angst, hvis man bliver forhindret i at udføre de handlinger, man har sat sig for
 • At føle sig skamfuld over sine tanker og adfærd og prøve på at skjule dem for andre

OCD handler om tvangstanker og tvangshandlinger hos CEKTOS kan du få den rette hjælp

 

Hvorfor får du OCD?

80 procent af alle mennesker har tvangstanker. Men ikke alle udvikler OCD.

Mange af os kender en situation, hvor vi for eksempel står på en togperron og et ganske kort øjeblik tænker tanken: ”Hvad nu, hvis jeg hopper ned?”. De fleste af os tillægger ikke tanken større betydning. Vi giver den ikke særlig opmærksomhed, og vi foretager os ikke noget for at undgå tanken.

Nogle mennesker vil imidlertid forholde sig til tanken: ”Hvorfor tænker jeg sådan?” og tillægge den særlig betydning. De vil tro, at tanken har et budskab, at noget farligt vil ske, og at det derfor er bedst at foretage en særlig handling for at undgå den slags tanker i fremtiden eller for at undgå, at tanken bliver til virkelighed.

Denne tankebearbejdning og -håndtering skaber en ond cirkel af tvangstanker og tvangshandlinger og kan føre til OCD.

Følgende tre såkaldte metakognitive overbevisninger holder liv i tankehåndteringen og derved i lidelsen:

 1. Tanke-handlings fusion: Personen er overbevist om, at hvis han tænker en tanke, vil han komme til at handle på den. For eksempel: ”Jeg tager en kniv og skærer halsen over på mine børn”. ”Jeg hopper ud ad vinduet”. ”Jeg begår impulsivt selvmord uden at ville det”.
 2. Tanke-begivenheds fusion: Personen er overbevist om, at hvis han tænker noget, vil det ske, eller er det allerede sket. Det kan for eksempel være, at personen tænker tanker om at være homoseksuel, pædofil eller ond. Og at alene tanken kan forandre ham som person til at være noget, der grundlæggende strider mod hans værdier.
 3. Tanke-objekt fusion: Personen er overbevist om, at hans tanker kan overføres til objekter. Hvis han for eksempel tænker onde tanker, vil de kunne overføres til hans tøj, hans sofa eller bestemte kopper. Derfor vil disse objekter nu bringe ulykke.

Hvordan kan du blive behandlet for OCD?

Der er flere former for effektiv psykologisk hjælp mod OCD.

Hos CEKTOS tilbyder vi metakognitiv terapi, som har vist meget fine resultater.

Metakognitiv terapi indeholder eksponering, som er kendt fra kognitiv terapi. I metakognitiv terapi arbejder vi ud fra den overbevisning, at en tanke bare er en tanke, uanset hvilken tanke det er.

Vi udfordrer overbevisningen om, at man ikke kan lade være med at udføre tvangshandlinger. Og vi forsøger at udskyde tiden fra tvangstanke til handling.

Desuden arbejder metoden på at vise personen med OCD at ubehagelige tanker ’bare’ er ubehagelige og ikke kan få farlige ting til at ske. Denne erfaring betyder, at det bliver nemmere at lade de invaderende tvangstanker være i fred.

Behandling i metakognitiv terapi er typisk et forløb bestående af 6-12 sessioner i enten gruppeterapi eller i 1:1-terapi.

Få hjælp til din OCD
 • “Jeg har det rigtig godt, bedre end jeg har haft
  det i mange år! Jeg syntes at det er fantastisk,
  at så få behandlinger kan give så meget!
  Jeg bruger de værktøjer du har givet mig dagligt.”

  Tidligere klient
 • "Trigger-tankerne popper jævnligt op - men uden at jeg bruger
  en masse kræfter på dem - føler jeg begynder at kunne "styre dem".
  Altså at have tankerne men uden at bruge kræfter på dem - at lade
  dem passerer som skyer :) :) :) føler jeg er på rette vej :) og er dig
  virkelig taknemmelig over at din hjælp :)"

  Tidligere klient
 • "Jeg har haft meget glæde af forløbet og er blevet
  god til at bekymre mig mindre"

  Tidligere klient
 • "Det har været meget omvendt af al det jeg har lært hidtil og
  jeg glæder mig til at bruge det resten af livet og komme ud af
  angsten for angsten. Tak for gode og lærerige dage"

  Tidligere klient
 • "Til at starte var jeg skeptisk over at noget så enkelt skulle kunne
  gøre en forskel. Men jeg kan nu konstatere at metoden virkelig
  har ændret mit liv i en meget positiv retning! Fantastisk!"

  Tidligere klient
 • "Metakognitiv Terapi: Glem alt om psykologiens traditionelle metoder. Et budskab der er så enkelt og alligevel så svært at mestre - men det kan lade sig gøre for alle hvis man har viljen og evnen til at se tingene på en HELT NY måde"

  Hans-Henrik Thomsen
 • "Fantastisk tilgang til psyken og fantastisk hjælp til at arbejde mere effektivt med opgaver og uden at brænde ud. Jeg glæder mig til den bliver endnu mere udbredt i Danmark."

