CEKTOS’ Historie

CEKTOS – en frontløber i behandling af psykisk lidelse

CEKTOS er kendt for høj faglighed, seriøsitet, mangeårig erfaring og for at være frontløber inden for ny psykologisk behandling.

Som den første klinik i Danmark – og en af de første i Norden – har vi specialiseret os i metakognitiv terapi til behandling af psykiske lidelser og nervøse tilstande hos børn, unge og voksne. Vi behandler en bred vifte af klienter med blandt andet depression, angst, spiseforstyrrelser, OCD, PTSD.

Metakognitiv terapi er udviklet efter den britiske professor Adrian Wells’ årelange forskning i det menneskelige sind og har meget overbevisende effekt på alle former for psykisk lidelse, bekymring og ængstelse. CEKTOS’ klinikchef og indehaver Pia Callesens konkluderer i sin ph.d. fra 2016 metakognitiv terapis stærke effekt mod depression.

Danmarks første klinik

CEKTOS er en udløber af Danmarks formentlig første private psykologiske klinik, der blev stiftet i 1977 af cand.psych. Preben E. Wagner i Næstved, som tilbød adfærdspsykologi. Klinikken blev siden videreført af cand.psych. Lennart Holm, der i 2002 navngav CEKTOS – Center for Kognitiv Terapi og Supervision. Fokus for behandling var dengang kognitiv terapi.

I 2007 fusionerede Lennart Holms klinik med Pia Callesens ‘Kognitivt Terapicenter’ i København. De videreførte navnet CEKTOS til deres fælles klinik og fik med fusionen afdelinger i Næstved og København. Pia Callsen overtog klinikken i 2011 på Fredens Torv i Aarhus. Desuden afholdes der nu også metakognitive gruppeterapier i en lang række byer over hele Danmark.

Anerkender forskning

Det er langt fra første gang, at CEKTOS er pioner i psykologisk behandling. Tidligere var udgangspunktet for vores behandling den meget anerkendte kognitive terapeutiske metode. Kognitiv terapi er stadig meget brugt og hjælper mange, men metakognitiv terapi har vist sig at have generelt bedre effekt over kortere tid.

At anerkende udviklingen i faget til gavn for mennesker med psykisk lidelse har således siden CEKTOS’ fødsel været omdrejningspunktet for vores tilgang til behandling. Vi sætter en ære i at følge med i national såvel som international forskning, og vi er åbne for nye forskningsresultater, som kan udfolde opfattelsen af effektfuld behandling. Ny viden kan være medvirkende til at nogle metoder skubbes lidt i baggrunden, men det er væsentligt for os, at vi fortsat følger med i og bidrager til udviklingen.

Anerkender forskning

Det er langt fra første gang, at CEKTOS er pioner i psykologisk behandling. Tidligere var udgangspunktet for vores behandling den meget anerkendte kognitive terapeutiske metode. Kognitiv terapi er stadig meget brugt og hjælper mange, men metakognitiv terapi har vist sig at have generelt bedre effekt over kortere tid.

At anerkende udviklingen i faget til gavn for mennesker med psykisk lidelse har således siden CEKTOS’ fødsel været omdrejningspunktet for vores tilgang til behandling. Vi sætter en ære i at følge med i national såvel som international forskning, og vi er åbne for nye forskningsresultater, som kan udfolde opfattelsen af effektfuld behandling. Ny viden kan være medvirkende til at nogle metoder skubbes lidt i baggrunden, men det er væsentligt for os, at vi fortsat følger med i og bidrager til udviklingen.

Opgradering og undervisning

Vores ambition er at være Danmarks førende psykologcenter inden for effektiv terapi af børn og voksne. Ligeledes at være førende inden for udbuddet af uddannelser og supervision til psykologer, læger og andre faggrupper inden for de forskningsbaserede metoder. Derfor er det vigtigt for os, at vi kontinuerligt opgraderer os og forsker, så vi kan undervise fagpersoner i de nyeste og mest optimale psykologiske behandlingsformer – og så vi altid kan tilbyde effektfuldt og forskningsbaseret behandling og derved medvirke til, at klienter i CEKTOS gør sig fri af psykiske lidelser.

