Hæmofobi (fobi mod synet af blod, BII (blood, injury, injection ))

Hvad er hæmofobi?
Hæmofobi er en angstlidelse, der medfører, at man bliver svimmel og utilpas ved synet af ens eget eller andres blod. I nogle tilfælde vil svimmelheden resultere i besvimelse. Det kan for eksempel være synet af en hudafskrabning eller blod på film og tv. Som ved andre fobier (evt link) er reaktionen ude af proportioner med den aktuelle fare. Det er særligt et stort problem at få taget blodprøver, og ofte knytter fobien sig også til nåle (trypanofobi) og andre medicinske fobier for eksempel tandlægeskræk (odontofobi). For faggrupper såsom sygeplejersker og læger kan fobien være særligt problematisk. Man kan sagtens være velfungerende på en række andre områder, selvom man har denne fobi. Typisk er den opstået i midten af barndommen, og langt de fleste kan huske en ubehagelig episode forbundet med blod. Fobien kan også være opstået på baggrund af, at have overværet, at en anden har reageret med angst ved synet af blod. På den måde har personen ”lært” selv at reagere på denne måde i situationer, hvor blod indgår.

Hvordan kommer hæmofobi til udtryk?
Mennesker med hæmofobi reagerer ved synet af blod (eller tanken om blod) først ved en hurtigt accelererende angstreaktion, efterfulgt af fald i bevidsthed som, i visse tilfælde, leder til besvimelse. Udover den akutte reaktion på konfrontationen med blod kan tanken om en forestående nærkontakt medføre svimmelhed, kvalme, hjertebanken og ondt i maven i timerne og dagene forinden. Ved andre angstlidelser, især panikangst, er det ikke unormalt at frygte at besvime, men det forekommer yderst sjældent på grund af adrenalinen i kroppen, der øger blodtrykket.

Derimod sker der ved hæmofobi et hurtigt fald i blodtryk, således at hjernen ikke får tilført tilstrækkeligt med blod fra hjertet. Der ses ofte sikkerheds- og undgåelsesadfærd, såsom at undgå at være bloddoner, men det er blot med til at forstærke og forankre fobien. Mennesker med hæmofobi ved udmærket, at de ikke er i fare, så det er ikke nok at tale sig ud af angsten. For at komme fobien til livs skal man handle anderledes, og der skal korrekt behandling til.

Hvordan behandler man hæmofobi?
Hæmofobi behandles bedst og mest effektivt med kognitiv adfærdsterapi. Her anvendes eksponering i et trygt samarbejde med terapeuten. Klienten udsættes gradvist for synet af blod, imens han/hun udfører muskelopspænding for at holde blodtrykket oppe. Resultatet af terapien er at angsten reduceres.

En anden effektiv behandlingsform er metakognitiv terapi, hvor klienten erfarer at han/hun har kontrollen over sine handlinger, uanset tanker og følelser.

 • “Jeg har det rigtig godt, bedre end jeg har haft
  det i mange år! Jeg syntes at det er fantastisk,
  at så få behandlinger kan give så meget!
  Jeg bruger de værktøjer du har givet mig dagligt.”

  Tidligere klient
 • "Trigger-tankerne popper jævnligt op - men uden at jeg bruger
  en masse kræfter på dem - føler jeg begynder at kunne "styre dem".
  Altså at have tankerne men uden at bruge kræfter på dem - at lade
  dem passerer som skyer :) :) :) føler jeg er på rette vej :) og er dig
  virkelig taknemmelig over at din hjælp :)"

  Tidligere klient
 • "Jeg har haft meget glæde af forløbet og er blevet
  god til at bekymre mig mindre"

  Tidligere klient
 • "Det har været meget omvendt af al det jeg har lært hidtil og
  jeg glæder mig til at bruge det resten af livet og komme ud af
  angsten for angsten. Tak for gode og lærerige dage"

  Tidligere klient
 • "Til at starte var jeg skeptisk over at noget så enkelt skulle kunne
  gøre en forskel. Men jeg kan nu konstatere at metoden virkelig
  har ændret mit liv i en meget positiv retning! Fantastisk!"

