Særlig sensitivitet i familien eller hos dig selv

Hvad er særlig sensitivitet?

De seneste år har der været en øget omtale af et personlighedstræk ved navn særlig sensitivitet. Et stigende antal mennesker giver udtryk for at kunne identificere sig med betegnelsen.

Det anslås, på baggrund af forskning udført af bl.a. Elaine Aron, at 15-20 % af befolkningen har dette karaktertræk. Særlig sensitivitet skal ikke forstås som en diagnose, men en forholdsvis bred term, der dækker over en oplevelse af at være følsom på en måde, hvorpå indre følelser og ydre stimuli opleves intenst.

​​

Hvordan kommer personlighedstrækket til udtryk?

Særlig sensitivitet kan komme til udtryk på forskellig vis:

  • ​Følelsesmæssigt: Påvirkelighed over for indre og ydre stress og stemninger. Tendens til at blive overvældet af egne og andres følelser, såsom vrede, angst og sorg
  • ​Fysiologisk: Nemt ved at blive overstimuleret og udmattet
  • ​Tanker: En tendens til at tænke, reflektere og bekymre sig meget
  • ​Adfærd: Tilbøjelighed til at trække sig tilbage fra mennesker og situationer for at lade op.

Andre diagnoser der er relateret til personlighedstrækket

Det er vigtigt at bemærke, at betegnelsen særlig sensitiv ikke er alment anerkendt inden for psykologien og psykiatrien. Dette kan blandt andet skyldes, at betegnelsen er bred og dermed kan dække over andre faktorer såsom forbigående stressende livsbegivenheder, social angst, stress eller depression.

Hvis man oplever at være mærket negativt af sin følsomhed, bør man ikke negligere det som noget medfødt, der ikke kan ændres på, men derimod overveje, om terapi ville kunne hjælpe.

​​

Hvordan foregår behandling af særlig sensitivitet?

Kognitiv terapi, eller metakognitiv terapi, som CEKTOS tilbyder, har vist sig at være meget effektivt til at behandle problemstillinger relateret til særlig sensitivitet såsom bekymringer, grublerier, angst, stress og depression. Vi tilbyder behandling i vores klinikker i henholdsvis København, Næstved, Thisted og Aarhus samt i resten af landet.

Kognitiv adfærdsterapi (CBT) er en form for terapi, der søger at ændre tanker og adfærd ved at identificere de præcise faktorer, der kan forårsage oplevelsen af at være ekstra følsom.

Der arbejdes med at omstrukturere negative/positive kognitive antagelser, som kan være foranlediget af eksempelvis lav selvtillid. Kognitive antagelser kan være ”jeg er ikke god nok”, ”jeg er anderledes”, ”jeg er forkert”.

CBT kan styrke modstandskraften og hjælpe med at identificere indre ressourcer.

En anden effektiv terapiform er metakognitiv terapi.

Her arbejder man med at omstrukturere negative/positive metakognitive antagelser og får redskaber til, hvordan man kan forholde sig til sine tanker og følelser på en måde, så man ikke overvældes dem, hvorved følelsen af at være ekstra sårbar reduceres.

En typisk negativ metakognitiv antagelse er ”mine bekymringer eller grublerier er uden for min kontrol”, en typisk positiv metakognitiv antagelse er ”bekymringer giver kontrol over fremtiden”. “Hvis jeg er meget selvbevidst gør jeg et bedre indtryk”. Målet er at reducere mængden af grublerier og selvfokus, hvorved en højere livskvalitet opnås.

​Priser for alle aldersgrupper

Se prisliste her

​Tryg og personlig behandling

Lær os bedre at kende

Landsdækkende metakognitive psykologer

Se afdelinger her

​Book tid nu - nemt og hurtigt!

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Kontakt os såfremt du har spørgsmål

Klik på kontaktknappen her på siden, og du vil se et overblik over vores forskellige afdelinger.

Vi er medlem af​

Det siger vores klienter

"Super profesionelle psykologer, de er vildt dygtige og søde! Har snart haft 12 gange, størstedelen hos Michelle! Hun er super dygtig og har udfordret mig og lært mig, at kunne være menneske igen!"​

- Nikolaj Amtoft Pihlman

"Det har været et berigende kursus i aflæring af 40 års dårlig vane med at forfølge bekymringerne. En øjenåbner for, at jeg selv kan beslutte hvad vej tanker og følelser skal gå..."

- Merry Andresen

“Jeg har det rigtig godt, bedre end jeg har haft det i mange år! Jeg syntes at det er fantastisk, at så få behandlinger kan give så meget! Jeg bruger de værktøjer du har givet mig dagligt.”

- Tidligere klient​

“Allerede efter allerførste gang, var min hverdag med en ellers 20 år gammel BED (tvangsoverspisning) fundamentalt forandret.”

- Rikke

Kontakt Cektos i dag​

Udfyld formularen her på siden og vi vil snarest kontakte dig.​

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Om klinikken

Som den første klinik i Danmark har vi specialiseret os i metakognitiv terapi til behandling af psykiske lidelser og nervøse tilstande hos børn, unge og voksne.

Vi behandler en bred vifte af klienter med blandt andet depression, angst, spiseforstyrrelser, OCD og PTSD.

Telefontider

Mandag​

09.00 - 14.00

Tirsdag​

09.00 - 14.00​

​​​Onsdag​

09.00 - 14.00

Torsdag​

09.00 - 14.00

Fredag​

09.00 - 12.00

CEKTOS – København

​Borgergade 28, 4. sal

1300 København K - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

CEKTOS – Aarhus

​Fredens Torv 8, 1. tv

8000 Aarhus C - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

CEKTOS – Næstved

​Riddergade 7, 1. sal

4700 Næstved - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

CEKTOS - Thisted

Tolbodgade 2B, 1. tv.

7700 Thisted - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk