Borderline/emotionelt ustabil personlighedsforstyrrelse

Det største problem for personer der lider af Borderline (emotionel ustabil personlighed) er deres følelsesmæssige ustabilitet og problem med at regulere følelser. Man har en ”sort/hvid”- tænkning (enten eller, fx enten er nogen dejlige, eller forfærdelige). Dette kan føre til relationsproblemer og vanskeligheder med at opretholde en stabil selvfølelse.

Det er almindeligt at det er svært for mennesker der har Borderline at finde en ligevægt mellem følelserne, og har tit hurtige humørsvinger mellem angst, desperation, depression og glæde.

Hvordan kommer Borderline til udtryk?

Hvis man har en følelsesmæssigt ustabil personlighed, har man tit problemer med hurtige humørsvingninger, fra at vare stille og glad, til at have angst eller være deprimeret. Dette skaber særlige vanskeligheder i relationer. I forbindelse med stress eller krise kan en person med følelsesmæssigt ustabil personlighed reagere med vrede, angst og stærk selvdestruktiv adfærd.

Symptom ved Borderline:

 • Frygt for at blive forladt.
 • Turbulente relationer, der går mellem intens beundring og ekstrem devaluering.
 • Stærkt forstyrret, forvrænget eller ustabil selvopfattelse.
 • Misbrug af lægemidler, sex, mad eller penge.
 • Tilbagevendende selvmordsforsøg eller trusler om selvmord og selv-misbrug/selvskade.
 • Voldsomme humørsvingninger. Stærk irritation, angst eller depression, der kan stå på et par timer, eller højst et par dage.
 • Tilbagevendende følelse af tomhed og tristhed.
 • Intens vrede, der ikke er i proportion til hvad der har udløst den.
 • Forbigående paranoide (overdrevet mistænkelige) forestillinger.

Hvordan behandler man Borderline?

DBT (Dialektisk adfærdsterapi) kan være effektiv behandling af Borderline, hvilket er en ændret udgave af KAT (kognitiv adfærdsterapi), hvor det primære fokus er acceptanse og nutidsfokusering.

En meget effektiv behandlingsform er metakognitiv terapi, hvor man lærer personer med Borderline at føle mere kontrol over deres tanker og følelser, og dermed også handlinger. Man arbejder med vedvarende tænkning i form af bekymringer og grublerier, og kortlægning og overvågning af mulige trusler og farer. Mønstret forhindrer patienten i effektiv selvregulering af tanker og følelser. Fokus er ikke hvad man tænker, men hvad man gør med disse tanker og følelser (dvs. programerne bagom tænkningen).

Cektos tilbyder at behandle Borderline med metakognitiv terapi fra vores klinikker i København, Næstved og Hellerup. Ring til os på 55 73 48 49, hvor du kan bestille tid til terapi og kurser. Du er også velkommen til at udfylde kontaktformularen, og vi vil så vende tilbage til dig hurtigst muligt.

 • “Jeg har det rigtig godt, bedre end jeg har haft
  det i mange år! Jeg syntes at det er fantastisk,
  at så få behandlinger kan give så meget!
  Jeg bruger de værktøjer du har givet mig dagligt.”

  Tidligere klient
 • "Trigger-tankerne popper jævnligt op - men uden at jeg bruger
  en masse kræfter på dem - føler jeg begynder at kunne "styre dem".
  Altså at have tankerne men uden at bruge kræfter på dem - at lade
  dem passerer som skyer :) :) :) føler jeg er på rette vej :) og er dig
  virkelig taknemmelig over at din hjælp :)"

  Tidligere klient
 • "Jeg har haft meget glæde af forløbet og er blevet
  god til at bekymre mig mindre"

  Tidligere klient
 • "Det har været meget omvendt af al det jeg har lært hidtil og
  jeg glæder mig til at bruge det resten af livet og komme ud af
  angsten for angsten. Tak for gode og lærerige dage"

  Tidligere klient
 • "Til at starte var jeg skeptisk over at noget så enkelt skulle kunne
  gøre en forskel. Men jeg kan nu konstatere at metoden virkelig
  har ændret mit liv i en meget positiv retning! Fantastisk!"