De første i Danmark med metakognitive grupper

Ventetid på terapi  med henvisning fra egen læge var også et stort problem i CEKTOS, da vi ’i gamle dage’ udelukkende tilbød kognitiv terapi, som dengang var den mest effektive form for terapi mod en række psykiske lidelser. Ventetiden skyldtes, at den kognitive metode anser årsagerne til psykiske lidelser som væsensforskellige. Derfor skal de også behandles forskelligt. Principper for behandling af depression er anderledes end principper for behandling af angst, som adskiller sig fra behandling af en spiseforstyrrelse, som er anderledes end behandling af stress og så videre. Vi måtte derfor vente med at holde gruppeforløb, til vi havde et hold klienter med samme lidelse. Det skabte lange ventelister.

Siden overgik CEKTOS til kun at tilbyde metakognitiv terapi, da den metode jo har væsentlig bedre resultater end den kognitive. Professor Adrian Wells, ophavsmanden til den metakognitive metode, havde påvist, at alle psykiske lidelser stammer fra et og samme problem: nemlig overtænkning. Derfor kan alle psykiske lidelser også behandles med samme metode. Mennesker med forskellige diagnoser kan deltage i samme transdiagnostiske terapi i samme rum og overvinde diagnoserne med samme løsning: mindre håndtering af tankerne.

Da vi havde praktiseret metakognitiv en-til-en-terapi i en periode, ønskede vi at udvikle et tilbud på behandling uden ventetid og til en lavere pris, end terapi kostede med en henvisning fra lægen. Derfor satte vi os dengang sammen med Adrian Wells og udviklede et gruppeforløb med direkte afsæt i hans forskning.

CEKTOS blev således den første klinik i Danmark, som tilbød metakognitiv gruppeterapi. Det første hold mødtes i København i 2013, og siden har vi holdt flere hundrede gruppeforløb for flere tusinde mennesker med psykisk lidelse blandt andet i København, Næstved, Nykøbing Falster, Hillerød, Odense, Aarhus, Aalborg, Karup, Hellerup, Køge, Holbæk, Fredericia og på Bornholm.

I forbindelse med, at jeg skrev min PhD i 2016, udforskede vi effekten på de første 131 deltagere på vores transdiagnostiske metakognitive gruppeforløb i CEKTOS. Og resultaterne var enestående. Normalt falder effekten på psykologiske metoder, når man går fra individuel terapi til gruppeterapi. Men i den metakognitive terapi holdt effekten, og knap 70 % af gruppedeltagerne blev diagnosefri på et 6 ugers gruppeforløb på i alt 12 timer. Det er fantastiske resultater.

 • “Jeg har det rigtig godt, bedre end jeg har haft
  det i mange år! Jeg syntes at det er fantastisk,
  at så få behandlinger kan give så meget!
  Jeg bruger de værktøjer du har givet mig dagligt.”

  Tidligere klient
 • "Trigger-tankerne popper jævnligt op - men uden at jeg bruger
  en masse kræfter på dem - føler jeg begynder at kunne "styre dem".
  Altså at have tankerne men uden at bruge kræfter på dem - at lade
  dem passerer som skyer :) :) :) føler jeg er på rette vej :) og er dig
  virkelig taknemmelig over at din hjælp :)"

  Tidligere klient
 • "Jeg har haft meget glæde af forløbet og er blevet
  god til at bekymre mig mindre"

  Tidligere klient
 • "Det har været meget omvendt af al det jeg har lært hidtil og
  jeg glæder mig til at bruge det resten af livet og komme ud af
  angsten for angsten. Tak for gode og lærerige dage"

  Tidligere klient
 • "Til at starte var jeg skeptisk over at noget så enkelt skulle kunne
  gøre en forskel. Men jeg kan nu konstatere at metoden virkelig
  har ændret mit liv i en meget positiv retning! Fantastisk!"

  Tidligere klient
 • "Metakognitiv Terapi: Glem alt om psykologiens traditionelle metoder. Et budskab der er så enkelt og alligevel så svært at mestre - men det kan lade sig gøre for alle hvis man har viljen og evnen til at se tingene på en HELT NY måde"

  Hans-Henrik Thomsen
 • "Fantastisk tilgang til psyken og fantastisk hjælp til at arbejde mere effektivt med opgaver og uden at brænde ud. Jeg glæder mig til den bliver endnu mere udbredt i Danmark."

  Malene Boisen Hansen
 • "Stor hjælp. Yderst professionelle."

  Trine Trasbo
 • "Jeg har lige afsluttet et Metakognitivt gruppeforløb hos cektos, og vil bare sige at det er alle pengene værd."

  Laila Søe Rasmussen
 • "Et forløb hos Cektos i grupper kan varmt anbefales - har lige afsluttet et gruppeforløb og allerede efter første gang (2x1 lektion) var der store forbedringer - det er alle pengene værd!"