  Tidligere klient
 • "Metakognitiv Terapi: Glem alt om psykologiens traditionelle metoder. Et budskab der er så enkelt og alligevel så svært at mestre - men det kan lade sig gøre for alle hvis man har viljen og evnen til at se tingene på en HELT NY måde"

  Hans-Henrik Thomsen
 • "Fantastisk tilgang til psyken og fantastisk hjælp til at arbejde mere effektivt med opgaver og uden at brænde ud. Jeg glæder mig til den bliver endnu mere udbredt i Danmark."

  Malene Boisen Hansen
 • "Stor hjælp. Yderst professionelle."

  Trine Trasbo
 • "Jeg har lige afsluttet et Metakognitivt gruppeforløb hos cektos, og vil bare sige at det er alle pengene værd."

  Laila Søe Rasmussen
 • Lige nu Kort ventetid uden brug af henvisning fra lægen
 • "Et forløb hos Cektos i grupper kan varmt anbefales - har lige afsluttet et gruppeforløb hos Carsten Juul og allerede efter første gang (2x1 lektion) var der store forbedringer - det er alle pengene værd!"

  Helle Frost Nielsen
 • "En anderledes tankegang. Allerede 1. gang var der en bedring hos mig. Super:-)"

  Jette Rasmussen
 • "Utroligt hvad de kan udrette på kort tid. Jeg kan kun give CEKTOS de bedste anbefalinger." Linda Johansson
 • "Kan varmt anbefales"

  Anette Arvidson Blom
 • "Når man i offentligt regi, skal vente 4-6 mdr. på terapi forløb - så er det vel nok godt, der findes så super godt meta forløb hos jer

 • Super profesionelle psykologer, de er vildt dygtige og søde! Har snart haft 12 gange, størstedelen hos Michelle! Hun er super dygtig og har udfordret mig og lært mig, at kunne være menneske igen! Jeg vil til enhver tid anbefale dem

  Nikolaj Amtoft Pihlman
 • "Jeg har netop afsluttet et gruppeforløb hos Cektos. Jeg havde høje forventninger til forløbet og synes bestemt, at de er blevet indfriet. Jeg har indset, hvilke mekanismer der har bevirket, at jeg har spændt ben for mig selv i forhold til at bekymre mig ALT for meget, om mange ret ligegyldige ting. Det er ikke en proces der er slut endnu, men nu har jeg værktøjet til, at fortsætte med at give bekymringerne baghjul og leve i nuet, for det er der livet skal leves!"

  Ann Skovgaard Worm
 • "I dag har jeg afsluttet mit forløb hos Cektos, jeg er ovenud lykkelig for at jeg valgte at følge den anbefaling jeg fik af en ven, til netop at gøre brug af jer. I starten var jeg meget skeptisk da jeg efterhånden har prøvet alt for at få bugt med angst, som var blevet altoverskyggende i mit liv. Efter 7 samtaler med jeres dygtige psykolog Maiken Lykke Christensen har jeg fået livsglæden tilbage, værktøjer til at håndtere mine udfordringer og angsten styrer ikke mit liv mere. Det fantastiske ved jer er at det ikke bare er en snak man kommer for at få, hos jer bliver man udfordret så det kan mærkes, og jeres træningsværktøjer gør det helt åbenlyst for en at man rent faktisk selv er herre over sin krop og tanker OG så sætter i gerne hele kontoret i spil for at hjælpe en - hils jeres søde kontordame og sig tak fordi hun ville bruge hendes gode tid på at være en del af mine træningsforløb ☺️ TAK for et fantastisk forløb og tak til dig Maiken, du er super dygtig"

  Ann Skovgaard Worm
 • "Det var den rigtige løsning for mig, og cektos hjalp mig igennem min daværende situation, da jeg havde mest brug for det ;-) I dag er jeg en hel masse meta kognitive strategier rigere og har dermed nemmere ved at tackle vanskelige situationer :-)"

  Julia Toft