  Malene Boisen Hansen
 • "Stor hjælp. Yderst professionelle."

  Trine Trasbo
 • "Jeg har lige afsluttet et Metakognitivt gruppeforløb hos cektos, og vil bare sige at det er alle pengene værd."

  Laila Søe Rasmussen
 • "Et forløb hos Cektos i grupper kan varmt anbefales - har lige afsluttet et gruppeforløb og allerede efter første gang (2x1 lektion) var der store forbedringer - det er alle pengene værd!"

  Helle Frost Nielsen
 • "En anderledes tankegang. Allerede 1. gang var der en bedring hos mig. Super:-)"

  Jette Rasmussen
 • "Utroligt hvad de kan udrette på kort tid. Jeg kan kun give CEKTOS de bedste anbefalinger."

  Linda Johansson
 • "Kan varmt anbefales"

  Anette Arvidson Blom
 • "Når man i offentligt regi, skal vente 4-6 mdr. på terapi forløb - så er det vel nok godt, der findes så super godt meta forløb hos jer"

 • Super profesionelle psykologer, de er vildt dygtige og søde! Har snart haft 12 gange, størstedelen hos Michelle! Hun er super dygtig og har udfordret mig og lært mig, at kunne være menneske igen! Jeg vil til enhver tid anbefale dem

  Nikolaj Amtoft Pihlman
 • "Jeg har netop afsluttet et gruppeforløb hos Cektos. Jeg havde høje forventninger til forløbet og synes bestemt, at de er blevet indfriet. Jeg har indset, hvilke mekanismer der har bevirket, at jeg har spændt ben for mig selv i forhold til at bekymre mig ALT for meget, om mange ret ligegyldige ting. Det er ikke en proces der er slut endnu, men nu har jeg værktøjet til, at fortsætte med at give bekymringerne baghjul og leve i nuet, for det er der livet skal leves!"

  Ann Skovgaard Worm
 • "Det var den rigtige løsning for mig, og cektos hjalp mig igennem min daværende situation, da jeg havde mest brug for det ;-) I dag er jeg en hel masse meta kognitive strategier rigere og har dermed nemmere ved at tackle vanskelige situationer :-)"

  Julia Toft
 • "Det har været et berigende kursus i aflæring af 40 års dårlig vane med at forfølge bekymringerne. En øjenåbner for, at jeg selv kan beslutte hvad vej tanker og følelser skal gå. Jeg er så glad for beslutningen om at opsøge jer!"

  Merry Andresen
 • Jeg gik i gruppeforløb på Amagerfor et halvandet år siden, og blot beslutningen om det skulle være på Amager eller i Hellerup vakte grublen og tungsind. Jeg har gået i alm. kognitiv terapi mange gange, det hjalp mig også, men meta-kognitiv terapi hjalp mig det sidste stykke, og jeg kan i dag gøre alt selv, hvor jeg før havde svært ved at få købt ind, komme i træningscenteret eller lade være med at gruble og spilde min tid med at være ked af det når jeg kom hjem.
  Nu træner jeg flere gange om ugen, har fuldtidsjob, tegner, hækler, ser venner, you name it. Jeg har ikke har haft det så godt, som jeg har det nu, siden før min depression. Det kom bare stille og roligt af sig selv. Det var ikke noget jeg forcerede, og det hele har været en stor rejse, og er ikke kommet på én gang - det er så dejligt at mærke jeg hele tiden udvikler mig og får det endnu bedre!
  Et meta-kognitivt gruppeforløb er et af de bedste valg jeg har taget i mit liv!

