Særlig sensitivitet

De seneste år har der været en øget omtale af et personlighedstræk ved navn særlig sensitivitet. Et stigende antal mennesker giver udtryk for at kunne identificere sig med betegnelsen. Det anslås, på baggrund af forskning udført af bl.a. Elaine Aron, at 15-20 % af befolkningen har dette karaktertræk. Særlig sensitivitet skal ikke forstås som en diagnose, men et forholdsvis bredt term, der dækker over en oplevelse af, at være følsom på en måde, hvorpå indre følelser og ydre stimuli opleves intenst.

Hvordan kommer personlighedstrækket til udtryk?
Særlig sensitivitet kan komme til udtryk på forskellig vis:
Følelsesmæssigt: påvirkelighed over for indre og ydre stress og stemninger. Tendens til at blive overvældet af egne og andres følelser, såsom vrede, angst og sorg.
Fysiologisk: nemt ved at blive overstimuleret og udmattet.
Tanker: en tendens til at tænke, reflektere og bekymre sig meget.
Adfærd: tilbøjelighed til at trække sig tilbage fra mennesker og situationer for at lade op.

Andre diagnoser, der er relateret til særlig sensitivitet
Det er vigtigt at bemærke at betegnelsen særligt sensitiv ikke er alment anerkendt indenfor psykologien og psykiatrien. Dette kan blandt andet skyldes at betegnelsen er bred og dermed kan dække over andre faktorer, såsom forbigående stressende livsbegivenheder, social angst, stress eller depression. Hvis man oplever at være mærket negativt af sin følsomhed, bør man ikke negligere det som noget medfødt, der ikke kan ændres på, men derimod overveje om terapi ville kunne hjælpe.

Hvordan behandler man særlig sensitivitet?
Kognitiv terapi, eller metakognitiv terapi, som CEKTOS tilbyder, har vist sig at være meget effektivt til at behandle problemstillinger relateret til særlig sensitivitet, såsom bekymringer, grublerier, angst, stress og depression.

Kognitiv adfærdsterapi (CBT) er en form for terapi, der søger at ændre tanker og adfærd ved at identificere de præcise faktorer, der kan forårsage oplevelsen af, at være ekstra følsom. Der arbejdes med at omstrukturere negative/positive kognitive antagelser, som kan være foranlediget af eksempelvis lav selvtillid. Kognitive antagelser kan være ”jeg er ikke god nok”, ”jeg er anderledes”, ”jeg er forkert”. CBT kan styrke modstandskraften og hjælpe med at identificere indre ressourcer.

En anden effektiv terapiform er metakognitiv terapi. Her arbejder man med at omstrukturere negative/positive metakognitive antagelser og får redskaber til, hvordan man kan forholde sig til sine tanker og følelser på en måde, så man ikke overvældes dem, hvorved følelsen af at være ekstra sårbar reduceres.
En typisk negativ metakognitiv antagelse er ”mine bekymringer eller grublerier er udenfor min kontrol”, en typisk positiv metakognitiv antagelse er ”bekymringer giver kontrol over fremtiden”. “Hvis jeg er meget selvbevidst gør jeg et bedre indtryk”. Målet er at reducere mængden af grublerier og selvfokus, hvorved en højere livskvalitet opnås.

 • “Jeg har det rigtig godt, bedre end jeg har haft
  det i mange år! Jeg syntes at det er fantastisk,
  at så få behandlinger kan give så meget!
  Jeg bruger de værktøjer du har givet mig dagligt.”

  Tidligere klient
 • "Trigger-tankerne popper jævnligt op - men uden at jeg bruger
  en masse kræfter på dem - føler jeg begynder at kunne "styre dem".
  Altså at have tankerne men uden at bruge kræfter på dem - at lade
  dem passerer som skyer :) :) :) føler jeg er på rette vej :) og er dig
  virkelig taknemmelig over at din hjælp :)"

  Tidligere klient
 • "Jeg har haft meget glæde af forløbet og er blevet
  god til at bekymre mig mindre"

  Tidligere klient
 • "Det har været meget omvendt af al det jeg har lært hidtil og
  jeg glæder mig til at bruge det resten af livet og komme ud af
  angsten for angsten. Tak for gode og lærerige dage"

  Tidligere klient
 • "Til at starte var jeg skeptisk over at noget så enkelt skulle kunne
  gøre en forskel. Men jeg kan nu konstatere at metoden virkelig
  har ændret mit liv i en meget positiv retning! Fantastisk!"