  Helle Frost Nielsen
 • "En anderledes tankegang. Allerede 1. gang var der en bedring hos mig. Super:-)"

  Jette Rasmussen
 • "Utroligt hvad de kan udrette på kort tid. Jeg kan kun give CEKTOS de bedste anbefalinger."

  Linda Johansson
 • "Kan varmt anbefales"

  Anette Arvidson Blom
 • "Når man i offentligt regi, skal vente 4-6 mdr. på terapi forløb - så er det vel nok godt, der findes så super godt meta forløb hos jer"

 • Super profesionelle psykologer, de er vildt dygtige og søde! Har snart haft 12 gange, størstedelen hos Michelle! Hun er super dygtig og har udfordret mig og lært mig, at kunne være menneske igen! Jeg vil til enhver tid anbefale dem

  Nikolaj Amtoft Pihlman
 • "Jeg har netop afsluttet et gruppeforløb hos Cektos. Jeg havde høje forventninger til forløbet og synes bestemt, at de er blevet indfriet. Jeg har indset, hvilke mekanismer der har bevirket, at jeg har spændt ben for mig selv i forhold til at bekymre mig ALT for meget, om mange ret ligegyldige ting. Det er ikke en proces der er slut endnu, men nu har jeg værktøjet til, at fortsætte med at give bekymringerne baghjul og leve i nuet, for det er der livet skal leves!"

  Ann Skovgaard Worm
 • "Det var den rigtige løsning for mig, og cektos hjalp mig igennem min daværende situation, da jeg havde mest brug for det ;-) I dag er jeg en hel masse meta kognitive strategier rigere og har dermed nemmere ved at tackle vanskelige situationer :-)"

  Julia Toft
 • "Det har været et berigende kursus i aflæring af 40 års dårlig vane med at forfølge bekymringerne. En øjenåbner for, at jeg selv kan beslutte hvad vej tanker og følelser skal gå. Jeg er så glad for beslutningen om at opsøge jer!"

  Merry Andresen
 • Jeg gik i gruppeforløb på Amagerfor et halvandet år siden, og blot beslutningen om det skulle være på Amager eller i Hellerup vakte grublen og tungsind. Jeg har gået i alm. kognitiv terapi mange gange, det hjalp mig også, men meta-kognitiv terapi hjalp mig det sidste stykke, og jeg kan i dag gøre alt selv, hvor jeg før havde svært ved at få købt ind, komme i træningscenteret eller lade være med at gruble og spilde min tid med at være ked af det når jeg kom hjem.
  Nu træner jeg flere gange om ugen, har fuldtidsjob, tegner, hækler, ser venner, you name it. Jeg har ikke har haft det så godt, som jeg har det nu, siden før min depression. Det kom bare stille og roligt af sig selv. Det var ikke noget jeg forcerede, og det hele har været en stor rejse, og er ikke kommet på én gang - det er så dejligt at mærke jeg hele tiden udvikler mig og får det endnu bedre!
  Et meta-kognitivt gruppeforløb er et af de bedste valg jeg har taget i mit liv!

