​​Deltagerinformation

Metakognitiv terapi mod søvnproblemer: et randomiseret og kontrolleret forsøg

Du inviteres til at deltage i et videnskabeligt projekt. Før du beslutter, om du vil deltage i forsøget er det vigtigt du fuldt ud forstår hvad forsøget går ud på, og hvorfor vi gennemfører forsøget. Vi vil derfor bede dig om at læse denne deltagerinformation grundigt.

Center for Metakognitiv Terapi (CEKTOS) i gang med at undersøge metoder til behandling af søvnløshed for at kunne optimere den behandling der tilbydes. Vi undersøger derfor effekten af metakognitiv terapi.

Vi har i den forbindelse brug for personer med søvnproblemer som ønsker at deltage i et terapeutisk forløb. Behandlingen udføres af erfarne psykologer med speciale i behandling af søvnproblemer. Omfang er op til 10 ugentlige sessioner af 45-50 minutters varighed i enten Næstved, København eller Online. Terapien er gratis.

​Hvad er metakognitiv terapi?

Den metakognitive terapi handler om at identificere uhensigtsmæssige strategier som f.eks. bekymringer og tankeundertrykkelse som vedligholder søvnproblemerne og erstatte dem med mere hensigtsmæssige strategier som overvinder søvnløsheden.

Kriterierne er - udover tilbagevendende søvnproblemer - at du er mellem 18 og 90 år, taler flydende dansk og er i stabil medicinering, hvis du får medicin. Søvnproblemerne må ikke være forårsaget af f.eks fysiske problemer som f.eks. smerter. Det er desværre ikke muligt at deltage hvis du er gravid, ammer, har et misbrug, en hjerneskade eller opfylder kriterierne for meget svær angst/depression/psykose, eller borderline personlighedsforstyrrelse.

Hvis du opfylder kriterierne for at deltage og giver dit samtykke vil du efter lodtrækning udtrækkes til enten op til 10 sessioners metakognitiv terapi mod søvnproblemer eller 12 ugers ventetid før du modtager de 10 sessioner. Foreløbige resultater peger på at metakognitiv terapi er en meget effektiv behandling i forhold til søvnproblemer.

Hvis du er interesseret bedes du henvende dig til Pia Callesen pia.callesen@cektos.dk Hvis du beslutter dig for at deltage i forsøget, vil du blive indkaldt til et informationsmøde, hvor du gerne må medbringe bisidder og her bliver du bedt om at underskrive en samtykkeerklæring. hvis du er interesseret i at deltage i forsøget. Husk, at du har ret til betænkningstid, før du beslutter, om du vil underskrive erklæringen.

Hvis du vælger at deltage i forsøget, vil vi ved hjælp af interview vurdere om du møder kriterierne for deltagelse. Ved projektdeltagelse skal du udfyldes en række spørgeskemaer, der tager ca. 15 minutter at udfylde. Skemaerne udfyldes før forløbet starter, efter forløbet slutter samt efter yderligere 6 og 12 måneder follow-up for at se om metoden også virker på den lange bane. Derudover udfyldes et enkelt skema, der tager ca. 5 minutter at udfylde ugentligt i de 10 uger forløbet varer.

Spørgeskemaerne er nødvendige for at kunne måle effekten og dit udbytte af forløbet. Sessionerne optages endvidere på videobånd, så vi er sikre på manualerne følges. Både spørgeskemaer og video håndteres 100 % fortroligt og opbevares aflåst. Der vil endvidere blive skrevet lovpligtig journal som indeholder personlige oplysninger om private forhold og symptomer. Journalen opbevares så databeskyttelsesloven og databeskyttelsesforordningen overholdes. Dit samtykke giver den forsøgsansvarlige adgang til relevante helbredsoplysninger i journalen for at kunne gennemføre, overvåge og kontrollere forsøget. Du kan når som helst og uden grund trække dit samtykke tilbage.