  Tidligere klient
 • "Metakognitiv Terapi: Glem alt om psykologiens traditionelle metoder. Et budskab der er så enkelt og alligevel så svært at mestre - men det kan lade sig gøre for alle hvis man har viljen og evnen til at se tingene på en HELT NY måde"

  Hans-Henrik Thomsen
 • "Fantastisk tilgang til psyken og fantastisk hjælp til at arbejde mere effektivt med opgaver og uden at brænde ud. Jeg glæder mig til den bliver endnu mere udbredt i Danmark."

  Malene Boisen Hansen
 • "Stor hjælp. Yderst professionelle."

  Trine Trasbo
 • "Jeg har lige afsluttet et Metakognitivt gruppeforløb hos cektos, og vil bare sige at det er alle pengene værd."

  Laila Søe Rasmussen
 • Lige nu Kort ventetid uden brug af henvisning fra lægen
 • "Et forløb hos Cektos i grupper kan varmt anbefales - har lige afsluttet et gruppeforløb hos Carsten Juul og allerede efter første gang (2x1 lektion) var der store forbedringer - det er alle pengene værd!"

  Helle Frost Nielsen
 • "En anderledes tankegang. Allerede 1. gang var der en bedring hos mig. Super:-)"

  Jette Rasmussen
 • "Utroligt hvad de kan udrette på kort tid. Jeg kan kun give CEKTOS de bedste anbefalinger." Linda Johansson
 • "Kan varmt anbefales"

  Anette Arvidson Blom
 • "Når man i offentligt regi, skal vente 4-6 mdr. på terapi forløb - så er det vel nok godt, der findes så super godt meta forløb hos jer

 • Super profesionelle psykologer, de er vildt dygtige og søde! Har snart haft 12 gange, størstedelen hos Michelle! Hun er super dygtig og har udfordret mig og lært mig, at kunne være menneske igen! Jeg vil til enhver tid anbefale dem

  Nikolaj Amtoft Pihlman
 • "Jeg har netop afsluttet et gruppeforløb hos Cektos. Jeg havde høje forventninger til forløbet og synes bestemt, at de er blevet indfriet. Jeg har indset, hvilke mekanismer der har bevirket, at jeg har spændt ben for mig selv i forhold til at bekymre mig ALT for meget, om mange ret ligegyldige ting. Det er ikke en proces der er slut endnu, men nu har jeg værktøjet til, at fortsætte med at give bekymringerne baghjul og leve i nuet, for det er der livet skal leves!"

  Ann Skovgaard Worm
 • "I dag har jeg afsluttet mit forløb hos Cektos, jeg er ovenud lykkelig for at jeg valgte at følge den anbefaling jeg fik af en ven, til netop at gøre brug af jer. I starten var jeg meget skeptisk da jeg efterhånden har prøvet alt for at få bugt med angst, som var blevet altoverskyggende i mit liv. Efter 7 samtaler med jeres dygtige psykolog Maiken Lykke Christensen har jeg fået livsglæden tilbage, værktøjer til at håndtere mine udfordringer og angsten styrer ikke mit liv mere. Det fantastiske ved jer er at det ikke bare er en snak man kommer for at få, hos jer bliver man udfordret så det kan mærkes, og jeres træningsværktøjer gør det helt åbenlyst for en at man rent faktisk selv er herre over sin krop og tanker OG så sætter i gerne hele kontoret i spil for at hjælpe en - hils jeres søde kontordame og sig tak fordi hun ville bruge hendes gode tid på at være en del af mine træningsforløb ☺️ TAK for et fantastisk forløb og tak til dig Maiken, du er super dygtig"

  Ann Skovgaard Worm
 • "Det var den rigtige løsning for mig, og cektos hjalp mig igennem min daværende situation, da jeg havde mest brug for det ;-) I dag er jeg en hel masse meta kognitive strategier rigere og har dermed nemmere ved at tackle vanskelige situationer :-)"

  Julia Toft