Generaliseret angst

Er du plaget af konstant ængstelighed og bekymringer?

Generaliseret angst (GAD)
GAD er en angstlidelse, hvor man er plaget af udpræget og konstant ængstelighed og bekymringer, for eksempel udprægede bekymringer om at ens nærmeste vil komme ud for en ulykke, eller blive syge. Modsat fobier, er GAD ikke knyttet til specifikke ting eller situationer, men er derimod en pinefuld konstant følgesvend af grublerier, som har været dominerende i mere end 6 måneder. Bekymringer fra tid til anden er ganske normalt for de fleste, men ved GAD har disse bekymringer taget overhånd, med en væsentlig reduceret livskvalitet og bevægefrihed. Grublerier og bekymringer kører i ring, uden en oplevelse af at have nogen kontrol over dem. Mange mennesker med GAD forsøger forgæves at undertrykke deres bekymringer ved ”positiv tænkning”, eller ved at distrahere sig selv fra dem. I længden er det ikke en effektiv metode.

GAD kan behandles med terapi. Det går typisk ikke væk af sig selv, og det er derfor vigtigt at søge hjælp for at undgå, at det bliver kronisk.

Hvordan kommer generaliseret angst (GAD) til udtryk
Mennesker med GAD kan til at starte med have antagelser om, at et begrænset antal situationer er truende eller farlige. Over tid kan disse antagelser gradvist have udviklet sig til at omfatte flere og flere situationer. GAD kommer typisk til udtryk på følgende måde:
– Tanker: kognitive antagelser kan være ”en situation eller person er utryg indtil det modsatte er bevist”, ”det er bedst at forvente det værste”. Ofte er disse bekymringer suppleret af meta-bekymringer, såsom ”mine bekymringer gør mig skør”, ”jeg har ingen kontrol over mine bekymringer”.
– Følelsesmæssigt: relativ konstant frygt, nervøsitet og angst.
– Fysiologisk: hjertebanken, svedrespons, rysten på hænderne, hjertebanken, anspændthed, kvalme
– Adfærd: der er en tendens til at lede efter mulige trusler i omgivelser og situationer. Typisk forekommer undgåelsesadfærd, det vil sige at man på forskellig vis prøver at undgå, at blive konfronteret med det, som man er utryg ved.

De ovenstående faktorer kan drive en negativ spiral, idet angstfølelsen kan bekræfte tanker såsom ”hvis jeg er angst, må det være fordi, at der er noget at være bange for”.

Hvordan kan man behandle generaliseret angst (GAD)?
Kognitiv terapi og metakognitiv terapi, er evidensbaserede terapiformer, der kan behandle GAD.

I kognitiv adfærdsterapi er behandlingen meget tilsvarende behandling af fobier. Hvorved man gradvist eksponeres for det man er bange for. Man starter med at blive udfordret med små lette øvelser, og øger gradvist eksponeringen i takt med at angsten falder. Således oplever man at kunne mestre at blive konfronteret med det, man før var bange for. Sideløbende arbejdes med at identificere og omstrukturere de negative/positive kognitive antagelser, såsom katastrofetanker, der udløser og vedligeholder følelser og adfærd relateret til GAD.
Derudover er afspændingsøvelser en brugbar del af terapien.

Metakognitiv terapi arbejder med vores negative/positive metakognitive antagelser. Her hjælpes klienten via terapi og en række øvelser, til at erfare, at han/hun har kontrol over sine bekymringer og de mentale mekanismer, der vedligeholder GAD, såsom ”hvis jeg bekymrer mig, kan jeg bedre håndtere mine problemer”.
Terapien arbejder på at nedsætte mængden af grublerier og selvfokus, og derved reducere angstsymptomerne.

Du kan blive behandlet for generaliseret angst i København, Hellerup og Næstved

Cektos tilbyder behandling fra vores klinikker i København, Hellerup og Næstved. Det vil altid være klientens specifikke situation, der er afgørende for om vi med fordel kan behandle med metakognitiv terapi, eller om vi anvender kognitiv adfærdsterapi. Har du brug for en psykolog i København eller Næstved, så er du altid velkommen til at ringe til os på 55 73 48 49, hvor du kan bestille tid til terapi og kurser. Du er også velkommen til at udfylde kontaktformularen, og vi vil så vende tilbage til dig hurtigst muligt.

 • “Jeg har det rigtig godt, bedre end jeg har haft
  det i mange år! Jeg syntes at det er fantastisk,
  at så få behandlinger kan give så meget!
  Jeg bruger de værktøjer du har givet mig dagligt.”