  Anna Rebien
 • “Glimrende kurser – og en super terapiform! Har tillige henvist en del klienter til CEKTOS,som ligeledes har været yderst tilfredse,
  Susanne Kjellmann
 • Super kursus – kan kun anbefale dette kursus, det er så lærerigt!!!
  Lisbet Thomassen
 • Ja, jeg har kun godt at sige om mit kursus hos CEKTOS. Jeg vil anbefale det til alle jeg kender.
  Lis J.
 • Har været på gruppeforløb og efterfølgende haft nogle online sessioner.
  Det er nu snart tre år siden, og har det fantastisk.Bruger til stadighed værktøjerne.
  Det bliver nemmere og nemmere, ved jeg aldrig nogensinde falder helt tilbage igen, for vil altid have mine værktøjer.
  Det kræver man er åben og selv er villig til at yde en indsats uden at forvente det bliver serveret på et sølvfad.
  Mine varmeste anbefalinger til CEKTOS.
  Gitte Maria Meeske
 • Det reddede mit liv! For to år siden gav blandingen af stress og ekstrem angst mig PTSD lignende symptomer.Jeg kunne ikke sove, græd konstant, var på beroligende og troede at jeg var ved at blive sindssyg – jeg havde selvmordstanker flere gange dagligt.Jeg startede ved CEKTOS i gruppe”terapi” og allerede inden forløbets ende, var alt dette forsvundet.Jeg kan ikke forklare hvordan det skete, men det virkede bare. Jeg anbefaler det til alle jeg kender.På mit hold var vi vist en enkelt, ud af 10-11 styks, som ikke følte nogen forskel efter endt forløb.
  De fleste af os fik mere ud af dette forløb, end vi nogensinde havde fået med medicin/psykologtimer osv. Det er nu to år siden, og jeg har ikke haft tilbagefald af nogen art. Jeg føler mig sikker i troen om, at hvis jeg nogensinde får brug for hjælp igen, bliver det igennem CEKTOS. Men jeg tvivler på, at jeg får brug for det heldigvis.
  Emma Vad
 • Jeg deltog i et gruppeforløb i kølvandet på meget alvorlig sygdom, hvor katastrofetankerne efterfølgende kunne løbe afsted med mig.
  Allerede efter de første to gange kunne jeg “lade katastrofetænkningen være”.
  det er nu tre år siden, og siden har jeg anbefalet det til flere af mine venner, der ligeledes har fået en gave med derfra.
  Strategierne er nu så lagret i mig, at jeg hurtig kan gribe fat i dem, hvis jeg forfalder til det gamle. Selv i disse Corona-tider.
  Jeg synes faktisk også sådan et gruppeforløb er ret billigt set i forhold til andet. Den største anbefaling herfra.
  Grete Aas
 • De penge jeg brugte på 6 gruppesessioner hos Cektos har været SÅ godt givet ud.Tror beløbet svarer til 1/4 del af al den terapi jeg havde betalt for forinden.
  Jeg ville anbefale enhver at starte et gruppeforløb hos Cektos – jeg har følt mig så stabil og psykisk rustet, robust og nuanceret siden.
  Emil H. Christiansen
 • Helt fantastisk effekt. Tak er kun et fattigt ord.
  Britta Geisler
 • Jeg har haft psykiske problemer flere gange i mit liv. Jeg har prøvet flere forskellige metoder til at få det bedre med.
  Men da jeg havde læst Pia Callesens to bøger og fulgt et forløb har jeg virkelig fundet en måde der hjælper mig.
  Det er helt utroligt og jeg bruger metoden, man skal lige vende sig til at “gruble” mindre Men det var lige det der fangede mig.
  John Obel
 • "Jeg vil bare lige sige tusind tak for et virkelig givtigt forløb. Det har virkelig ændret mit liv på meget kort tid!"
  Marianne
 • "Jeg har haft 3 fantastiske og enestående samtaler en af jeres psykologer, som på en meget kompetent, behagelig og empatisk måde, har håndteret mig på præcis den direkte og umiddelbar facon, som jeg helst vil det, fordi det er den måde jeg bedst lærer og opfatter på.
  Min psykolog har meget dygtigt hjulpet med, at jeg har fået gjort op med både negative og positive overbevisninger om hvorfor jeg partout skulle give bestemte tanker et helt urimeligt fokus som de grundlæggende slet ikke fortjener. Samtidig har psykologen hjulpet med øvelser i, at skifte mit fokus fra at være rettet indad til at være helt eller delvist rettet ud af samt bevidstheden om, at jeg kan skifte. Friheden i at opleve at jeg selv 110% styrer hvilke tanker jeg giver mig fokus, hvornår og hvordan, må være det tætteste jeg kommer på reinkarnation.
  Jeg er evigt taknemmelig og det er en rar tanke, som jeg tit giver fokus og hver gang jeg gør det, får jeg en dejlig varm fornemmelse indeni og smilet dukker frem på mit ansigt, uden at jeg egentlig kan gøre noget for at forhindre netop det. Og det vælger jeg jo heldigvis helt selv.
  Tusind tak"
  Claus
 • "Et angstanfald udløste mange reaktioner af ubehagelig tanker af forskellig karakter. Jeg bekymrede mig, grublede, mærkede konstant efter fysiske symptomer mm.
  Jeg har fået det godt igen og er nu efter 10 behandlinger der hvor vi ikke har aftalt en fast tid næste gang :)
  Min psykolog har gennem hele forløbet virket utrolig professionel og forberedt fra session til session. Det var rart at møde et menneske, som har styr på sin teori og samtidig også mestrer at være menneskelig og empatisk. Derudover også en evne til at forklare teknikker og metoder så de bliver lette at bruge, forstå og forholde sig til.
  Det er så sjældent man tager sig tid til at rose folk. Men jeg vil gerne give mine varmeste anbefaling til Cektos :) "
  Morten