Din deltagelse i forsøget kan gøre det lettere at afgøre, hvilken behandling fremtidige patienter er bedst tjent med at få. Du vil modtage standardbehandlingen i Cektos klinikken som er metakognitiv terapi. Du kan læse om denne terapiform længere oppe i dette dokument.

Forskningsprojektet er selv-finansieret. Behandlingen er gratis. Der er ingen kendte bivirkninger af deltagelse i metakognitiv terapi. Det kan dog ikke udelukkes at der alligevel kan være uforudsete risici og belastninger forbundet med forsøget. Forsøget afsluttes hvis der mod forventning skulle vise sig at ske forværring.

Den ansvarlige for forsøget er psykolog Pia Callesen, PhD. De psykologer, der varetager forløbet har ønske om at bruge erfaringerne fra projektet til at kvalificere deres fremadrettede arbejde med at hjælpe personer med søvnproblemer i deres kursusaktiviteter for andre behandlere i metakognitiv terapi. Cektos laver metakognitiv terapi hvorfor projektets resultater også kan bidrage økonomisk til klinikken, men har derudover ikke økonomiske interesser i forsøgets gennemførelse eller resultater.

Projektet er registreret her internationalt registreret: ISRCTN med ID ISRCTN85892563 og søges endvidere godkendt af Videnskabsetisk komité. Den videnskabsetiske komité sikrer, at videnskabelige projekter udføres på en etisk forsvarlig måde for deltagerne.

Vi håber, at du nu har indblik i, hvad det vil sige at deltage i projektet, og at du føler dig klar til at tage beslutningen om din eventuelle deltagelse.

Hvis du har yderligere spørgsmål eller brug for yderligere information kan I altid kontakte projektansvarlig:​

Pia Callesen, PhD

Riddergade 7, 1 sal

4700 Næstved

Email: pia.callesen@cektos.dk 

tlf: 22684281

På forhånd tak for din tid og overvejelser i forbindelse med projektet☺

​Priser for alle aldersgrupper

Se prisliste her

​Tryg og personlig behandling

Lær os bedre at kende

Landsdækkende metakognitive psykologer

Se afdelinger her

Kontakt os såfremt du har spørgsmål

Klik på kontaktknappen her på siden, og du vil se et overblik over vores forskellige afdelinger.

Vi er medlem af​

Det siger vores klienter

"Super profesionelle psykologer, de er vildt dygtige og søde! Har snart haft 12 gange, størstedelen hos Michelle! Hun er super dygtig og har udfordret mig og lært mig, at kunne være menneske igen!"​

- Nikolaj Amtoft Pihlman

"Det har været et berigende kursus i aflæring af 40 års dårlig vane med at forfølge bekymringerne. En øjenåbner for, at jeg selv kan beslutte hvad vej tanker og følelser skal gå..."

- Merry Andresen

“Jeg har det rigtig godt, bedre end jeg har haft
det i mange år! Jeg syntes at det er fantastisk,
at så få behandlinger kan give så meget!
Jeg bruger de værktøjer du har givet mig dagligt.”

- Tidligere klient​

Kontakt Cektos i dag​

Udfyld formularen her på siden og vi vil snarest kontakte dig.​

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Om klinikken

Som den første klinik i Danmark har vi specialiseret os i metakognitiv terapi til behandling af psykiske lidelser og nervøse tilstande hos børn, unge og voksne.

Vi behandler en bred vifte af klienter med blandt andet depression, angst, spiseforstyrrelser, OCD og PTSD.

Telefontider

Mandag​

09.00 - 14.00

Tirsdag​

09.00 - 14.00​

​​​Onsdag​

09.00 - 14.00

Torsdag​

09.00 - 14.00

Fredag​

09.00 - 12.00

CEKTOS – København

​Borgergade 28, 4. sal

1300 København K - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

CEKTOS – Aarhus

​Fredens Torv 8, 1. tv

8000 Aarhus C - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk

CEKTOS – Næstved

​Riddergade 7, 1. sal

4700 Næstved - Find vej

Tlf.: 55 73 48 49
E-mail: info@cektos.dk