  Tidligere klient
 • "Metakognitiv Terapi: Glem alt om psykologiens traditionelle metoder. Et budskab der er så enkelt og alligevel så svært at mestre - men det kan lade sig gøre for alle hvis man har viljen og evnen til at se tingene på en HELT NY måde"

  Hans-Henrik Thomsen
 • "Fantastisk tilgang til psyken og fantastisk hjælp til at arbejde mere effektivt med opgaver og uden at brænde ud. Jeg glæder mig til den bliver endnu mere udbredt i Danmark."

  Malene Boisen Hansen
 • "Stor hjælp. Yderst professionelle."

  Trine Trasbo
 • "Jeg har lige afsluttet et Metakognitivt gruppeforløb hos cektos, og vil bare sige at det er alle pengene værd."

  Laila Søe Rasmussen
 • Lige nu Kort ventetid uden brug af henvisning fra lægen
 • "Et forløb hos Cektos i grupper kan varmt anbefales - har lige afsluttet et gruppeforløb hos Carsten Juul og allerede efter første gang (2x1 lektion) var der store forbedringer - det er alle pengene værd!"

  Helle Frost Nielsen
 • "En anderledes tankegang. Allerede 1. gang var der en bedring hos mig. Super:-)"

  Jette Rasmussen
 • "Utroligt hvad de kan udrette på kort tid. Jeg kan kun give CEKTOS de bedste anbefalinger." Linda Johansson
 • "Kan varmt anbefales"

  Anette Arvidson Blom
 • "Når man i offentligt regi, skal vente 4-6 mdr. på terapi forløb - så er det vel nok godt, der findes så super godt meta forløb hos jer

 • Super profesionelle psykologer, de er vildt dygtige og søde! Har snart haft 12 gange, størstedelen hos Michelle! Hun er super dygtig og har udfordret mig og lært mig, at kunne være menneske igen! Jeg vil til enhver tid anbefale dem

  Nikolaj Amtoft Pihlman
 • "Jeg har netop afsluttet et gruppeforløb hos Cektos. Jeg havde høje forventninger til forløbet og synes bestemt, at de er blevet indfriet. Jeg har indset, hvilke mekanismer der har bevirket, at jeg har spændt ben for mig selv i forhold til at bekymre mig ALT for meget, om mange ret ligegyldige ting. Det er ikke en proces der er slut endnu, men nu har jeg værktøjet til, at fortsætte med at give bekymringerne baghjul og leve i nuet, for det er der livet skal leves!"

  Ann Skovgaard Worm
 • "I dag har jeg afsluttet mit forløb hos Cektos, jeg er ovenud lykkelig for at jeg valgte at følge den anbefaling jeg fik af en ven, til netop at gøre brug af jer. I starten var jeg meget skeptisk da jeg efterhånden har prøvet alt for at få bugt med angst, som var blevet altoverskyggende i mit liv. Efter 7 samtaler med jeres dygtige psykolog Maiken Lykke Christensen har jeg fået livsglæden tilbage, værktøjer til at håndtere mine udfordringer og angsten styrer ikke mit liv mere. Det fantastiske ved jer er at det ikke bare er en snak man kommer for at få, hos jer bliver man udfordret så det kan mærkes, og jeres træningsværktøjer gør det helt åbenlyst for en at man rent faktisk selv er herre over sin krop og tanker OG så sætter i gerne hele kontoret i spil for at hjælpe en - hils jeres søde kontordame og sig tak fordi hun ville bruge hendes gode tid på at være en del af mine træningsforløb ☺️ TAK for et fantastisk forløb og tak til dig Maiken, du er super dygtig"

  Ann Skovgaard Worm
 • "Det var den rigtige løsning for mig, og cektos hjalp mig igennem min daværende situation, da jeg havde mest brug for det ;-) I dag er jeg en hel masse meta kognitive strategier rigere og har dermed nemmere ved at tackle vanskelige situationer :-)"

  Julia Toft