  Tidligere klient
 • "Trigger-tankerne popper jævnligt op - men uden at jeg bruger
  en masse kræfter på dem - føler jeg begynder at kunne "styre dem".
  Altså at have tankerne men uden at bruge kræfter på dem - at lade
  dem passerer som skyer :) :) :) føler jeg er på rette vej :) og er dig
  virkelig taknemmelig over at din hjælp :)"

  Tidligere klient
 • "Jeg har haft meget glæde af forløbet og er blevet
  god til at bekymre mig mindre"

  Tidligere klient
 • "Det har været meget omvendt af al det jeg har lært hidtil og
  jeg glæder mig til at bruge det resten af livet og komme ud af
  angsten for angsten. Tak for gode og lærerige dage"

  Tidligere klient
 • "Til at starte var jeg skeptisk over at noget så enkelt skulle kunne
  gøre en forskel. Men jeg kan nu konstatere at metoden virkelig
  har ændret mit liv i en meget positiv retning! Fantastisk!"

  Tidligere klient
 • "Metakognitiv Terapi: Glem alt om psykologiens traditionelle metoder. Et budskab der er så enkelt og alligevel så svært at mestre - men det kan lade sig gøre for alle hvis man har viljen og evnen til at se tingene på en HELT NY måde"

  Hans-Henrik Thomsen
 • "Fantastisk tilgang til psyken og fantastisk hjælp til at arbejde mere effektivt med opgaver og uden at brænde ud. Jeg glæder mig til den bliver endnu mere udbredt i Danmark."

  Malene Boisen Hansen
 • "Stor hjælp. Yderst professionelle."

  Trine Trasbo
 • "Jeg har lige afsluttet et Metakognitivt gruppeforløb hos cektos, og vil bare sige at det er alle pengene værd."

  Laila Søe Rasmussen
 • Lige nu Kort ventetid uden brug af henvisning fra lægen
 • "Et forløb hos Cektos i grupper kan varmt anbefales - har lige afsluttet et gruppeforløb hos Carsten Juul og allerede efter første gang (2x1 lektion) var der store forbedringer - det er alle pengene værd!"

  Helle Frost Nielsen
 • "En anderledes tankegang. Allerede 1. gang var der en bedring hos mig. Super:-)"

  Jette Rasmussen
 • "Utroligt hvad de kan udrette på kort tid. Jeg kan kun give CEKTOS de bedste anbefalinger." Linda Johansson
 • "Kan varmt anbefales"

  Anette Arvidson Blom
 • "Når man i offentligt regi, skal vente 4-6 mdr. på terapi forløb - så er det vel nok godt, der findes så super godt meta forløb hos jer

 • Super profesionelle psykologer, de er vildt dygtige og søde! Har snart haft 12 gange, størstedelen hos Michelle! Hun er super dygtig og har udfordret mig og lært mig, at kunne være menneske igen! Jeg vil til enhver tid anbefale dem

  Nikolaj Amtoft Pihlman
 • "Jeg har netop afsluttet et gruppeforløb hos Cektos. Jeg havde høje forventninger til forløbet og synes bestemt, at de er blevet indfriet. Jeg har indset, hvilke mekanismer der har bevirket, at jeg har spændt ben for mig selv i forhold til at bekymre mig ALT for meget, om mange ret ligegyldige ting. Det er ikke en proces der er slut endnu, men nu har jeg værktøjet til, at fortsætte med at give bekymringerne baghjul og leve i nuet, for det er der livet skal leves!"

  Ann Skovgaard Worm
 • "I dag har jeg afsluttet mit forløb hos Cektos, jeg er ovenud lykkelig for at jeg valgte at følge den anbefaling jeg fik af en ven, til netop at gøre brug af jer. I starten var jeg meget skeptisk da jeg efterhånden har prøvet alt for at få bugt med angst, som var blevet altoverskyggende i mit liv. Efter 7 samtaler med jeres dygtige psykolog Maiken Lykke Christensen har jeg fået livsglæden tilbage, værktøjer til at håndtere mine udfordringer og angsten styrer ikke mit liv mere. Det fantastiske ved jer er at det ikke bare er en snak man kommer for at få, hos jer bliver man udfordret så det kan mærkes, og jeres træningsværktøjer gør det helt åbenlyst for en at man rent faktisk selv er herre over sin krop og tanker OG så sætter i gerne hele kontoret i spil for at hjælpe en - hils jeres søde kontordame og sig tak fordi hun ville bruge hendes gode tid på at være en del af mine træningsforløb ☺️ TAK for et fantastisk forløb og tak til dig Maiken, du er super dygtig"

  Ann Skovgaard Worm
 • "Det var den rigtige løsning for mig, og cektos hjalp mig igennem min daværende situation, da jeg havde mest brug for det ;-) I dag er jeg en hel masse meta kognitive strategier rigere og har dermed nemmere ved at tackle vanskelige situationer :-)"

  Julia Toft