  Anna Rebien
 • “Glimrende kurser – og en super terapiform! Har tillige henvist en del klienter til CEKTOS,som ligeledes har været yderst tilfredse,
  Susanne Kjellmann
 • Super kursus – kan kun anbefale dette kursus, det er så lærerigt!!!
  Lisbet Thomassen
 • Ja, jeg har kun godt at sige om mit kursus hos CEKTOS. Jeg vil anbefale det til alle jeg kender.
  Lis J.
 • Har været på gruppeforløb og efterfølgende haft nogle online sessioner.
  Det er nu snart tre år siden, og har det fantastisk.Bruger til stadighed værktøjerne.
  Det bliver nemmere og nemmere, ved jeg aldrig nogensinde falder helt tilbage igen, for vil altid have mine værktøjer.
  Det kræver man er åben og selv er villig til at yde en indsats uden at forvente det bliver serveret på et sølvfad.
  Mine varmeste anbefalinger til CEKTOS.
  Gitte Maria Meeske
 • Det reddede mit liv! For to år siden gav blandingen af stress og ekstrem angst mig PTSD lignende symptomer.Jeg kunne ikke sove, græd konstant, var på beroligende og troede at jeg var ved at blive sindssyg – jeg havde selvmordstanker flere gange dagligt.Jeg startede ved CEKTOS i gruppe”terapi” og allerede inden forløbets ende, var alt dette forsvundet.Jeg kan ikke forklare hvordan det skete, men det virkede bare. Jeg anbefaler det til alle jeg kender.På mit hold var vi vist en enkelt, ud af 10-11 styks, som ikke følte nogen forskel efter endt forløb.
  De fleste af os fik mere ud af dette forløb, end vi nogensinde havde fået med medicin/psykologtimer osv. Det er nu to år siden, og jeg har ikke haft tilbagefald af nogen art. Jeg føler mig sikker i troen om, at hvis jeg nogensinde får brug for hjælp igen, bliver det igennem CEKTOS. Men jeg tvivler på, at jeg får brug for det heldigvis.
  Emma Vad
 • Jeg deltog i et gruppeforløb i kølvandet på meget alvorlig sygdom, hvor katastrofetankerne efterfølgende kunne løbe afsted med mig.
  Allerede efter de første to gange kunne jeg “lade katastrofetænkningen være”.
  det er nu tre år siden, og siden har jeg anbefalet det til flere af mine venner, der ligeledes har fået en gave med derfra.
  Strategierne er nu så lagret i mig, at jeg hurtig kan gribe fat i dem, hvis jeg forfalder til det gamle. Selv i disse Corona-tider.
  Jeg synes faktisk også sådan et gruppeforløb er ret billigt set i forhold til andet. Den største anbefaling herfra.
  Grete Aas
 • De penge jeg brugte på 6 gruppesessioner hos Cektos har været SÅ godt givet ud.Tror beløbet svarer til 1/4 del af al den terapi jeg havde betalt for forinden.
  Jeg ville anbefale enhver at starte et gruppeforløb hos Cektos – jeg har følt mig så stabil og psykisk rustet, robust og nuanceret siden.
  Emil H. Christiansen
 • Helt fantastisk effekt. Tak er kun et fattigt ord.
  Britta Geisler
 • Jeg har haft psykiske problemer flere gange i mit liv. Jeg har prøvet flere forskellige metoder til at få det bedre med.
  Men da jeg havde læst Pia Callesens to bøger og fulgt et forløb har jeg virkelig fundet en måde der hjælper mig.
  Det er helt utroligt og jeg bruger metoden, man skal lige vende sig til at “gruble” mindre Men det var lige det der fangede mig.
  John Obel
 • "Jeg vil bare lige sige tusind tak for et virkelig givtigt forløb. Det har virkelig ændret mit liv på meget kort tid!"
  Marianne
 • "Jeg har haft 3 fantastiske og enestående samtaler en af jeres psykologer, som på en meget kompetent, behagelig og empatisk måde, har håndteret mig på præcis den direkte og umiddelbar facon, som jeg helst vil det, fordi det er den måde jeg bedst lærer og opfatter på.
  Min psykolog har meget dygtigt hjulpet med, at jeg har fået gjort op med både negative og positive overbevisninger om hvorfor jeg partout skulle give bestemte tanker et helt urimeligt fokus som de grundlæggende slet ikke fortjener. Samtidig har psykologen hjulpet med øvelser i, at skifte mit fokus fra at være rettet indad til at være helt eller delvist rettet ud af samt bevidstheden om, at jeg kan skifte. Friheden i at opleve at jeg selv 110% styrer hvilke tanker jeg giver mig fokus, hvornår og hvordan, må være det tætteste jeg kommer på reinkarnation.
  Jeg er evigt taknemmelig og det er en rar tanke, som jeg tit giver fokus og hver gang jeg gør det, får jeg en dejlig varm fornemmelse indeni og smilet dukker frem på mit ansigt, uden at jeg egentlig kan gøre noget for at forhindre netop det. Og det vælger jeg jo heldigvis helt selv.
  Tusind tak"
  Claus
 • "Et angstanfald udløste mange reaktioner af ubehagelig tanker af forskellig karakter. Jeg bekymrede mig, grublede, mærkede konstant efter fysiske symptomer mm.
  Jeg har fået det godt igen og er nu efter 10 behandlinger der hvor vi ikke har aftalt en fast tid næste gang :)
  Min psykolog har gennem hele forløbet virket utrolig professionel og forberedt fra session til session. Det var rart at møde et menneske, som har styr på sin teori og samtidig også mestrer at være menneskelig og empatisk. Derudover også en evne til at forklare teknikker og metoder så de bliver lette at bruge, forstå og forholde sig til.
  Det er så sjældent man tager sig tid til at rose folk. Men jeg vil gerne give mine varmeste anbefaling til Cektos :) "
  Morten